IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Тя ще проведе срещи като кандидат за премиер с останалите партии

09:16 | 10.05.23 г. 17
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българският еврокомисар Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният еврокомисар Мария Габриел", заяви Борисов.

"Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар, са иновациите, научните изследвания, културата и младежта“, посочи той.

Борисов допълни, че като действащ българският еврокомисар има юридически процедури, по които трябва да се мине. „Нашата парламентарна група ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поеме своите отговорности като кандидат за премиер“, допълни Борисов. Мария Габриел ще проведе срещи като кандидат за премиер с останалите партии, заедно с излъчени от нея контактни групи.

Мария Габриел
Снимка: ЕК

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. Мария Габриел работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.

От юли 2009 г. е Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). През юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

От юли 2017 г. до декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

Лидерът на ГЕРБ-СДС уточни, че партията изпълнява всички конституционни срокове за процедурата по представяне на вариант за кабинет.

В понеделник, 15 май, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание.

След като бъде връчен мандатът, от ГЕРБ ще имат седемдневен срок, в който да представят структура и състав на правителство. 

През миналата седмица партията победител на изборите обяви, че няма да подкрепят предложения им проектокабинет от "Продължаваме промяната - Демократична България" и започна срещи с другите парламентарно представени политически сили в опит да намери гласове за свой кабинет. 

„Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личности в него“, коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с номинацията на еврокомисаря Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС обявиха днес.

"Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер", каза той, цитиран от БТА. Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. "Именно поради сериозната история която ГЕРБ носи със себе си", коментира депутатът.

„Подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети“, коментира Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН). За номинацията на Мария Габриел той каза, че въпреки добрата й биография в Европа, „ едно такова предложение не означава нищо, тъй като от ИТН все още не са получили покана за каквито и да било разговори“.

„Забелязваме, като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на правителство. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел не се издига, за да може да спечели подкрепа“, коментира пред медиите в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов номинацията на българския еврокомисар за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС.

“Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управление на държавата поради ред причини, до голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев. Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, а каква политика ще следва той, подчерта още Костадинов. В конкретния случай виждаме, че няма никаква промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за подкрепа“, коментира лидерът на „Възраждане“. 

Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор, коментира в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев. „Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС“, коментира Донев. 

„Придържам се към позицията на президентската институция, че ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета, каза вицепрезидентът Илияна Йотова за номинацията на Мария Габриел за министър-председател, която от ГЕРБ-СДС обявиха.

Политолог: С премиер Мария Габриел конците ще дърпа Борисов

"Странен е такъв вариант, ако българският министър-председател трябва да се нрави на нещо, то трябва да е на българския народ, а не на брюкселските бюрократи или на една част от политическия елит, който гледа само към Брюксел. Борисов гледа да предложи най-смилаемата фигура, за да събере мнозинство, което няма да се получи", коментира по Bulgaria ON AIR политологът Слави Василев.

Според него номинацията на Мария Габриел е ясен знак кой ще дърпа конците. "Ако има един човек, който ще дърпа конците с обявяването на госпожа Габриел, която няма авторитет във вътрешнополитически план, това ще е Борисов. Той ще дърпа конците отвсякъде на този кабинет, това не ми се струва удачна формула", каза Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 10.05.23 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 1 година
До: V.At. По закона на Мърфи специалист е всеки човек, който не е от нашият град. Та така и с бивши и настоящи управляващи в БГ-то. Събират ги от кол и въже като единственият критерий е да са послушни /марионетки/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 факт, всеки има поне по едно оправдание когато го хванат в крачка! :):)... а корупцията не е само даване на рушвети! ... и не се опитвай да ми го изкараш че и на Запад правят така... еми не, не правят така, или поне ги хващат ако някой се пробва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 1 година
ПРАВИТЕЛСТВО С ПЪРВИЯ МАНДАТ НЕ ТРЕБВА ДА ИМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
V.At.
преди 1 година
След 2000 г. винаги съм бил смаян от промените в политическият живот. Когато дойде Симеон, разни мои познати с такъв възторг говореха за него, какъв аристократ е и т.н., като че ли още утре ще ги направи барони и барнеси. Като се появи ББ имаше неистов възторг на журналистките, какъв мъж, какво нещо. После за Слави, после за К. Петков. Народе ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
V.At.
преди 1 година
До: nkavrakov1982Да бе. Провери си източниците и не вярвай на фейсбук. Сигурно тогава е съществувал и район Гео Милев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 1 година
До: V.At.Всъщност абсолютни случайници са голямата част от екипа на ББ, но уви, и в огромната част от българските политици. Че РР да не би да не е случайник. К.Петков кацна от някъде, юпитата също. Как да не повярваш в конспиративни теории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: V.At.Когато Бойко беше кмет на София хората които управляваха Метрополитена бяха други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
До: khaoВиж сега ,много неща в живота стават в познати ,с комуникация ,с връзки и не само в България е така ,тук не говорим да си плащам за нещо или да давам рушвети.Примера който дадох беше за продажба на гласове ,сами си направете сметката как се управлява държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
V.At.
преди 1 година
До: nkavrakov1982Ами не съм сигурен в това, което казваш. Шеф на метрото е Стоян Братоев и не е бивш по времмето, за което говориш. Освен това е професионалист, така че надали му пука за ББ. Реалността, драги ми сънароднико е, че някакъв случайник в метрото ти е говорил разни глупости. Освен това постъпването в детските градини не се решава на ниво район, да не говорим, че ИЗОБЩО няма район Гео Милев. Що се отнася до личността Мария Габриел, тя е абсолютен случайник, дошъл по неизвестна линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 тоест... учиш ни на морал, докато се опитваш да уредиш децата по "другия" начин... това ли ни каза че е реалноста.. или не те разбрах добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още