IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният наказателен съд разследва руските атаки 

Беларуският президент Лукашенко пътува до Китай, а МААЕ отново е разтревожена за боеве в украинската АЕЦ

07:10 | 01.03.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Разрушена жилищна сграда в Хостемел. Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY ATTENTION
Разрушена жилищна сграда в Хостемел. Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY ATTENTION

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан разследва руските ракетни атаки и нападения с дронове срещу енергийната инфраструктура в Украйна. Необходимо е да се установят причините за нападенията и дали има някаква закономерност в тях, казва Хан пред журналисти по време на посещение в Украйна. 

Досега украинските власти са регистрирали около 70 000 военни престъпления. При руските атаки срещу украинските електропреносни мрежи са загинали стотици цивилни граждани. Милиони украинци останаха временно без електричество и вода.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се застъпи за наказателно разследване на войната на Русия срещу страната му на международно ниво. 

„Ще разбием цялата тази руска геноцидна система - от зъбчатите колела до архитектите - и ще я изправим пред съда", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение във вторник вечерта. По думите му това не е лесна задача. Но ако „руските престъпления" бъдат наказани от международен съд в условията на правова държава, това ще гарантира дългосрочна сигурност за украинците и другите народи.

Ще разбием цялата тази руска геноцидна система - от зъбчатите колела до архитектите - и ще я изправим пред съда.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

Руското нападение срещу Украйна неизбежно ще има правни последици за всички, които са замислили, одобрили и осъществили тази политика, каза Зеленски. „И искам да подчертая: Става дума не само за изпълнителите, но и за висшето политическо и военно ръководство на терористичната държава“, добави той. 

Киев: Войниците ни не са оградени в Бахмут

Докато руските наемници на „Вагнер“ се опитват да обкръжат Бахмут, защитниците на града все още имат възможност да се изтеглят, твърдят украински източници. „Нашите военни, разбира се, ще претеглят всички възможности. Засега те удържат града, но ако се наложи, ще се изтеглят стратегически - защото няма да жертваме целия си народ за нищо", заяви пред CNN Александър Роднянски, съветник на президента Володимир Зеленски. По думите му районът западно от Бахмут е укрепен. „Ако се оттеглим, това не означава непременно, че руснаците ще могат да напреднат бързо след това", допълни Роднянски. По-скоро руските войски ще трябва да разчитат на скорошно контранастъпление от страна на Украйна, каза той. 

МААЕ отново е разтревожена за боеве в украинска ядрена електроцентрала

Боевете около украинската атомна електроцентрала „Запорожие" отново разтревожиха Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). В понеделник в близост до централата очевидно са били чути около 20 детонации, заяви във вторник ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, като се позова на експертите на агенцията на ООН, разположени в централата. В последно време се наблюдава засилено присъствие на служители по сигурността на обекта, каза той. Районът на най-голямата атомна електроцентрала в Европа е бил засегнат няколко пъти по време на войната в Украйна. 

Блинкен: Страните от Централна Азия трябва да си вземат поука от войната в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди петте държави от Централна Азия да не помагат на Русия. Нито една държава, особено тези в сферата на влияние на Москва, не може да си позволи да пренебрегва заплахите, които руската агресия създава за собствената им територия, за световния ред, основан на правила, и за глобалната икономика, заяви Блинкен във вторник в казахстанската столица Астана. Там той се срещна с колегите си от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан като част от така наречената група С5-1, която се състои от САЩ и петте държави от Централна Азия.

По време на разговорите той е потвърдил твърдата подкрепа на САЩ за това Казахстан и другите страни от региона да изберат свободно своето бъдеще - особено в светлината на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, каза Блинкен след това на пресконференция с казахстанския външен министър Мухтар Тилойберди. Последният благодари на Байдън, но даде да се разбере, че страната му няма да заеме нито проруска, нито прозападна позиция. С оглед на „сложната международна ситуация" Казахстан по-скоро ще действа в свой национален интерес, каза Тилойберди.

Петте централноазиатски държави се считат за традиционна сфера на влияние на Русия, но нито една от тях не е подкрепила публично руската инвазия в Украйна. На свой ред страните от Централна Азия не се присъединиха и към осъждането на агресивната война от страна на Запада. 

Беларуският президент Лукашенко пътува до Китай 

Във вторник президентът на Беларус Александър Лукашенко се отправи на тридневно посещение в Китай. Пътуването е възможност за по-нататъшно развитие на всеобхватното сътрудничество между двете страни, съобщи китайското правителство. Народната република отдавна поддържа тесни връзки с Лукашенко, който управлява авторитарно от 1994 г. насам и потуши масовите протести срещу преизбирането му през 2020 г., смятано за фалшифицирано.

Беларус подкрепя Русия във войната ѝ срещу Украйна. Руската инвазия преди малко повече от година премина през беларуска територия. Руски войски, самолети и друго военно оборудване са разположени в страната и днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Lemon's .. и така лесно се разпознават копейките, а след нлколко неудобни въпроса лъсва и колко просссти са в действителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Lemon's 99% от арументите им са на тая основа. Обвиняват запада в неща които предимно и само те вършат и после... ама а "вие си биете неггрите" и това вече над 60-70 години.... Едни и същи опорки, една и съща пропаганда, нито крачка напред в умственото им развитието.1, обвиняват другите в нацизъм, а те са най големите. Учебникарски пример. 2. Ние война не водиме, но те са в чуждата държава. Колко панелки, болници и родилни, подстанции на руска територия бяха ударени от Украйна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Lemon's
преди 1 година
До: valentino29..."Нацизма трябва да бъде унищожен!"...Веднъж да си прав, всички в кремля трябва да бъдат изправени в Хага за престъпление против човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: valentino29 Глуупако, Украйна не е член на НАТО зада я защитава... русия беше тая която трябваше да им гарантира безопасноста... имаше един документ дето го подписахте в будапеща и дето си плюхте на подписа! .... но до година-две ще се случи и твоето желание... и тогава да видим дали някой мирииизлив руснак ще посмее да дойде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
До: baybay11 кюхе/ кухня/ да се чете кирхе / църква/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
До: valentino29 Пълни лъжи и глупости. Апропо- ти намери ли си сгодна женица за съжителство, че покорните, които изповядват нацистката руССка идеология за ролята на жената в семейството -3те К- кюхе/ кухня/, киндер/ деца/ и кюхе/ кухня/- са на свършване в България;0 Търси си жена от *** или бкп/ бсп/;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
НАТО не гарантира безопасност,пример: Украйна,...пардон забравих,бивша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
onezero007
преди 1 година
До: ИмпeраторътНе бе ***, аз искам да разследват всички, ония с ценностите още може да ги подгонят, за такова нещо давност уж нямало. Сега ще го обясня като за малoумник, дано да разбереш - приемаме по твоите думи, че някой насилва жена ти - ти си мълчиш, после идва друг да прави същото, почваш да квичиш да го разследвали, ама за първия не се сещаш, там продължаваш да мълчиш като утка. Тая вашто ми мяза повече на древна професия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
Нацизма трябва да бъде унищожен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... честваме първата година на тридневната война ... :))) ... единични PR акции : единично на Гостомел смляха десантните им войски --> вече не могат да направят десант никъде на територията ; карабъл масква търси черноморски раци --> наполовина им спаднаха ракетните удари ; две фрегати им върнаха за дългогодишни ремонти --> още им спаднаха ракетните удари ; 4 броя Ту95 им направиха за скрап --> вече фъркат на 1000км от границата и им намалиха обхвата ... все единични акции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още