IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотизмът като задължение 

Руските ученици ще бъдат обучавани на „правилно мислене“ за войната срещу Украйна

13:36 | 12.01.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

От началото на войната си срещу Украйна, официално наречена „специална операция", руските управници си поставят за цел да променят трайно обществото. Докато масовата емиграция и вълните от репресии срещу противниците на войната, които са останали в страната, заглушават културната класа с европейско мислене, училищата са задължени да възпитават следващото поколение в безусловна лоялност към държавата. Въпреки че според конституцията на Русия не трябва да има държавна идеология, Сергей Новиков, ръководител на президентската администрация за социално-политически проекти, определи липсата на такава идеология като проблем по време на онлайн среща с класните ръководители през миналото лято. В резултат на това цяло едно поколение се е оставило да бъде формирано от ценности от други части на света, например от „колективния Запад", каза Новиков, който насърчи преподавателите да не избягват темата за идеологията, припомня германският Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

За да се възпита у учениците „правилно мислене" по отношение на войната в Украйна, миналата есен беше въведен новият учебен предмет „Разговори за важните неща". Всеки понеделник часовете започват с един час по-рано, като класният ръководител разработва допълнителен урок. За тази цел училищата получават примерни текстове, като например лекция за учители за Украйна, която е на разположение на FAZ, която възпроизвежда държавната пропаганда. Според нея източните части на страната винаги са принадлежали на Русия, но през 2014 г. в резултат на държавен преврат в Киев на власт идва фашистки режим, направляван от САЩ, който мрази Русия и рано или късно би я нападнал. Освен това в понеделник тържествено се издига руското знаме и всички заедно пеят националния химн.

Компулсивна терапия с държавен семеен психолог

По принцип присъствието на „Разговорите за важните неща" е доброволно, но ако учениците не се явят, родителите им могат да бъдат извикани от училищната администрация или от службата за социално подпомагане на младежта. В Москва това се случва на Елена Шоликер, самотна майка, която се занимава с медицинска информатика и чиято десетгодишна дъщеря Варвара пропуска уроците по патриотизъм и математика поради заболяване. Шоликер е извикана от училищното ръководство, а по време на разговора двама заместник-директори, директорът на учебното заведение и трима социални педагози я упрекват, че е попречила на Варвара да присъства на „разговорите за важни неща". Майката твърди, че ако децата ѝ пропуснат нещо, тя сама ги учи вкъщи и затова те винаги получават добри оценки. Тя казва, че тъй като уроците по патриотизъм са записани, може да ги прегледа онлайн. 

Ръководството на училището обаче не приема този довод, тъй като децата трябвало да преживеят заедно издигането на знамето и изпълнението на националния химн в присъствието на учителите. Освен това ръководството се възмущава от аватар на детето в Messenger, който показва симпатии към Украйна, както и от отдавна изтрити чатове, които родителите на друг ученик са снимали, и затова издават Варвара на ръководството.

Малко по-късно в училището идват полицай, униформен служител на попечителските служби и агент на тайните служби, които извеждат втората дъщеря на Шоликер, деветгодишната Соня, от класната стая и се обаждат на майката по телефона, за да я извикат. След това отвеждат Шоликер и Варвара в полицейски участък, където полицаи и психолози от държавния семеен център „Хармония" разпитват десетгодишното момиче за политическите му нагласи и аватара му. При последвалото претърсване на дома те откриват детска рисунка с надпис "Мир" (Мир) и уж проукраинска поздравителна картичка. Училищната комисия заключава, че Варвара е придобила погрешна представа за света, тъй като е пропуснала часовете по патриотизъм, а майка ѝ е пренебрегнала родителските си задължения. Шоликер и дъщерите ѝ са поставени под надзора на Службата за младежки грижи и са задължени да се лекуват в семейния център „Хармония“. Майката съобщава, че дъщерите ѝ, които винаги са били щастливи и здрави, сега страдат от нарушения на съня и кошмари.

Последна актуализация: 13:39 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още