IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският канцлер е под натиск в коалицията да достави танкове за Украйна

Франция заяви, че ще даде на Украйна бронирани машини AMX-10 RC, за които експертите спорят дали са танкове, но ще свършат работа на военните

14:50 | 05.01.23 г. 31
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/ Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на подновен натиск в собствената си коалиция за предоставяне на танкове за Украйна, пише Bloomberg. В сряда (4 януари) украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Франция ще предостави "колесни танкове" AMX-10 RC на Украйна, наричайки това решение ключово по отношение на възможностите за настъпление на Украйна. Той заяви, че се надява с този ход Париж да насърчи и други съюзници да предоставят нужната техника, още повече, че в украинското военно разузнаване заявяват, че планират настъпление към Донбас и Крим през пролетта.

Президентът на САЩ Джо Байдън също потвърди, че във Вашингтон обмислят доставката на верижни бронирани машини Bradley.

Експертите спорят дали френските машини могат да бъдат наречени танкове, признават от украинското Министерство на отбраната, но допълват, че те ще са важна стъпка към победата, особено ако се присъединят към своите американски и германски "побратими".

От месеци Киев отправя искания за бронирани бойни машини, които да подпомогнат настъплението на украинските военни. Една от опциите е танкът "Леопард", произвеждан в Германия. Берлин обаче досега се въздържа да предоставя въоръжение за нападение на Украйна, а дава въоръжение за отбрана като например системите за противовъздушна отбрана Iris-T, както и противовъздушните установки "Гепард".

Олаф Шолц коментира, че решение за предоставяне на тежко въоръжение трябва да се съгласува с ЕС и НАТО. Управляващата коалиция обаче не е единна около тази позиция.

Сега военният експерт Маркус Фабер от "Свободни демократи" настоява Берлин да последва Франция и да предостави и танковете "Леопард" или поне бронираните машини "Мардер", които също са верижни.

"Зелените", които традиционно са пацифисти, също призовават канцлера да преосмисли своето решение относно отказа да предостави тежко въоръжение за Киев. "Решението на Франция е добро", категорична е Зара Нани, експерт по сигурността в партията и допълни в интервю за Sueddeutsche Zeitung, че трябва да бъде предоставено необходимото за Украйна, включително "Леопард"-и и "Мардер"-и, които има на склад.

Саскиа Ескен, един от ръководителите на социалдемократите коментира, че Шолц е в "близък контакт" с партньорите за доставка на танкове за Украйна и тези разговори продължават. Правителството в страната нееднократно коментира, че е зад Украйна и ще представи "каквато помощ е необходима", припомня Bloomberg.

Част от тази подкрепа е обещанието за замяната на съветски танкове, предоставяни от Гърция, Словения и Словакия на Украйна, с германските модерни машини.

"Мардер" са аналог на американските Bradley, уточнява Bloomberg. Те се произвеждат от Rheinmetall и в последните месеци компанията е произвела 60 машини, които при решение на Берлин, могат в рамките на няколко седмици да бъдат изпратени на Украйна. "Леопард"-те са по-скоро аналог на американските "Ейбрамс", които са на въоръжение в американската армия и на този етап Вашингтон не обсъжда предоставянето на Украйна.

Темата за доставката на въоръжение ще бъде дискутирана в срещата във формата "Рамщайн" - министрите на отбраната на НАТО, която предстои през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Всеки може, но не и ти, Търчи-Лъжи и Пурко. А аз съм тук заради вас тримцата, така че проблем при мен няма. Даже виждаш, че се затруднявам да ви опонирам равностойно - още не съм се аклиматизирал след празниците и се разсейвам с други занимания, но ще се стегна. Още 2-3 месеца зима с вас ще се развличам, пък после - лято, купон - за вас не знам, но тогава аз със сигурност ще ви игнорирам до есента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 Украинците вече са с едно 200+ танка отгоре, дарени от русия! ... извозени от джон диър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... втората най-могъща ги обърнаха с 108 гаубици М777 и с 16 HIMARS !!!!!!!!!! Не 1000 гаубици , а 100 !! Не 300 HIMARS , а 16 !! С няколко хиляди Javelina ... :))) ... Що мислиш че ще им требват много танкове на украинците ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Хехе ... смешен ... Киев за три дена , Берлин за една седмица , след месец в Лисабон ... Втората най-могъща си затри елитните бойни части , купува снаряди от северна корея и свръх ултра гига дронове от иран ... :))) ... Украинците убаво са имали 800 танка , от които 400 консервирани , ами де са 20х на рашибозука ?! Що повърнаха 50% от заграбената територия ?! Що правят постоянни жестове на добра воля ?! Де са арматите и гиперзвуците ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: penman... Ха , верно е ... привели са в боеспособност 16 броя , и работят (или са ги завършили вече) още 14 броя , и имат готовност да приведат още 70 за за много кратко време ... Чакат разрешение за лиценз за износ . А Puma са произвели няколко само за тестове , иначе са им поръчани 400 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
А кой ще се бие с тези танкове? Те укрите вече нямат хора. А и да имаха, отнема време за обучение. Просто още прясно месо и желязо за мишени на руснаците. САЩисаните и протежетата им, ще изтребят и разорят Украйна, само и само да си наложат империалистическите си апетити за хегемония. Но накрая и те ще дадат фира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Альо, технологичния запад как дела в движениеhttps://***.youtube.com/watch?v=eGHrSv5ileM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 1 година
а немците е време да изберат ... със запада ли са или с кална русия! да ги еееааа в шииибаните корумпета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 глууупав, усещаш ли как всеки те игнорира... и на никой не му се занимава с лакърдиите и лъжите ти... остана ти само другия пенсионер-глууупак, валентин! хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
penman
преди 1 година
Тикви, менти и тем подобни кратуни се надпреварват да заработят копейките! А колкото до статията, има грешка - няма как да са произведени 60 Мардера, тъй като много-много отдавна са спрени от производство. Вероятно става дума за Пуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още