IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия повиши лихвата до рекордните 21%, докато продължава битката с инфлацията

Ценовият ръст остава на ниво, което е двойно по-високо от целта на централната банка от 4%

15:31 | 25.10.24 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до рекордно високо ниво, надхвърляйки равнището, което достигна, след като президентът Владимир Путин започна инвазията в Украйна, докато представителите на ведомството продължават битката с инфлацията, съобщава Bloomberg.

Централната банка повиши основния лихвен процент с 200 базисни пункта до 21%, като повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение от 100 базисни пункта, а двама от тях прогнозираха лихвата да остане непроменена на ниво от 19%.

Междувременно инфлацията остава на ниво, което е два пъти по-високо от целта на ведомството от 4%.

„Балансът на инфлационните рискове все още е значително наклонен в посока нагоре“, изтъква регулаторът. „Руската централна банка държи отворена перспективата за повишаване на основната си лихва на предстоящото си заседание“, се посочва още.

Инфлационните очаквания, ключова мярка за определяне на паричната политика, продължават да нарастват, достигайки 13,4% през октомври от 12,5% през предходния месец. Въпреки че централната банка обеща да доближи инфлацията до целта през следващата година, тя е напът да пропусне тази цел за пета поредна година.

Ръстът на цените се ускори през септември до 0,5% на месечна база от 0,2% през август, показват данните на руската Федерална статистическа служба.

Годишната инфлация се забавя до 8,63% от 9,05%, но анализаторите на централната банка предупредиха по-рано, че всяко допълнително забавяне ще бъде ограничено поради по-високи от очакваното държавни разходи.

Темпът на повишаване на лихвите от централната банка на Русия изостава от този на инфлацията. Графика: Bloomberg Темпът на повишаване на лихвите от централната банка на Русия изостава от този на инфлацията. Графика: Bloomberg

Министерството на финансите се насочва към 1,5 трлн. рубли (15,5 млрд. долара) разходи над бюджетния план през остатъка от годината, тъй като се стреми да покрие допълнителните военни нужди, както и онези разходи, произтичащи от субсидирано кредитиране. Министерството почти удвои прогнозния си фискален дефицит за тази година от първоначалните 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП). 

„Руската централна банка трябва да възстанови доверието в себе си, тъй като нейната мантра, че инфлацията ще падне до 4-4,5% през следващата година, не звучи толкова уверено“, коментира Татяна Орлова от Oxford Economics, която очакваше банката да повиши лихвата до 21%.

Регулаторът увеличи двойно основния лихвен процент до 20% на извънредната среща в дните след като Путин изпрати войски през границата с Украйна през февруари 2022 г. Представителите на централната банка бързо възобновиха облекчаването на политиката, преди да направят пауза за почти една година при лихвено ниво от 7,5%. След това те отново започнаха да затягат паричната политика през юли 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 2 дни
До: Aлeхaндpo кухо е това коете ежедневно ти влиза в това което наричаш п*тка докато си на смяна на моста с румъния, до русе хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 7
Aлeхaндpo
преди 2 дни
До: кухия, ти верно ли си толкоз кух или се правиш на п*тка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 2 дни
До: baba_meca полезен си!... вашата инфлация не е като нашата инфлация... нали, копеец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 13
khao
преди 2 дни
а къде е коментара на гурото и тежък разбирач (и лапач) по икономически и всякви науки.... Тая статия стои цял ден и ще си умра в чакане за неговото компетентно мнение! Човека който си прави ала-бала с Жак Делор, а немската икономика му е специалност! Човека убил долара с лакърдия? :D:D:D Нашата баш копейка и форумен идиииот, Тошо кашона... Къде си мааааа? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
baba_meca
преди 2 дни
При колхозниците яка инфлация, а при нас демократите няма инфлация. Цените си стоят и не мърдат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 2 дни
Кофтиту в случая е че устремно са прескочили границата от 20 % , което означава че вече са в диапазона 25 % . Или с думи прости вече са в ситуацията инфлацията да не се поддава на монетарни мерки , а са в ситуацията наречена : " бягство от националната валута "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 17
Доктор_Проктор
преди 2 дни
Хи Хи ХиМнооооого е хубави в сволочланд !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 14
рускиблата
преди 2 дни
До: PetkoRashev...Хахахаха! Много свежо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 18
Алехандро
преди 2 дни
Да си спомним, че Рейгън пребори СССР като го фалира - и с високи лихви, и с напревара с въоръжаването, а сега тези колхозници водят и война! Сега да не се окаже, че Байдън ще пребори РФ като я фалира? Не съм убеден, че този път САЩ ще изпрати самолети с US Aid за гладуващото руско население. Картофи от Украйна няма да видят, може би от Беларус, ама Лука ще е напълнил вече гащите и няма да дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
Aлeхaндpo
преди 2 дни
Колхозниците са вдигнали лихвата, както очаквахме, но не с 1 процент, а с цели 2! От 19%, вече стана 21% - "По оценкам экономистов, ставки по депозитам вырастут до 20-23%, по потребительским кредитам до 30-40%, а по ипотеке до 2025%. "На "печелившите" - честиту! А бг русоробите се радват, как всеки ден загиват по средно над 1500 рашисти, но превзели някакво съборено село с една кокочка и една котка, цели 5 пъти! И онези в Кремл са с празни чеепни кратуни, но от бг русороба по-*** - НЕТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още