IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Войната спасява Русия от рецесия и замита сериозните проблеми за икономиката

Рекордните разходи на Кремъл помагат на редица сектори да избегнат рецесията

17:43 | 30.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската икономика има сериозни проблеми и само рекордните разходи, които плаща правителството, свързани с войната в Украйна, я поддържат на повърхността, смятат икономисти, цитирани от Business Insider. По данни на Министерството на финансите на Русия планираните разходи за отбрана в бюджета за 2024 година са 10,4 трилиона рубли (110 млрд. долара), а в проекта за бюджет за 2025 година, одобрен от правителството на 29 септември, ще се увеличат до 13,2 трилиона рубли (140 млрд. долара).

Това са пари за покупката оръжие, муниции, униформи, храна, горива и т.н. за нуждите на армията, които не позволяват срив в повечето сектори на руската икономика, отбелязва икономистът Джей Загорски, преподавател в икономическия факултет на Бостънския университет.

"В момента руската икономика се поддържа от големите правителствени разходи", коментира той и допълва, че ако нямаше война, руската икономика би изпаднала в незабавна рецесия.

Мнението на Загорски се подкрепя и от Юрий Городниченко, професор по икономика в "Бъркли". Според него тези огромни разходи за война не могат да продължават вечно. "Правителствените поръчки могат да поддържат икономиката, но в един момент те ще свършат и тогава икономиката ще изпадне в рецесия", казва икономистът.

И двамата отчитат, че бюджетът на Русия се поддържа до голяма степен от приходите от петрол и петролни продукти. Очакванията на пазарите обаче са, че цените в следващите месеци ще бъдат подтиснати от опасенията за състоянието на китайската икономика. Това означава и по-малки приходи, дори и без да бъдат използвани ограниченията на Запада.

Данните на Bloomberg например показаха намаляване на приходите от петрол от средата на септември, макар че продадените количества отбелязват ръст.

В проекта на бюджет за 2025 година, внесен от правителството по-рано днес (30 септември) в Държавната Дума, са предвидени общо разходи за 41,5 трилиона рубли, а приходите ще бъдат в размер на 40,3 трилиона рубли, или ръст от 12 на сто спрямо 2024 година. Прогнозата е за дефицит в размер на 0,5% от прогнозния брутен вътрешен продукт на Русия.

Въпреки че разходите за война сумарно ще бъдат повече от една трета, финансовият министър Антон Силуанов коментира, че основният приоритет е социална подкрепа на гражданите. Предвидени са програми за обезпечаване на "специалната военна операция", както в Русия наричат войната си с Украйна и за инфраструктурни проекти, става ясно от публикуваната стенограмата от правителственото заседание по темата, провело се на 24 септември. В Бюджет 2025 са предвидени средства и за 19 национални проекта, които са свързани с растежа на икономиката. 

Растяща инфлация и изолация от пазарите

Според икономистите има много сериозни проблеми за Русия и сред тях е растящата инфлация. По данни на "Ростат" през август ръстът на потребителските цени е 9 на сто, но в същото време Руската централна банка увеличи основната лихва до 19% през септември, което е най-високото ниво от началото на пълномащабната война в Украйна.

Това подсказва, че ситуацията съвсем не е толкова безобидна, след като централните банкери са се решили на този извънреден ход. Анализаторите коментират, че вероятно това означава, че реалната инфлация е по-висока.

Изолацията от пазарите също е проблем, който Кремъл не признава. Но в резултат от санкциите на Запада Москва няма достъп до валути, което ограничава търговията, включително и на петрола и петролните продукти. За кратко използването на алтернативата - китайския юан донесе баланс в търговията, но сега и китайските компании започнаха да се колебаят при търговията с Русия под страх от вторичните санкции, налагани от САЩ.

Данните показват, че през август продажбите към и покупките от Китай намаляват и това също е предвестник на икономически проблеми за Русия, казва още Городниченко.

Никой не може да каже кога ще свършат парите на Москва

Нито един икономист не се наема да прогнозира кога ще свършат парите на Москва - всичко зависи от това колко дълго ще продължи войната. Городниченко използва като индикатор парите, които руските власти изплащат като еднократен бонус за записалите се доброволци за войната. В момента от държавния бюджет парите са 440 хил. рубли, а от отделните области еднократните плащания надхвърлят и 1 млн. рубли (Московска област).

Ако тези продължават да се увеличават, това ще означава, че руската икономика изпитва необходимост от работна сила, а икономиката прегрява. Тогава ще е време за критични и много непопулярни мерки, завършва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 16 минути
И със САЩ така. Уот абаут ЕС? Иначе тезата на статията е толкова смешна, че чак е жалка: *Руската икономика има сериозни проблеми и само рекордните разходи, които плаща правителството, свързани с войната в Украйна, я поддържат на повърхността, смятат икономисти, цитирани от Business Insider.* - Интересно, ако не беше войната и Русия работеше с Европа и света без санции и бойкоти, какви пръблеми можеше да има руската икономика, които сега войната *лекува*? До 2022 Русия нямаше никакви проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още