IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бундесбанк: Германия вече може да е в лека рецесия

Брутният вътрешен продукт на страната би могъл да се задържи в застой или отново леко да намалее

15:44 | 19.09.24 г. 18
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика вече може да е в лека рецесия, но при сегашното положение сериозен икономически спад е малко вероятен. Това се посочва в месечния доклад на Германската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Според финансовата институция брутният вътрешен продукт на страната би могъл да се задържи в застой или отново леко да намалее през третото тримесечие след изненадващото свиване с 0,1% през второто.

„Въпреки това рецесия в смисъл на значителен, широкообхватен и дълготраен спад на икономическото производство понастоящем не се очаква“, смятат от паричния орган.

Докладът излиза на фона на други лоши новини за най-голямата европейска икономика - включително проблеми при автомобилните производители Volkswagen и BMW, отлагане на изграждането на завод на Intel и неочакван спад в доверието на инвеститорите.

Икономистите вече започнаха да понижават прогнозите си за тази година, като някои от тях вече виждат стагнация или дори нов лек спад.

„Германската икономика все още се движи в бурни води“, посочват експертите на Бундесбанк. Наред с други фактори те цитират „слабото начало“ на третото тримесечие за производството и строителството, както и разочароващите разходи на домакинствата.

Гуверньорът на Германската централна банка Йоахим Нагел заяви в сряда, че надеждите за активизиране на промишлената дейност през втората половина на годината са намалели значително, а сдържаността на потребителите се оказва упорита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 28 rate down comment 3
Az_Kocho
преди 1 седмица
Няма нищо лошо в рецесията. Тя кара балоните при активите да гърмят, изчиства пазара от фирми зомбита и оздравява икономиката. Дал господ рецесия и в България защото много хора взеха да се вземат на сериозно и изтрещяха тотално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
corner
преди 1 седмица
До: Gnaтова че ще затворят половината икономика означава че пак леко ще им се размине , защото накрая ще отчетат 0,00001 % спад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 седмица
От #2: Първият министър на икономиката, който повече се интересува от велоалеи и зелена енергетика, отколкото от успеха на германската индустрия. . Първият военен министър, който публично заяви, че за него е по-важно обезпечаването с оръжие на чужда държава за сметка на Германия. Първият финансов министър, който посегна на закона и конституцията на Германия в интерес на чужда държава. И така нататък. И какви могат да бъдат резултатите за Германия, управлявана от такова правителство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 седмица
Най-слабото правителство на Германия в цялата й история! Първото правителство на Германия, което открито работи за чужди интереси. Първият канцлер на Германия, когото посланик на държава с 30-годишна история, получаваща спасителни помощи от Германия, публично нарече Weiche Leberwurst* (мека наденица, безгръбначен) и остана без последствия. За първи път Германия има външен министър, когото ред държави не искат да приемат - списъкът започва с Китай. (Следва)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 7
Gna
преди 1 седмица
Като почнат да затварят заводи един след друг ще видят лека рецесия ли е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още