IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Галъп“: Българите са демократично ориентирани, расте доверието в ЕС и НАТО

Доверието в Русия намалява рязко заради войната в Украйна, а отношението към САЩ не зависи от това кой управлява страната

14:54 | 19.09.24 г. 19
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, половината (49,9%) биха предпочели България да е част от демократичния свят, представен чрез Европейския съюз и НАТО, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 28 август и 5 септември 2024 г.

Малко над една четвърт от анкетираните (25,5%) не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали общности около Русия и Китай.

Социолозите от „Галъп“ открoяват отчетливи поколенчески и политически разделения както по оста Запад – Изток, така и по отношение на демокрация – автокрация. При най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО достига до над 70%, докато при най-възрастните картината е разнородна, но като водещо се запазва предпочитанието към демократичните държави. 

Източник: Галъп интернешънъл болкан Източник: Галъп интернешънъл болкан

Ако въпросът се насочи към личните възгледи на анкетираните, то 48,8% са в „западна“ посока, а в „източна“ са 20,6%.

Доверието в Европейския съюз остава традиционно високо, като спрямо миналата година дори се отчита повишение от 54,2% на 59,5%. За същия период се е увеличило и доверието в НАТО – от 32% на 40,1%. Данните показват и спад на недоверието към двата съюза.

Източник: Галъп интернешънъл болкан Източник: Галъп интернешънъл болкан

Изследването говори за устойчиво предпочитание на българските граждани към демократичните модели.

Германия е най-харесвана от българите 

Водещи по доверие сред българското общество са демокрации като Германия (49,9%), Франция (38,9%), Великобритания (37,3%). Германия е с положителен рейтинг (разликата между „доверие“ и „недоверие“), който възлиза на +13 пункта, но въпреки това се очертава известна ерозия на отношението към страната през последните месеци. 

Любопитно е да се отбележи, че сред държавите с високо доверие попада и Унгария – с 41%, но и с немалки дялове на колебание. Социолозите си го обясняват със симпатиите на българите към по-категоричното отстояване на национални позиции в рамите на ЕС, което демонстрира унгарският политически елит.

Източник: Галъп интернешънъл болкан Източник: Галъп интернешънъл болкан

Недоверието към Русия расте, доверието в САЩ не зависи от президента

Същевременно се наблюдава задълбочаване на недоверието на българите към Русия, което нараства от началото на войната в Украйна. През септември 2021 г. – преди руската инвазия, рейтингът на Русия е бил положителен (+2 пункта), но след началото на войната спада до -15 пункта. През 2023 г. това отрицателно ниво се запазва (-14 пункта), а през настоящата година бележи нов спад до -22 пункта: „доверие“ заявяват 30%, а „недоверие" – 52%. Наскоро проучване на „Алфа Рисърч“ също показа промяна на нагласата към Русия вследствие на агресията в Украйна, като то изведе дори по-високи стойности на доверие към ЕС и НАТО (съответно – 61% и 49%). И двете социологически изследвания обаче са категорични относно демократичната нагласа на обществото.

Що се отнася до отношението към САЩ, настоящото изследване регистрира 27% доверие. Според „Галъп“ обаче то не се влияе от текущата американска администрация и независимо дали на власт е бил Доналд Тръмп, или Джо Байдън, за периода от 2016 г. досега доверието се движи устойчиво в рамките на 26-31%. 

Китай се приема положително от едва 23,6% от българите, а с недоверие – от 52,4%. Това може да се обясни както с недостатъчното познаване и културните различия, така и със заявеното предпочитание на мнозинството от българите към демократичните модели в Европа, предполагат социолозите от „Галъп“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

13
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 седмица
До khao: Защо си нервен? Кафе ли препи, От Онези ли гъби ти дойдоха в повече, на глава върху тротоара ли падна отново? Че внимавай къде ходиш де, докога ще те завръщаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 1
ratten
преди 1 седмица
До: Скъсана_гума, толкова си т***ъп, та чак си вдлъбнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 седмица
До khao: Защо си нервен? Кафе ли препи, О взи ли гъби ти дойдоха в повечена глава върху тротоара ли падна отново? Че внимавай къде ходиш де, докога ще те завръщаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 3
ratten
преди 1 седмица
сигурно са се допитали до кухао и още трима като него и понеже са много интелигентни половината не са разбрали въпроса. оттам идва резултата 50/50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 седмица
"Галъп: Българите са демократично ориентирани, расте доверието в ЕС и НАТО" Аха. Да, бе. Да. Объркали са се. МНОГО яко. Все повече българи, които познавам, са тежко евроскептични. Това, с платените "социологии", вече сме го гледали и знаем, кал работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 седмица
Хахаа я сега целия русофилистичен слyгинаж да почва да квиччи от яд и безпомощност.Мощен среден пръст за всички русня-слуги, особено от младите. Никой не ви ще поср***ната пPacия и зловонието и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 20
khao
преди 1 седмица
До: 0pk Верно си яко просссс, колко пъти ще ме питаш и колко пъти ще ти отговарям на този въпрос? Само руските нацисти разделят хората на фили и фоби, държавите на филски и фобски... Ние нормалните не мразиме и не обичаме хората на базата на националност ... набий си го веднъж в тъъъпата тиква и дано не питаш повече! В България хората се делят на русооороби и българофили! ... преписва опорки, но теория имал, хахаха... нема такъв тъъъпак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 10
0pk
преди 1 седмица
До: khao добре, да се върнем към частното - единственото което ти се получава, е да демонстрираш прсташкия си селски манталитет. Теорията ми е, че това се дължи на тежка форма на русофобия, примесена с наследствена псевдоарийска настройка. На прав път ли съм? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 11
onezero007
преди 1 седмица
тез откак се продадоха вадят някакви странни проучвания. Иначе даже и да е вярно, под 50% подкрепа за нато и гей съюза си е трагедия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 21
khao
преди 1 седмица
До: 0pk да не минаваме от частното към общото! .... при теб ми се получават, защото си много проссс и следователно е лесно! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още