IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гробокопачите на долара отново грешат

Глобалното търсене на зелената валута остава изключително силно

13:43 | 23.06.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Както може да каже всеки познавач на по-вълнуващите ниши във финансовата блогосфера, доларът е поел по пътя към катастрофа, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин.

Според скорошна публикация САЩ, подобно на Римската империя, сами са се отслабили в сравнение с други световни сили. Централната роля на долара в глобалната финансова система е в упадък, тъй като „хората, от които зависи, изглежда никога не пропускат възможност да разрушат капитализма тухла по тухла“.

Всички чуваме този аргумент вече повече от две десетилетия и ще продължаваме да го чуваме, но сега, с мрачните геополитически тенденции; ходът през 2022 г. за наказване на Русия за нейната пълномащабна инвазия в Украйна чрез замразяване на резервите ѝ в долари, държани в чужбина, означава, че много страни сега може да се опитат да кътат парите си за черни дни в други валути.

Може да настъпи глобално усилие - координирано или по друг начин - за подкопаване на долара. Ако бъде изпълнено в сериозен мащаб, то би премахнало изключителната привилегия на САЩ да емитират дълг при своите си условия, сигурни, че други национални власти ще го поемат. Това би променило играта на пазарите и в търговията. Доказателствата, които сочат, че това вече се случва, са в най-добрия случай ограничени.

Делът на световните резерви на централните банки, държани в долари, е намалял през последните десетилетия. През 2016 г. зелените пари са съставлявали повече от 65 на сто от официалните валутни резерви, според данни на МВФ. До края на 2023 г. делът се е свил до 58,4 процента. Резервите, държана в китайски юани в началото на 2016 г. бяха нищожни. Между края на нея година и 2023 г. този дял е скочил със 188 процента. Но въпреки че това звучи впечатляващо, на юанът все още се падат само 2,3 процента от общата сума на резервите.

В скорошна публикация на нюйоркския клон на Федералния резерв се твърди, че очевидното отдръпване от долара не представлява глобално охладняване към зелените пари. Вместо това промяната се дължи на малък брой страни, включително Швейцария, където дългосрочните усилия за задържане курса на франка доведоха до огромно натрупване на евро. „Всъщност нарастващият дял на щатския долар от 2015 г. до 2021 г. беше характерен за резервите на 31 от 55-те държави, за които има оценки“, пишат икономисти от клона на Фед в края на май. „Спадът в доларовите предпочитания на малка група страни – по-специално Китай, Индия, Русия и Турция – и голямото увеличение на количеството резерви, държани от Швейцария, обясняват по-голямата част от спада в съвкупния доларов дял от резервите“, допълва се в публикацията.

Междувременно централните банки по света увеличиха покупките на злато в очевиден опит да избегнат риска от санкции, тъй като жълтият метал не се контролира от нито един национален орган. Но както подчертава нюйоркския Фед, дори след бързото натрупване на злато през 2022 и 2023 г., то все още представлява сравнително скромните 10 процента от глобалните резерви. Разказите за намаляващите доларови дялове и нарастващите такива на златото „неподходящо обобщават действията на малка група страни“, посочва клона на Фед.

В подкрепа на гробокопачите на долара (които са склонни да се припокриват значително с ентусиастите по златото и любопитните относно криптото), златните вложения наистина изглеждат напът да нараснат още повече. Проучване сред мениджъри на резерви от аналитичния център „Форум на официалните монетарни и финансови институции“ (OMFIF) показва, че въпреки рекордно високите цени на златото и укротяването на глобалната инфлация, спрямо която златото често се разглежда като хедж, мениджърите на резерви имат желание да трупат запаси в ценния метал.

Търсенето на долари обаче остава изключително стабилно. Това проучване не обхваща всяка страна, но включва 73 централни банки, с комбинирани резерви от 5,4 трилиона долара. От тях OMFIF установява, че нетно 18 процента очакват да увеличат, а не да намалят, експозицията си към долара, привлечени от по-високите лихвени проценти и стабилната американска икономика. Еврото е следващата най-популярна валута в списъка с желания, което предполага, че мениджърите на резерви искат да се придържат към по-големите, по-ликвидни валути.

Апетитът за юани междувременно „е отслабнал“, заявиха изследователите от OMFIF, като 12% от мениджърите се стремят да намалят вложенията си в китайската валута. Това е голяма промяна - през 2021 г. и 2022 г. близо една трета са искали да увеличат своите притежания в юани.

„Това отчасти се дължи на относителния песимизъм относно краткосрочните икономически перспективи на Китай, но огромното мнозинство също споменава прозрачността на пазара и геополитиката като възпиращи фактори“, се казва в доклада на аналитичния център.

Нищо не трае вечно. Не е невъзможно да си представим, в настоящия политически климат, влошаване на институционалната устойчивост на САЩ, което в крайна сметка представлява сериозна заплаха за дългосрочния статут на долара. Но изглежда преждевременно да се обявява края на доларовата доминация в глобалната финансова система, както беше и преди две десетилетия, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 23.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 седмици
До: Ivan N. За да може доларът да остане това, което беше му трябват условията на онова време, в което, бе поставен на пиедестал. Да, обаче, тези условия неумолимоми неотменимо се промениха и идват други лидери, с други похвати. Те мислят различ и, действат различно, имат други цели и са сключили редица други съюзи, срещу които, щатите, могат много малки да сторят а, са повлияят в желаната от ъях насока - още по-малко. Мачът още не е окончателно свирен, разбира се. Ама ги водят с 3:0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 седмици
До: bobopopov щатските и др.западни експерти, може и не точно да грешат. Просто, вече се намират в ситуация, за която нито са подготвени, нито имат лостове да повлияят, т.к.е много по-дълбока и вече, почива на други политически и икономически (вкл.и военни, логисъични и т.н.) основи. И, ако губят (като система), не е от лошоъия, ами от НЕДОСТАТЪЧНИ РЕСУРСИ. Нямат силата, просто, да спрат Историята. И става това, което е писано са стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 седмици
До: khaoДа, наистина, как работи при теб, примерно? Би ли ни разказал? А ние, ще почешем ряпата, ще разтеглим лукумитени ще отсечем, като всички мъдреци, дали става, дали не става, или ни лъжеш. Думай, да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
bobopopov
преди 3 седмици
Грешат сега,но щом са го подкарали- ще го довършат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
Ivan N.
преди 3 седмици
Доларът е най-чистата риза в коша за пране и за съжаление няма адекватен заместител. На Китайците ли да вярваме, на руснаците ли, или пък на индийците? Това, че няма нищо по-добро към момента не значи, че не можем да се насочи към многополюсен Свят, в който златото се търгува за 8-9к...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 24
zelka007
преди 3 седмици
До: evlogi ... от 1917 го копат колективният запад ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 25
khao
преди 3 седмици
невероятно е как една и съща опорка работи при проссстите вече над 50г... :))) яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 15
aldy
преди 3 седмици
Когато serеш там, където ядеш, така се получава. Как иначе да приемем съсипването на доверието в банковата система с нарочената кражба на руски активи? Какво доверие може да има примерно към EuroClear, ако секвестира руските депозити? Светът не е само ФАЩ. А в този депозитар са заложени 30 трилиона евро. Дори 10% да си изтеглят активите и фалитът е готов. С атрактивни последствия за цялата световна финансова система. Ама както казва Пепе Ескобар "Те остават глухи, слепи итъпи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 6
corner
преди 3 седмици
До: Pyramidмислят си че процесът ще е постепенен - никой няма да се осъзнае кога и как ще пропадне доверието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
Pyramid
преди 3 седмици
До: evlogi Не е задължително са изчезнат щатите или ( дори и) целият колективен Запад, за да се промени светът. Всичко е до баланс, а той вече Е променен. Преглътнете го: "Началството" се пенсионира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още