IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика изглежда е на предела си за разширение в условията на война

Страната не може да намери алтернативни доставчици на високотехнологични стоки

21:54 | 17.08.23 г. 22
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската икономика изглежда стигна до предела си за разширение в условията на война, пише The Wall Street Journal в коментар, базиран на разговори с икономисти и експерти. Данните на руската статистика сочат ръст на икономиката, но сривът на рублата е показател, че той съвсем не е устойчив.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се базира основно на публичнте разходи, които се увеличават с 13,5% през първото тримесечие на годишна база. Това е най-рязкото увеличение от 1996 година насам, пише изданието.

Руската статистика показва бум в индустриите, свързани с войната - заводите работят на няколко смени, за да осигурят поръчките в производството на метални продукти, специални дрехи, оптика и т.н. Другите сектори обаче са притиснати от липсата на достъпа до технологии, свити инвестиции в поддръжката на оборудването и неефективността на производството. Производството на автомобили например се свива с 10% на годишна база. В резултат страната започва да разчита все повече на суровините си и приходите от продажбата на петрол и природен газ, както и на метали, са сред малкото, които пълнят хазната.

"Русия е една от малкото държави, които могат да устоят дълго време", отбелязва Ерик Мейерсон, ръководител на звеното за пазарни анализи на шведската банка SEB по повод на санкциите. Но в същото време политиката на заместване на вноса не е съвсем успешна, сочат данните на московското Висше училище по икономика. 65% от индустрията в Русия се нуждае от вноса на западно оборудване и засега замяната с местно производство има смесен успех, коментират още руските икономисти.

Именно тази зависимост от външните технологии е сериозен проблем за Кремъл и властите опитват да намерят алтернативи - вносът от Китай например се увеличава с 18% през тази година, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея, за да се запознае с военнопромишления комплекс. Но Москва не може да намери нови доставчици за всичко - например санкциите намалиха вноса на високотехнологични продукти със 7 млрд. долара през 2022 година. Липсата на достъп до иновациите пък ще коства икономически растеж в следващите години.

Степента, до която руската икономика може да се разширява, без да предизвика ръст на инфлацията, сега е много по-ограничена  отколкото преди санкциите на Запада. Именно намалението на нивото на "потенциалния ръст" изправя руския президент Владимир Путин пред дилемата дали да увеличава военното производство или да се бори с инфлацията преди президентските избори в Русия, които трябва да се проведат през март 2024 година.

Преди анексирането на Крим (тоест налагането на първите санкции на Запада срещу Русия) Международният валутен фонд (МВФ) оцени потенциалния ръст на руската икономика на 3,5% годишно. Руското звено на Raiffeisenbank в момента го определя на 0,9 на сто.

Но перспективите пред икономиката на Русия не бяха особено благоприятни и преди войната в Украйна и основната причина за това е застаряващото население. Продуктивността е слаба заради липсата на инвестиции, а бизнесклиматът е влошен заради корупцията и бюрокрацията.

Тази тенденция само се влоши след 2022 година и страната е изправена пред най-тежкия недостиг на работна сила от 90-те години на миналия век, след като хиляди бяха мобилизирани или избягаха под заплахата да бъдат мобилизирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 5
penkiler1415
преди 10 месеца
До: Tikva007 Гледал съм филма за войната и съветските чудеса но тогава САЩ изпращаха помощ на СССР!? И Великобритания беше на тяхна страна. А Япония, Германия, Италия им бяха противници. И сега са им! А приятели са им Беларус и Северна Корея. Дали виждаш разликата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... ба'аахти *** имаш , щом глава може да се завре ... :))) ... разработен ве ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Не знам. Ти си компетентен по ситуацията около зааадника ми - главата ти е перманентно завряна в него. Не знам колко изкарваш от това, но не е особено перспективно - рискът да те изссерра някой ден е реален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 14
Tikva007
преди 10 месеца
До: data: Филми всякакви сме гледали и даже живели. Има един, дето пак така живели много зле руснаците, а едни умни хора решили да им спретнат война. Пак се намерили мераклии за мрръссната работа и войната станала, даже 3 години вървяла съвсем зле за руснаците. Но филмът е екшън-трилър и в най-добрите традиции нещата изненадващо се обърнали и вместо цивилизованите европейци да цивилизоват руснаците, руснаците дошли да учат половин Европа на мизерия. Гледал ли си го? Не дай Боже да си го живял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 7
Импeраторът
преди 10 месеца
В Рашистан се живее много хубаво, вярвайте ми! Единственото, което ти трябва е да си приятел на шайката управници и семейство, имотите и парите ти да са на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
data
преди 10 месеца
Кво спорите , като тоя филм вече сме го гледали , а някой и живели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 но същите като.пуснат статия как контраофанзивата е бавна или нещо подобно си първия дето се подмокряш от кеф... ех да можеше руската икономика да е като зааадника ти, който може да се разшири до безкрай, но уви! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 13
adimos
преди 10 месеца
Зелен007, психопат си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 20
adimos
преди 10 месеца
Абсолютни лъжи на инвестор. Даже американски пропагандни медии признават че икономиката на Русия блска здраво: https://***.msn.com/en-us/money/markets/russia-got-richer-even-as-the-war-in-ukraine-raged-on-last-year-while-the-west-shed-trillions-of-dollars-of-wealth/ar-AA1fkRcQУмри от яд , Зелен007
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... колективният запад утре вече окончателно се е разпаднал ... НАТО ще се саморазпусне , щото всичко е в Украйна и го изпочупихте кат орехи ... а рассийската икономика е станала огромна , направо 1/8 от световната ... и не спира да расте ... вас червеното знаме роди ви ... девва и нефела ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още