IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците се тревожат: Възможно е да бъдем обкръжени край Бахмут

САЩ обвиниха ЮАР, че доставят оръжия на Русия в нарушение на обявения от Претория неутралитет 

06:15 | 12.05.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Според руски военни блогъри сред руските войски, които се сражават в Бахмут, се чуват тревожни сигнали. С оглед на успехите на украинските атаки по фланговете на сражаващите се в града наемнически сили на „Вагнер“, предстои цялостно обкръжаване, пише в Telegram Евгений Подубний, кореспондент на руската държавна телевизия. Началникът на „Вагнер" Евгений Пригожин преди това няколко пъти предупреди за предстоящо обкръжаване поради необезопасени флангове.

Подубний съобщава и за украински пробив в боевете около Соледар, който е само на няколко километра североизточно от Бахмут. Там украинските бойни групи са успели да пробият руските линии. Украинска атака е била успешна и край село Клишчиевка, южно от Бахмут. „Ситуацията е трудна", пише Подубний. Руските сили бяха превзели Соледар едва в края на януари след седмици на тежки боеве.

Руските военни блогъри Александър Симонов и Юрий Котенок съобщават за украински пробив при Богдановка северозападно от Бахмут. Частите на 9-а мотострелкова дивизия на руските въоръжени сили са били отблъснати, пише Симонов в канала си в Telegram.

Руският пропагандист Александър Коц също се изказва критично за ситуацията край Бахмут. „Противникът продължава натиска си по фланговете на Бахмут. За съжаление, той успява да превземе линиите в някои райони, което ни причинява много жертви", пише Коц. Сега само съгласувани действия могат да спрат врага, убеден е той. 

„Все повече източници съобщават (това, което мога да видя със собствените си очи), че отдавна обявената офанзива е започнала", съобщава военният блогър Херман Куликовски. „Засега изглежда, че атаката е в ход и че предстоят артилерийски атаки и удари с високоточни оръжия по нашия ариергард и командни пунктове“. 

Първоначално подробностите за украинските настъпления не могат да бъдат проверени по независим начин. Украинското военно ръководство засега не дава никакви подробности за това, като говори само за тежки боеве край Бахмут.

Москва се противопостави на блогърите: Няма пробив край Бахмут

Русия отхвърли съобщенията на проруски военни блогъри и на ръководителя на наемническата групировка „Вагнер" за пробив на украинската армия в оспорвания град Бахмут. „Отделните изявления в Telegram за „пробив" на няколко места на фронтовата линия не отговарят на действителността", заявиха от Министерството на отбраната в Москва. 

Министерството в Москва заяви в ежедневното си изявление, че няколко атаки и украински разузнавателни мисии на фронта са били отблъснати. По отношение на числеността не е имало отклонения в сравнение с предишните дни и седмици. В момента единствените боеве през вечерта са били край Малиновка в Донецка област, с артилерия и от въздуха, заяви то.

Министерството не споменава информацията за предполагаемо руско изтегляне край Бахмут. То само заяви, че частите „продължават да освобождават западната част на града". „Общата ситуация в района на специалната военна операция е под контрол", се казва в съобщението.

От своя страна ръководителят на наемническата групировка „Вагнер" Евгений Пригожин от три дни говори за отстъпление на руски войници от атаките на украинските войски по фланговете на град Бахмут. Тези данни бяха потвърдени от високопоставен представител на Киев.

Зеленски: Нуждаем се от още време за контраофанзивата 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви пред BBC, че Украйна се нуждае от повече време, за да се подготви за очакваната контраофанзива срещу руските окупационни сили. По-рано Зеленски заяви, че Киев провежда интензивна работа с партньорите си по нови отбранителни пакети и скоро се очакват решения. 

Папата може да се срещне със Зеленски този уикенд 

Служител на Ватикана заяви, че папа Франциск може да се срещне със Зеленски този уикенд, твърди Associated Press. Франциск бе призовал по-рано за прекратяване на войната и бе изразил солидарност с украинците. 

Зеленски се очаква да бъде в Германия от събота вечерта. Италиански медии, позовавайки се на неназовани източници, съобщиха в четвъртък, че Зеленски може да бъде в Рим по-рано същия ден, за да се срещне с премиера Джорджия Мелони и папата. Срещата с понтифекса „е възможна", заяви пред AP служител на Ватикана при условие за анонимност.

САЩ: ЮАР снабдяват Русия с оръжия

Посланикът на САЩ в Република Южна Африка заяви, че е сигурен, че руски кораб е натоварил оръжия в страната, което е възможно нарушение на обявения от Претория неутралитет в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Националната валута ранд и държавните облигации на ЮАР с падеж през 2030 г. увеличиха пониженията си след американското изявление, тъй като търговците на валута заявиха, че се притесняват, че Южна Африка сега може да бъде изправена пред западни санкции.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоза нито потвърди, нито отрече, че такова нещо се е случило. Правителството проучва с въпроса, каза обаче той, запитан от опозиционен лидер по темата в парламента. Междувременно в ЮАР на официално посещение пристигна българският президент Румен Радев. 

Посланикът на САЩ в Южна Африка Рубен Бриджити заяви пред местни журналисти на брифинг по-рано в четвъртък, че Вашингтон е уверен, че руски кораб е натоварил оръжия и боеприпаси от Южна Африка през декември. Сирил Рамапоза. Снимка: Bloomberg Сирил Рамапоза. Снимка: Bloomberg

„Сред нещата, които отбелязахме, бяха акостирането в Саймънс Таун между 6 и 8 декември 2022 г. на товарния руски кораб Lady R, за който сме сигурни, че е качил оръжия, боеприпаси ... преди да тръгне обратно за Русия", каза Бриджити.

Американският посланик определи случилото се като „напълно неприемливо” и добави, че сред висши представители на САЩ има „дълбока загриженост" за това, че Южна Африка не зачита декларираната от нея политика на неприсъединяване и неутралитет по отношение на войната в Русия.

Съединените щати са сериозно загрижени във връзка с акостирането на санкциониран руски товарен кораб в южноафриканско военно пристанище през декември миналата година и са изразили тази загриженост директно пред няколко представители на южноафриканските власти, заяви днес пред репортери Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент.

Южна Африка се ангажира да започне независимо разследване, ръководено от пенсиониран съдия, за предполагаемата доставка на оръжие за Русия, съобщи южноафриканското правителство. То изрази разочарование от публичното изявление на американския посланик, като посочи, че въпросът е бил обсъден на неотдавнашна среща на южноафриканска делегация с американски представители и е било постигнато съгласие разследването на случая да протече по установения ред. 

Южна Африка е член на БРИКС, в който членуват Русия и Китай, и ще бъде домакин на годишната среща на върха на икономическия блок през август. Африканската страна е член на Международния наказателен съд и би била правно задължена да изпълни издадената от него заповед за арест на руския президент Владимир Путин, ако той присъства на срещата.  

Африканският национален конгрес – управляващата партия, отказа да коментира твърденията на посланика, които бяха съобщени по-рано от News24, уебсайт в Кейптаун. Фикиле Мбалула, генерален секретар на партията, и преди е обвинявал западните държави, че заобикалят международния консенсус, за да наложат волята си на другите „в името на човешките права и демокрацията".

Киев е получил почти 17 млрд. долара от западните съюзници през 2023 г.

От началото на годината Украйна е получила 16,7 милиарда долара от западните си съюзници, каза украинският министър на финансите Сергий Марченко, цитиран от Ройтерс.

Руската инвазия, която започна през февруари миналата година, опустоши украинската икономика, предизвика спад в доходите и принуди Киев да потърси чуждестранна подкрепа. "През 2023 г. в бюджетът на Украйна вече са постъпили помощи от чуждестранни дарители в размер на 16,7 милиарда долара. Освен това имаме уверения от партньорите си за допълнителна подкрепа за финансирането на бюджетния дефицит на държавата през 2023 г.", обясни украинският финансов министър.

Марченко представи тази информация на среща, в която участваха финансови министри и представители на централните банки на страните от Г-7, както и високопоставени международни лидери. Същевременно украинският финансов министър благодари на участниците във форума за "безпрецедентните усилия" за мобилизиране на финансирането.    Украинският министър на финансите Сергий Марченко. EPA/MICHAEL REYNOLDS Украинският министър на финансите Сергий Марченко. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Тази година Украйна е изправена пред бюджетен дефицит от в размер на 38 млрд. долара. Освен това правителството иска още 14 млрд. долара за бързото възстановяване на критичната инфраструктура и енергийния сектор. 

Миналата година Украйна получи чуждестранна помощ в размер на 32,14 млрд. долара, за да покрие бюджетните си нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 12
OHЯ
преди 1 година
Те наШте рублошемети са си халипави по рождение ! Над 70 години сме умалено копие на Клошария (без ресурсите) и резултата е видим , последни по всичко в ЕС. Ама на безродните копейки друг им е виновен , че са голи , боси , и съдрани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
penkiler1415
преди 1 година
Гледам, негативните отзиви са повече от позитивните?! Изумително! Тези хора които подкрепят Путин и агресията дали използват руски коли, руски печки, перални, телевизори, компютри, телефони... фритюрници или каквото и да е?!!!! *** имат една нафта и заплати, по-ниски от заплатите на Българите-най бедната държава в ЕС. И живеят с 10 години по-малко от Българите. На това управление ли се радвате?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 29
khao
преди 1 година
До: Импeраторът а сещаш ли се за копейката Валентин, дето повтаряше само котел около бахмут, къв *** беше ... и той се покри като бит пеееерас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 26
khao
преди 1 година
До: Импeраторът ... и въпреки това, някви продължават да вярват на тоя цирк... смятай какво малллоумници ходят по тая земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 38
Naemate1
преди 1 година
Руснаците са п о м и я р и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 41
Импeраторът
преди 1 година
До: khao последната опорна точка е че не се превзема нарочно, за да ангажират укрианците със защитата му :-) и там правят унищожаване на украинската армия от жени и старци . .. странното е колко много армии унищожават в Украйна - първо украинската, после полската, после НАТО, сега пак украинската... agile СВО и agile цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 20
Ivel
преди 1 година
Да сменят Путин с някой по-краен, кво се цацкат с тоя Махмут Бахмут, сега трябваше да са пред Киев вече. Излизат от плана на операцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 39
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Еййй, *** не го разбрахте, мордорци не отстъпват, те се прегрупират! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 42
khao
преди 1 година
това трябва да е някакъв фейк.... руснаците превзеха тоя град над 15 пъти, и според полезните оррркове и тикви, Украйна е пред разгром, въпрос на 3 дена... та кви са тия фейкове! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 35
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi ... що ?! търсиш си работа ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още