IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия глобява „Български енергиен холдинг“ със 77 млн. евро

Причината е блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС

13:16 | 17.12.18 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия обяви, че глобява „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“, както и дъщерното дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“), със сумата от 77 068 000 евро. Причината е блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

В решението, взето днес, се казва, че групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България.

В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.

БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Според ЕК в периода между 2010 и 2015 г. БЕХ е блокирала достъпа до вътрешната газопреносна мрежа на България, единственото газохранилище в България и единствения газопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло резервиран от БЕХ.

Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на Булгаргаз.

"Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България, в съответствие с целите на Енергийния съюз“, заяви еврокомисарят Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Днешното решение е част от усилията на Комисията за подобряване на конкуренцията между доставчиците на газ и сигурността на доставките в Югоизточна Европа с цел осигуряване на отворени и конкурентни пазари на газ, в съответствие с целите на Енергийния съюз. През май 2018 г. Комисията прие решение за налагане на обвързващи задължения на „Газпром“, с което се гарантира свободното движение на газ нагоре по веригата в региона. Освен това Комисията понастоящем разследва румънския оператор на преносна система „Transgaz“ за потенциални ограничения на износа на газ.

По друго дело, отнасящо се до, БЕХ Комисията прие през декември 2015 г. решение, с което прави правно обвързващи ангажиментите, предложени от БЕХ, за прекратяване на ограниченията на конкуренцията на пазара за електрическа енергия на едро в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 25 rate down comment 10
опааа
преди 5 години
Ноември донесе съществен ръст на цената на европейския газ за Украйна.Средната стойност на вносното "синьо гориво" достигна 9400 гривни за 1000 куб. м, съобщава УНИАН.....Агенцията цитира данните на Държавната данъчна служба на Украйна.Те сочат, че през миналия месец средната стойност на доставяния чрез реверс газ от Европейския съюз е достигнала нов рекорд $339 (9,4 хиляди гривни) за 1000 куб. м.За сравнение: през октомври същият обем синьо гориво е струвал на Киев $323 (8,9 хиляди гривни)......Още през март т.г. един от ръководителите на "Нафтогаз" - търговският директор на държавната компания Юрий Витренко, заяви, че европейският газ струва на Украйна 4 пъти по-скъпо отколкото руския.Киевските власти престанаха да купуват руски газ още през ноември 2015 г.Оттогава газовите хранилища на страната при подготовката за отоплителния сезон се зареждат с газ, закупен от европейски доставчици. ....може и при доставките на газ от "конкурентни" доставчици да се получи резултат, като при тока търгуван на "свободната " борса. Всички ние виждаме, как цените падат ли падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 13
Sakamano
преди 5 години
Значи не си събрал достатъчно. Другият път събирай по-усърдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
Whitestar
преди 5 години
Ако има избор в сферата на предлагането, задължително трябва да има свободен пазар или девирсификация. Така би трябвало да е, но дали има такова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Водата платихте ли си? Щото идва и сметката за тока и за газ-а. :-)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 35
studioaa
преди 5 години
Аз събирах подписи за референдума за отказ от еврото и еврозоната и когато тези подписи бяха занесени в НС наглеците от гробавата партия се скриха и даже не ги приеха. Долу европейския съюз, долу еврото, долу евроинтеграцията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Нушка и боко хъба няма ли някой да ги попита 1-2 въпроса? Или след срещата с гусин зам секретаря още им плющят ушите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Като искаш референдум, тръгвай да събираш 400 000 подписа и действай! Какво само трoлиш и досaждаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 17
khao
преди 5 години
и после кво ше прайме бе, "умник" ? у евразийския ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 41
studioaa
преди 5 години
Долу европейския съюз, долу европейската комисия!!! Искам реферемдум за напускане на европейския съюз!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
А това от чий данъци ще се плаща? И колко километра от Хемус е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още