IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ивелин Михайлов: Когато инвестира, българинът търси далавера

Най-изгодното капиталовложение у нас са банковите депозити, твърди мениджърът в Together

20:30 | 22.10.13 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Ивелин Михайлов: Когато инвестира, българинът търси далавера

„Когато инвестира, българинът търси далавера. Повечето хора се стремят към малки капиталовложения, които биха им донесли около 5-6 хиляди лева, с които да си подпомогнат благосъстоянието в момента“, каза в ефира на Bulgaria On Air Ивелин Михайлов, директор екипи в брокерската фирма Together.

По думите му, най-масово се търсят инвестиции в недвижими имоти.

„Проблемът е, че у нас хората рядко се замислят каква е крайната цел и по какъв начин тя ще бъде достигната. Например, в България още няма култура на инвестиции в облигации. Тук малко фирми инвестират в бъдещето си. Хората нямат вяра в компаниите", смята експертът.

"Причината е, че в обслужването на повечето фирми липсва уважение към клиента. Продават се стоки и услуги, за които след това никой не иска да поеме отговорност. Масово се цели изстискване на по-големи печалби, но малко мениджъри си дават сметка, че по този начин правят една инвестиция в тяхната компания по-рискова“, обясни Михайлов.

Според него, когато става дума за краткосрочни инвестиции е България, най-изгодни са банковите депозити.

„Дългосрочните и високорискови инвестиции обаче е добре да се правят в чужбина, тъй като сигурността е по-голяма. Всяко нещо, което носи печалба – носи и риск. От тази гледна точка банковите депозити носят по-малък риск, но все пак го има, защото, ако са във валута, която се обезцени, както през 1997 г., хората ще загубят спестяванията си. Освен това голяма част от банките действат като инвестиционни дружества и гледат да придобиват други компании. Това увеличава риска за тяхното правилно управление и съответно - за клиентите им“, поясни експертът.

Михайлов посочи още, че когато се купуват акции, е добре да бъдат от компании, които са полезни. „Инвестицията в ценни книжа на фирми, които са полезни за обществото в дългосрочен план, почти винаги е успешна. Златото например не се вписва в тази категория, защото при евентуален катаклизъм, хората ще търсят стоки от първа необходимост, а не злато“, допълни Ивелин Михайлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

13
rate up comment 26 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха! Ще продължа заглавието така:За разлика от него чужденецът, когато инвестира, е воден от алтруизъм и търси духовно извисяване!хехе... и току некой зел, че си повервал, даже интервюта дълбокомислени дава... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 0
4f4
преди 10 години
Най-изгодното капиталовложение у нас са банковите депозити, твърди мениджърът в TogetherХахаха!Напълно безмислено твърдение. Кажи поне как изчисли изгодата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 0
deant
преди 10 години
При настъпване на катаклизъм, най вероятно държавен апарат ако има ще е блокиран. Истината е че предимство ще има по-агресивния, този с бухалка в ръка или пистолет в джоба. Дали ще е от страната да защитава това, което има, или от страна да вземе това, което няма - не е от значение. Тази проста догма важи дори сега в "развитата" цивилизация на маймуните (както би казал иванофф) Живия пример - САЩ - световен полицай и съдник и агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 1
vivankata
преди 10 години
Ако могат да си ги опазят от другите и най-вече от държавата обаче.А едва ли ще успеят, щото не живеят сами на тази земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Зная, че не му е тук мястото, но макар и стар разказ, винаги ми е било чудно, как само на една страница някой е успял да каже толкова много за американската действителност...........http://8qica.blog.bg/lifestyle/2011/09/18/dnevnikyt-na-edin-amerikanski-uchenik.821692
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 1
mos70
преди 10 години
Иначе що се отнася до "далаверата", автора е напълно прав...това е истината! Българина търси именно далавера, което на наша почва означава само едно- правене на пари от пари, а не от производство! А то точно е в дъното на световната криза- икономиката се движи от финанси, а не от производство! Това води до едно- ФАЛИТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 6
mos70
преди 10 години
Златото например не се вписва в тази категория, защото при евентуален катаклизъм, хората ще търсят стоки от първа необходимост, а не злато, допълни Ивелин Михайлов.============Ха ха ха!!! Виждам, че все повее прегръщат теорията ми за "луксозната стока", и все повече хора започват да разсъждават прагматично, а не "инвестиционно"....което все повече ме убеждава в моята правота!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз разбрах какво иска да каже господина, въпреки, че той може би сам не се е разбрал. Далавера-далаверка т.е. българина търси бурза дребна печалбица без много да се потруди (поне аз така разбирам далаверката), докао чуждите инвеститори купуват на едро големи бизнеси, а някои си купуват държави. А това за златото ме кара да мисля, че този човек се подвизава и тук принас (в инвестора) по име kane или SS-23. Същата логика има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Когато инвестира, българинът търси далавера. Интересно какво ли търсят другите? Да не би да търсят къде се загуби Купата на съветската армия или дипломата на другаря Тодор Живков за средно образование? Какво търсят де, кажете ми. Някой ако може - нека ми отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Плашиш ме! :) Но дерзай и не забравяй все пак, че обикновено в играта печели банката. За мен истината е една - инвестиции в рален работещ бизнес, най-добре свой или в добро образование и квалификация в специалност с потенциал. Става и ако специалността е добър комарджия. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още