IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионно-осигурителната система - бомба с блокиран часовников механизъм

Системата може да рухне като пясъчна кула всеки момент

08:39 | 16.08.13 г. 24
Автор - снимка
Редактор
Пенсионно-осигурителната система - бомба с блокиран часовников механизъм

Дори и Световната банка очерта демографската криза в страната като най-сериозният проблем и предизвикателство пред българската икономика. В съвсем обозримо бъдеще не само, че няма да има достатъчно хора, които да издържат системата, но няма да има и кой да работи, което предполага „внос“ на работна сила, особено квалифицирана, а също и отлив на инвеститори.

Синдромът на щрауса обаче е замъглил силно и без това тежко пострадалото от силното политическо късогледство зрение на управляващите, без значение дали предишни, или сегашни и от чие правителство. Вместо да търсят дългосрочно решение на проблемите, хоризонтът за пореден път е ограничен в рамките на един мандат – т. е. с продължителност до 4 години.

Прави впечатление, че досега всички действия, сочени за „реформи“ на пенсионно-осигурителната система, представляваха мерки, затрудняващи изхода от нея – увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране, прието от предишното правителство, отряза пътя към пенсията на хиляди българи през миналата и тази година, а бъдещето на други десетки хиляди, на които им предстои пенсиониране след няколко месеца – до година-две, е неясно, тъй като сегашното правителство предлага стопиране на процеса.

В концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора до 2030 г. пък залегна доброволната и задължителна застраховка „Достойни старини“, за която още няма ясни параметри - още един своеобразен данък върху труда, който да се трупа в целеви фонд и да се ползва в подкрепа на пенсионерите.

Ясно е, че няма как да се мине без стъпки по затрудняване на изхода от системата, но не се виждат никакви мерки на нейния „вход“ - стимулиране плащането на пенсионно-осигурителните вноски, изваждане на реалния осигурителен доход „на светло“, което ще доведе и до ръст на постъпленията в общественото осигуряване, засилване на ролята на т. нар. втори стълб при пенсионното осигуряване и насърчаване на личните спестявания (инвестиции) за старини, ограничаване на „сивия“ сектор в икономиката, стопиране на корупционните практики, благодарение на които хиляди хора получиха инвалидни пенсии без да имат никакви здравословни проблеми, преференциите при пенсиониране, от които се ползват служителите в силовите ведомства и структури, изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените и т. н.

Решенията няма как да прости и лесни, няма как да се сложат в мандатни рамки и най-важното – няма как да се харесат на електората. Бягството от отговорност също няма да реши проблема, вече дори не може да отложи решението. Времето за тотално преосмисляне на пенсионния модел безвъзвратно настъпи и ако никой не се съобрази с това, избухването на пенсионната бомба няма как да бъде спряно, дори и от блокиралия й часовников механизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Без съмнение контрола трябва да се засили.Едновременно с това е необходимо да се стимулира по един или друг начин раждаемостта при подходящите групи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Здравната система ги произвежда тези мними инвалиди .А защо не работи здравната система в тази насока - защото няма каквато и да е мотивация да не ги произвежда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 4
жител
преди 10 години
Една от причините младите да напускат страната и да работят в чужбина е несправедливата пенсионна система. Те виждат, че родителите им работили цял живот получават мизерни пенсии. Затова предпочитат да работят навън, където се спазва стандартът за адекватност, който определя гарантирано съотношение между доходите преди и след пенсиониране, което е прието в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
жител
преди 10 години
Мит е, че увеличаването на възрастта на пенсиониране ( с изключение на ранното пенсиониране на полицаи и военни) ще доведе до резултати. Повечето над 55 години работят в бюджетния сектор, където и заплатити и осигуровките се заплащат от държавата,т.е. от данъците. Така че по-добре да се пенсионират, защото пенсиите са поне 2 пъти по- ниски.Ако се пенсионират безработните над 55 год. за жени и 60 год. за мъже няма да им се плащат социалните плащания и няма да се увеличават инвалидните пенсси.От пенсионната система да се извадят и всички плащания, които не са свързани с трудов стаж ( като пенсии за старост, инвалидни пенсии на деца и др.) и да си отидат при социалните плащания, където им е мястото. Да се намали броя на заетите в бюджетната сфера и всички да започнат да си плащат сами осигуровките, да няма бонуси, платени участия в бордове, намаляване на заплатите на ръководния състав в губещите държавни предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 1
Императорът
преди 10 години
Защо - псевдоинвалидите да получават помощи? - За тях - съд, да бъдат задължени да върнат неправомерно взетите пари - иначе - съд и конфискация на имуществото, ако то енедостатъчно - принудителен труд.Ушев да служи до 50 в Ушевото - после - около 8 години - селски пъдар. И още - всеки полицай, уличен в неизпълнение на служебните си задължения (освен в най-маловажни случаи) да бъде не само прогонван от МВР, но и да бъде лишаван от целият си трудов стаж - корумпирани ченгета и безучастни кибици трябва да спрем да храним.С другото - съгласен, но краят не е настъпил - нещата са обратими... все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Изцяло те подкрепям, само дето май вече краят е настъпил :(Като цяло по темата - отдавна пледирам за "оплоскостяване" на пенсионните вноски - държавата гарантира пенсия равна на МРЗ за всички, които се осигуряват, съответно прибира на всички осигуровка, равна на около 1/4 от МРЗ (приемаме, че пенсията се получава 4 пъти по-късо от времето за труд). УПФ се закриват и се прехвърлят към 3 стълб (ДПФ). Досегашните вноски се преизчисляват. И най-важното - всякакви черпаклии - ченгета, военни и т.н. се пенсионират като нормалните хора, а за раното им пенсиониране - специален държавен ППФ, който да е отделен от държавния общ ПФ. Псевдоинвалидите и истинските такива да получават помощи, които да се отделят от общия ПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
Боян
преди 10 години
Напротив всичко е доста елементарно, просто всички държавни служители, полицаи и т.н. започват да им се удържат осигуровки и ще се осигури достатъчно ресурс за идните години да се помисли за точните реформи и те да започнат да се осъществяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
data
преди 10 години
В краткосрочен план сериозното вдигане на възрастта и рязането на ранното пенсиониране и инвалидните пенсии е неизбежно . Въпросът е как ще го научим : по-трудния или по най-трудния начин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Изключително добре формулирано.Подкрепям на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 3
BigBear
преди 10 години
Нужен е реален избор на пенсионен инструмент от работещите, а не сегашната система на олигопол на няколко задължително доброволни фонда. Трябва да можеш да избираш между лична инвестиционна схема в акции, ДЦК или депозити, или ВСИЧКИ лицензирани инвестиционни фондове, като средставата трябва да бъдат наследими, необлагаеми и лични. Трябва също от общите пари за здраве и пенсии да се дава само в случай че си участвал в системата примерно последните 10 години поне на 75 %, а ако плащаш накрая тогава на 100 %. Трябва да има и семейно подоходно облагане с коефициент за образование, като се дава сериозен бонус за завършено по високо образование както и да се отнема когато децата не учат. Разликата във възнаграждението на образованите и не образаваните е в порядъци от десетки пъти, но лошото е че едните и другите са по един глас във политиката и нищо от това няма да стане...Сега един образован издържа десетки необразовани и псевдо болни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още