IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху лихвите все пак ще има*

Налогът от 10% върху лихвите по депозитите е предложен с приетия бюджет за 2013 г., съобщи финансовият министър Симеон Дянков

13:57 | 10.10.12 г. 143
Автор - снимка
Редактор
Данък върху лихвите все пак ще има*

 

 

Вицепремиерът обяви, че се дават допълнително над 34 млн. лева на Министерство на курлтурата, които ще отидат главно за общините – читалища, регионални музеи и т. н. 

91 милиона лева повече се отпускат за Министерство на здравеопазването, а 190 млн. лева повече ще се дадат на здраваната каса. Дянков уточни, че реално парите са само с 90 млн. повече, а останалите 100 млн. лева предишната година са били превеждани по бюджета на Министерство на здравеопазването за различни лечения. От тази година обаче те се прехвърлят към бюджета на НЗОК. Според финансовия министър голяма част от 90-те милиона лева, които ще влязат в МЗ, идват от добрата събираемост на НАП на здравни осигуровки.

Над 510 млн. лева повече се отпускат за изграждане на инфраструктура, като според думите на Дянков 400 млн. лева от тях идват от съфинансиране по европроекти. С тези пари ще бъдат финансирани основно изграждането на пътища, но и все повече проекти към Министерството на околната среда и водите.


Отпускат се още 200 млн. лева за фонд “Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните. Тези пари идват основно от европейски проекти, категоричен бе Дянков и допълни, че средствата ще се използват и за финансиране на пренебрегнати в годините сектори.

Вицепремиерът акцентира и върху факта, че с увеличаването на минималната работна заплата от 290 на 310 лева тя е скочила със 70 лева за периода 2010-2013 година, което е два пъти повече в сравнение с предишния период  2005-2009 година.

На въпрос дали ще бъдат вдигнати парите за майчинство,  Дянков коментира, че предпочита да залага на вдигане на заплатите в различни сфери на администрацията, като по този начин се увлечиват и майчинските за първата година.

Финансовият министър даде пример със собственото си ведомство, където заплатите се били покачили с около 20% и съответно и майчинските на подчинените му за първата година са скочили с толкова.

Финансовият министър отказа да коментира дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Той припомни, че не е привърженик на тази практика, но все пак допълни, че тези решения ще се взимат окончателно около Коледа. По негови думи най-вероятно ще има възможност да се отпуснат средства, но е възможно и те да бъдат пренасочени към други социални сфери.

*Допълнена към 16.05 часа

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 4
KostadinovK
преди 11 години
Реално погледнато, това ще засегне по-заможната част от населението. По-голямата част от депозитете се държат от малко хора и фирми.Това е доход и е редно да се обложи, особенно като се има на в предвид лихвите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
Toчно той! БНБ е в неговите юрисдикции. Банков надзор е една формална организация, която не спазва законите! Той е много виновен заради това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Помните ли Бойко като разправяше, че всички българи имали по някой лев скътан в банките и за това не искали да работят. И той трябвало да ги убеди да ги изкарат тия пари от банките и да си санират жилищата! Бате Бойко, ето че най-накрая докопа и депозитите :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 6
karadjata
преди 11 години
това е поредната простотия на ГЕРБ и тоя Бойко Борисов и цялото му малоумно правителство. НЯМА ТАКИВА *****НИ като тези от ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
Konsultant
преди 11 години
На фона на "обещанията" да не се увеличава данъчното бреме, бизнеса през 2013 г. ще бъде зарадван: въвеждане на данък лихви, увеличение на МРЗ, увеличение на праговете за осигуряване, увеличение на макс. осигурителен доход и т.н. С други думи 2013 г. ще бъде още по-тежка за хората и бизнеса от 2012 г. и то с държавна помощ ... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Дянкофффф! Да беше мъж да си беше казал още първият път, когато изтече информацията, а не да увърташ като ........................ Ясно е, че икономиката не ти е силна дисциплина и ти е време да си ходиш. Да не ти припомням прогнозите, които правеше за икономиката на България и края на кризата юни 2011 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
сега предлагам да се въведе данък лихвите по кредитите, който да бъде приспадан в края на годината на физическите лица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 11 години
Aз ще си изтегля парите от банките.Дотук и с осигуряването на максимален доход.Тоя просто ще ми вземе опинците.Ставам и аз социално слаб и ще чакам тоя ловешки корифей да ми плаща социални помощи.Досега нямам и ден болнични за толкова години стаж.Догодина започвам и аз.ГЕРБ е напаст която трябва да се изрита с камъни.Не били комунисти.Значи едни да работим за да дойде тоя *** да ми го вземе ли?Ще ми вземе нещо дето се намира между краката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
p_trade
преди 11 години
Дянков ли ти е виновен за ГПР по ипоте4ня кредит ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Не че съм за данъка върху лихвите, но тука до вчера всички твърдяха, че тези 35 милярда са на 1000-2000 човека от България и чужденци. Сега тези пари ще ги облагат и изведнъж всички се разтревожиха за тия богаташи и за чужденците които ще внасят пари някакви в нашия бюджет, малко ми си губи логиката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още