IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад от 20% до 30% не е нищо за биткойна

Бъдещето на криптовалутата ще зависи от това дали ще стане платежно средство, смятат анализатори

15:00 | 23.12.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В петък стойността на биткойна падна рязко с 30%, но за Ноем Аслам от Think Markets това не е нищо, пише Market Watch. Криптовалутата е имала и по-големи спадове в годините на своето съществуване и обикновено то е винаги около края на тримесечията.

Биткойн манията беше подхранена от прогнозата, че криптовалутата ще достигне цена от 100 хил. долара в следващите две години. Тогава и много инвеститори си закупиха биткойни в очакване на голямата печалба.

Голяма част от тях не използват ливъридж и това означава, че за тях спад от около 30% от пика не е проблем. Само търговците с ливъридж трябва да държат очите си отворени за разпродажби, защото тогава те ще бъдат принудени да затворят своите позиции, пише още анализаторът.

Наблюдатели твърдят, че се надува балон с биткойните, непрекъснато сравнявайки пазара с дотком бума. "Не забравейте, че когато интернет започна да привлича вниманието, мнозина не можеха да си представят обхвата или важността на електронната търговия, която днес се превърна в гигант", пише още Market Watch.

Инвеститорите се нуждаеха от време, за да видят екосистемата на компании като Google, Apple или Amazon преди да се решат да участват. Това е особено видимо при Facebook. Акциите на социалната мрежа поевтиняха в първите си дни, въпреки че това беше едно от най-очакваните IPO-та на пазара. Когато инвеститорите разбраха потенциала на компанията - всички искат да получат парче от нея.

Какво се случва с биткойна - на 18 декември криптовалутата достигна ниво от над 19 хил. долара, а в края на седмицата - до под 11 хил. долара. Няма да е изненада този спад да продължи - с 40% или 50%. А бъдещето му ще зависи от това дали ще се превърне в истинска валута или не.

В момента биткойнът е използван като средство за съхраняване на богатството, а не като платежно средство.

Още за биткойните можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
doc
преди 6 години
kraino vreme e vsichki da go osaznaiat tova...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още