IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Газ за 200 евро за мегаватчас е неизползваем за индустрията

България води индивидуални преговори, за да осигури природен газ при изгодни условия, каза вицепремиерът в оставка

21:07 | 07.07.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България разчита на общите покупки на природен газ, които планира да прави Европейската комисия (ЕК), но и води индивидуални преговори за покупка на газ "при условия, които индустрията може да използва". Това коментира вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев по време на изслушване в бюджетната комисия на Народното събрание.

Цена от 200 евро за мегаватчас правят газа "абсолютно неизползваем" за индустрията, смята той.

В момента на най-голямата борса в Европа - TTF в Нидерландия, цената на газовите доставки през август се повиши с почти 8% до 184,50 евро за мегаватчас. През септември цената на суровината достига 185,90 евро за мегаватчас. Природният газ достигна рекорд от 200,90 евро за мегаватчас на 7 март, тоест в първите дни на войната в Украйна.

В последните дни тенденцията е към непрекъснато повишение на фона на опасенията за прекъсване на доставките от страна на Русия.

ттф ттф

Източник: TTF

Василев уточни, че в актуализацията на бюджета е предвиден най-лош сценарий за икономиката, в който е включена пълна блокада на износа по море заради затваряне на Босфора, прекъсване на доставките на петрол, намаление на доставките на природен газ с 50% (заради договорените доставки на газ от Азербайджан, които не зависят от Русия) и високи цени на пшеницата, както и нови мигрантски вълни.

Той коментира още, че този вариант за развитие предвижда 150 хил. бежанци от Украйна и 100 хил. от юг до края на годината. В първоначалният план на бюджета е имало достатъчно буфери за справяне с такива кризи, но заради предложенията за увеличаване на заплати и допълнителни трансфери някои от тях са били преразпределени.

Въпреки това, този най-лош сценарий не е катастрофален за икономиката и очакванията са, че ще има ръст на икономиката от 0,1-0,2%. Инфлацията обаче ще се повиши значително - с 4-5 процентни пункта над сегашните предвиждания, допълни още Василев.

Вицепремиерът е категоричен, че правителството предприема оперативни действия за справяне с част от кризите в този сценарий.

Преди началото на заседанието на бюджетната комисия Асен Василев, който е номиниран от "Продължаваме промяната" за следващия премиер, коментира, че все още не са осигурени нужните 121 гласа за подкрепа на новия кабинет. Той уточни още, че ако мнозинство не бъде подсигурено, ПП няма да внесе своя проект за кабинет в пленарната зала. "На този етап няма голям напредък", допълни още той пред журналисти в кулоарите на парламента.

Миналия петък (1 юли) Асен Василев взе проучвателния мандат за съставяне на правителството от държавния глава Румен Радев. В последните дни се водят активни разговори с досегашните партньори на партията в управляващата коалиция, както и с независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Ти нали имаш и в ВР акции , кво мрънкаш са , и от тех купуваме втечнен . Турецки паток чекаме Вучич още малко да узрее и *** тръбите , Орбан вече е втасал , нема да се кахъри . Само Ердоган ще прецакаме малко , че нема да взима за транзит от крадците на съдомиялни , ама той е лисунгер , ще си ги прихване от друг некой техен актив ... :))) ... Екстра сме си , я колко намалеха денацификаторските акаунти по форумите кат спреха копейките . Остава ти да прежалиш тези 500лв дето си вложил в гъзпром , е те са като вдигнат застраховките наесен ще ги избиеш с две пълно автокаско + гражданска ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Тоест както се оказва: целият план на кирчо и кокорчо е, че НЯМА ПЛАН !!! Впрочем има - единственият план е бил да се съсипят Българско-руските отношения колкото може по-жестоко и безвързвратно... каквито и да са последиците за страната ни !!! Ето затова държавната измяна трябва да се наказва само и единствено със смъpт !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още