IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху пустеещите земи ще стимулира обработването им

"Не можем да си позволим да не ползваме ресурсите, с които разполагаме", твърди шефът на браншовата организация на собствениците на земи Борислав Петков

10:47 | 03.04.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Bulgaria On Air</em></p>

снимка: Bulgaria On Air

„Подкрепих идеята за въвеждане на данък за пустеещите земи, защото мотивите за това имат смисъл – да намалее неизползваната земя, чиито дял не е никак малък. Земеделската земя е национално богатства и тя трябва да се използва по предназначение, отговорността за което е на собствениците”, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

"Всички имаме нужда от закон за комасацията въпреки всякакви мнения на политици", добави той.

По думите му диалогът на кръглата маса е бил много конструктивен и "го е направил щастлив", защото за първи път е чул за поет ангажимент от страна на министър за съставянето на работна група, която да изработи закон за комасацията. 

„Като държава, която изкарва на преден план земеделието като приоритетен отрасъл, не можем да си позволим да не използваме потенциала на ресурсите, които имаме”, добави той.

„Данъкът задължително трябва да е на местно ниво, за да могат да бъдат идентифицирани субектите и да бъдат подтикнати към действия, били те обработване на земята, даване под аренда или продажба. Освен това не е задължително да говорим за данък, мярката може да бъде въведена под формата на стимул, това ще се реши в хода на дебата. Защото целта е една и тя е да се стимулират собствениците да обработват земята”, подчерта председателят на асоциацията.

„Затова ще помогне и комасацията. Тя ще изкара наяве всички собственици - да заявят своите намерения и да поемат отговорността за своята земя. Не казвам, че законът ще бъде най-добрият, но комасацията трябва да започне от някъде, да бъде зададена някаква рамка".

"Пътят към ефективно земеделие минава през комасация, изграждане на инфраструктура и напоителни системи. Освен това практиката в останалите страни показва, че комасацията облагодетелства малките земеделци”, заключи още Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Това е форма на натиск, за да се продадат необработваемите земи на някой, който ще ги обработва. Дали ще има такъв е отделен въпрос.В посочения от теб случай има няколко решения:1. Продаваш на някой от местните на ниски цени2. Плащаш си данъка, ако е поносим3. Даряваш на местната община/училище/манастир с клауза да не се продават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Данък или глоба трябва да има не само върху пустеещите земи. Има много рушащи се фасади или неизмазани сгради, празни магазини в центъра и т.н. Частникът в България е поне толкова немърлив към имуществото си, като държавата :( Ако не се направи нещо в тази посока всички хора желащи да живеят в нормална среда ще емигрират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Натрий
преди 10 години
Да кажем, че имам 4 декара пустеещи земеделски земи на 70 километра, от мястото, където живея. В района се обработва, но не точно където е парцелът ми. Говорил съм с арендатора и ми е казал, че не му е изгодно да се занимава със земичката, защото е далеч от основните му парцели. Какво да направя точно, г-н Петков, за да не ми сложите данък? И предполагам има много собственици в такова положение. Предложението ви е форма на насилие и нарушава конституционното право на собственост. Няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
По-добре да я продават, отколкот да пустее! Над 75% в пустеещата обработваема земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
melon
преди 10 години
Добра идея! Зорът е да принудят собствениците да си продават земицата..Дреме им за обработването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Що не въведат данък пустеещ мол например, аа??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още