IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задъхва ли се Русия на Путин?

Проблемите за руската икономика остават в сянка на фона на високата цена на петрола

21:02 | 24.03.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задъхва ли се Русия на Путин?

Доста преди настъпването на настоящите политически сблъсъци в Източна Европа, Владимир Путин бе обявен за най-влиятелната личност в света за 2013 г. Въпреки заграбването на територии и другите геополитически успехи, които засилиха вътрешното доверие в руския лидер, реалната основа на властта – стабилната икономика, постепенно се разпада.

Икономическият растеж на Русия се понижи от средните за последното десетилетие 7 на сто до едва 1,3% през миналата година. Според последните очаквания на местната финансова институция Sberbank пък разширението през настоящата година ще бъде нулево.

Усещайки предстоящите неприятности, богатите руснаци изтеглиха парите си от страната с един от най-бързите темпове в последните две десетилетия. Чуждестранните инвестиции се свиха с общо 60 млрд. долара от 2012 г. насам, докато рублата изгуби 22% от покупателната си стойност спрямо американските пари в последните две години.

Проблемите за руската икономика в последните тримесечия до голяма степен оставаха в сянка на фона на високата цена на петрола. Русия все още е износител номер едно на "черното злато" в света и пазарната стойност от приблизително 110 долара за барел в последните три години продължава да подпомага местната икономика.

Въпреки това и с просто око е видимо, че руската икономика е в застой, което в дългосрочен план е предпоставка за множество проблеми.

След като пое властта през 2000 г., Путин започна да работи в посока слагането на край на политическата нестабилност и инфлацията, които завладяха Руската федерация при Борис Елцин. Той успя да стабилизира икономиката, овладя държавния бюджет и ограничи дълговете. Покачващите се цени на петрола и печатницата на Руската централна банка свършиха останалото.

Между 2000 г. и 2010 г. доходите на глава от населението нараснаха до 10 000 долара спрямо постиганите по-рано 1 500 долара. Неслучайно президентът започна десетилетието със 70% одобрение от местното население, което традиционно е свикнало да живее с напрежението, което предоставят управленията под формата на еднолични режими.

Високото самочувствие и самонадеяността на бившия агент на КГБ обаче му изиграха лоша шега. Неотдавна бившият американски президент Джордж У. Буш заяви в интервю, че Путин се е превърнал от загрижен за задълженията на Русия към човек, който днес инвестира петролните печалби в популистки проекти, които целят бетониране на властта му.

Въпреки нарастващата му репутация като геостратегически ръководител, Владимир Путин видимо изпуска юздите що се касае до икономическите стратегии. Във времената, когато страни като Мексико отварят петролната си индустрия за частни инвестиции, Русия все повече се затваря, ограничавайки до минимум комуникацията с чуждестранните партньори.

Държавната петролна компания Роснефт вече контролира 40% от производството на петрол. Ефективността на дружеството обаче е доста спорна на фона на глобалните тенденции за отдаване под наем на производствените мощности на по-мотивирани частни изпълнители в продължение на години.

За да запази своя федерален бюджет в баланс, Русия се нуждае от цена на петрола от поне 110 долара за барел. С оглед на необходимостта кризата в Източна Европа може и да е логичен ход, който цели повишаване на напрежението на международните стокови пазари. Евентуално отстъпление в цената на търгуваното на Стария континент "черно злато" вероятно би имало унищожителен ефект върху руската икономика.

Засега руснаците аплодират действията на своя лидер, който върна Кримския полуостров в пределите на федерация за първи път в последните 60 години. Това обаче може и да се промени, ако икономиката продължи да буксува. Геополитическите победи на "най-влиятелния човек" застрашават с все по-голяма сила основното, върху което се крепи света през XXI век – рационалната отворена към света пазарна икономика.

Повече за икономиката на Русия и връзката и със Стария континент вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

32
rate up comment 4 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
.....Но за цела.. трябва да скъса със Неоимперските си амбиции. Не казам, да се примирява и приема със всичко, което казва Вашингтон, а да претендира за световно доминация, изграждаики мощна, силно конкурентна икомомика.Което, за нас като държава от ЕС и безспорно мост между изтока и запада, би било много полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Тука ти сложиш едни от малкото плюсове, които някога съм ти слагал:) Като изключим емоциите, може да водим нормална дискусия нали?:) Та за санкциите - няма да има такива или поне не сериозни.Според мен ще има изолация за Русия, и "тиха" но продължителна икономическа война, която за жалост Русия ще загуби. За нас - да ще пострадаме, но като всчко нещо и това има две лица. Сегашната сутиция дава на нас и на Европа, като цяло, шанс да диверсифицираме вноса си на газ. Но за това трябват решителни политици и тук и в ЕС. Макар и в краткосрочен план да платим известна цена, дългосрочно всички ще спечелят от това. И колкото и странно да ти звучи, дори и Русия ще спечели, защото по един или друг начин ще се принуди да развие техническият си и научен потенциал и съответно икономиката си, и да скъса с имиджа на "бензиностанцията на света", каквато за момента за жалост наистина е.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
аз ще ти го кажа така-ще бъда най-малкото дълбоко разочарован(ще премисля за по-тежки "санкции" от моя страна на изборите) от всички бг партии(не искам да коментирам Атака, заради това умишлено ще я игнорирам), ако България одобри безусловно санкции срещу Русия. Не казвам да не одобрява никакви санкции, а да не са безусловно. Щото ако ще ни компенсират с по 5 милиарда на година-нека ги санкционират както си искат(моите уважения към руснаците-българите са ми по-ценни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
много са прави и Георги и Календара. Защото тука се делите на про-руски и про-европейски толкова надълбоко, че никой не остана про-български. И това е така, защото и едните смятат, че ако запада е добре и България ще е добре (нещо абсолютно несвързано и абсолютно недоказано) и другите, които мислят че ако Русия е добре, може и ние покрай нея да намажем (да ама не, защото Русия разчита на такива като нас да сме зле, за да може тя да е добре - да също като запада). Затова каквата и власт да дойде, ако не е про-българска, ще сме все най-бедните, ако ще на Марс да отидем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Дефинирай комунизъм и ми докажи с факти, че Путин е комунист. Дотогава се изхождай по други форуми, където има маймуни безделници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Хубаво-може би е ред на Русия да влезе в рецесия. Макар, че Путин поема една държава преди почти 15 години със средна годишна заплата от 1500 долара. Та дори сега малко да спадне-пак на входно изходна позиция можем само да си мечтаем тук да имаме такъв политик, като него.Моята цел е да си зададем въпроса-а къде сме ние, СЛЕД санкциите? Под ние разбирам България и не ми пука нито за ЕС нито за Щатите нито за про-европейска или руска или турска или квато и да е политика. Та-добре или зле за нас са тия санкции-икономически, вътрешно политически, външно политически, геостратегически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Пак израждате дискусията в безсмислено мерене на пи*ки и дива пропаганда. Въпроса в статията е - задъхва ли се Русия (иконимически) при Путин. Като се гледат фактите т.е реалните иконимически показатели, като растеж, инвестиции, бюджетен дефицит и т.н - отговора е категорично и еднозначно ДА.И това е следствие не на сегашната криза в Украйна/Крим, а оформяща се тенденция от 2 години насам. Кризата сега, само ще засили нещата.И затова си е виновен само Путин - за 13-14 години на власт, не направи нищо за да откъсне Русия от тоталната и зависимост от износа на суровини.И не ги чака нищо добро в сегашната ситуация. И това го мислят и самите руснаци:http://rt.com/business/russia-budget-putin-oil-207/http://imrussia.org/economy/574-why-russia-doesnt-need-high-oil-pricesМакар и от преди 6 м. публикациите са много точни.Освен това, въпреки че сме в разгара на най голямата геополитическа криза от 25 години насам, цената на петрола стой стабилна, даже пада. Дали е случайно? Едва ли:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
що за *** трябва да си 4е да пропагандираш сащ и фашистите?та те не целят нищо добро за населението....само робство..тук има разни луди дето цирикат за терористите ама Путин прави каквото си иска пък вие цирикайте..после що комунистите през войната застрелвали и безследно из4езвали разни хора...ей ги те са като тука цирикащите вредители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
и на кое викаш свободен пазар-иракският нефт на пазарен принцип ли ще се търгува? Или кувейтският? Или саудитският? Това са все държави с американско присъствие там. Дали ще спрат доставките за САЩ и за лакеите им(включвам и нас в това число) някога? ТОВА ли е пазарното??? Говориш за санкции срещу тоя, който ти вкарва 32% от нефта в ЕС и 37% от газта. Един от най-големите търговски партньори и консуматор на наши продукти. Не може да си толкова ***, ама ей на-можело! Давай да му наложим санкции и ако стане ще те викам като ходя някъде да ми теглиш рикшата, както в Китай преди, щото паре за газ нема да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
чакай, че ти прочетох пак глупостите-подлого, дай линка на ФАО със структурата на това какво внася като храни! Дай и линка да видим какво изнася! Стига дрънка лъжи и заблуди, все едно ние живеем в друг свят. Само се замисли - ако в възможно с ограниченото ти мозъче - ако някой е можел да повлияе на Русия тия дни, дали запада щяха да се пофлянкват или да действат? Щото за сега санкции(освен изключването от Г8-голяма работа, те и без това не бяха там до скоро, а и Г8 отдавна не е групата на осемте най големи икономики) не виждаме. Виждаме как Русия, ЗА НАШЕ НЕЩАСТИЕ си прави квото си иска-поиска си Крим и си го взе. А Запада се разплака от липса на инструменти да контролира втората по големина армия в света. Пък ти седи и се плюнчи тука, все едно ти разбира главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още