IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година до над 36 млрд.

Кредитите на домакинствата за периода са намалели със 150 млн. лв. до около 18,5 млрд. лева

12:05 | 28.12.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година до над 36 млрд.

Със 150 милиона лева по-малко имат да връщат домакинствата на банките тази година в сравнение с миналата. Изводът е на експертите от Българската народна банка. В същото време депозитите се увеличават.

Ако данните на БНБ са показател за живота на българите, то тази Коледа трябва да е малко по-спокойна за немалка част от хората. В момента домакинствата имат кредити в размер на близо 18,5 млрд. лева. Тези пари са с близо 1% по-малко в сравнение с миналата година, но при тази огромна сума това са цели 150 млн. лeвa.

От тях жилищните и потребителските кредити са намалели с 0,5% спрямо ноември 2012 г. В същото време депозитите растат главоломно - в момента парите за черни дни на домакинствата са над 36 млрд. лева, което е с близо 10% повече от миналата година по това време.

През годината правителството се опита да облекчи до известна степен задлъжнелите домакинства. Управляващите обмислят бързите кредити до 400 лева да влязат в Закона за потребителския кредит. Работи се и върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити. Всеки клиент ще получава формуляр по европейската директива за потребителските кредити.

Поставянето на таван на лихвите в нормалната банкова практика обаче не е пазарна мярка. Небанкови финансови дружества вече се обявиха против въвеждането на таван на лихвите по предоставените от тях кредити. Според представители на бранша това противоречи на принципите на пазарната икономика и ще бъде в ущърб на потребителите, защото много компании ще прекратят дейността си.

След серия сигнали до Комисията за защита на потребителите и прокуратурата управляващите решиха да наложат регулация и за кредитите под 400 лева. Според европейския регламент на контрол подлежат всички заеми над 200 евро. По данни на небанковите институции над 50% от заемите са за ремонт на жилище или автомобил, 5% са за погасяване на задължения, а 3% - за лечение.

Иначе от левицата предлагат и други промени в законодателството за ипотечното и потребителското кредитиране. Например националната банка да определя базовия лихвен процент, а банките да избират свой рисков процент при отпускането на кредити.

Промените в законодателството предвиждат и до 1% размер на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 13
SS-23
преди 10 години
Ако ще лихвата да стане 0%, ако ще да накарат депозитарите ТЕ да плащат лихва на бамките, суяците пак ще си слагат парите на депозити и няма дори за минута да си напънат гладките мозъци да измислят нещо по-умно=====================================================***, повечето Нормални хора, НЕ ламтят за пари...как не го проумяваш! не ламтят за пари "на всяка цена"! за какво да го правят, кажи ми?!? Ако твоят смисъл на живота е "днес" да изкараш "1 лев" повече от "вчера", а "утре"- "1 лев" повече от "днес".... говори лошо за теб! "Утре" ще те сгази кола, или ще се окаже, че имаш рак, причинен от стреса който имаш заради "единият лев"... и всичките ти пари няма да ти помогнат! НЯМА никакъв смисъл човек да иска повече, отколкото му е реално необходимо....никакъв!Ако аз имам 1 млн. на сметка (от тотото да речем), това дава 2500 лв/месец лихва...без да правиш нищо! Достатъчен доход за България! Ще ме опровергае ли някой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
game_over
преди 10 години
Zasto depozitie spored statistikata na BNB stavat prez tazi godina mnogo po kratkosrochni. Agentite sa gotovi da gi iztegliat vseki moment. Ne viarvan na kartela na bankite i BNB.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
aldy
преди 10 години
Тези пари не дават сън да ги хване някои наши клептократи. Само да има и най-малката възможност, те ще съсипят банковата система и ще опоскат де що е възможно. Без никакво колебание, както през 1996-97г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Депозитната сила е ясна .4 милиарда са инвестирани в икономиката 10 пъти и всеки път са се връщали обратно до стотинка, за да станат депозитите 40 милиарда , а дълговете 40 милиарда.Парите се връщат в икономиката , като кредитни пари .:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още