IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Лефковиц: Данъкът от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален

Предложението беше прието без дискусия, коментира председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация.

16:37 | 30.11.13 г. 16
Автор - снимка
Редактор
Кенет Лефковиц: Данъкът от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален

Приетият от бюджетната комисия данък от 20% върху приходите на ВЕИ централите е скандален, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация Кенет Лефковиц.

Той допълни, че предложената идея е минала без дискусия. По думите му проблемите във ВЕИ сектора са резултат от лошото управление. „Смятам, че с промените продължава това лошо управление, защото се дава силен негативен сигнал на инвеститорите, както в сектора, така и като цяло“, коментира Лефковиц.

ТЛефковиц поясни, че инвестицията за производството на един мегават час излиза около 90 евро. Инвестицията е дългосрочна и може да се очаква в период от 10-12 години, коментира още той. По думите му от задържането на цените на тока губят всички потребители.

„Ако се цели подпомагане на социално по-слаби членове на обществото, това може да бъде постигнато с целеви помощи. Задържането на цените за всички потребители генерира свръхпотребление, неефективност и е загуба за всички, тъй като се изкривява икономиката“, подчерта още Лефковиц.

Той коментира и идеята за изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. Според него преди да бъде взето такова решение следва да бъде направена икономическа обосновка на начинанието, след това да бъдат търсени инвеститори и да бъдат сключвани договори с доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
излъгаха ги яко и ТЯХ :))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
РиветИ а, рИветИ ! А Га ядухтИ кИфтетЪтЪ нИ рИвахтИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
това е основен проблем на хората - че изхождайки от високите си сметки, мразят ВЕИ производителите и търсят пазарност в не-пазарните отношения принудило и обикновенните бизнесмени да станатат производители на "зелена енергия"... Грешката е , че хората не виждат проведените манипулации на по-виско ниво, определило непазарно ВИСОКО цените, които именно манипулират сега отгоре, сменяйки позицията УЖ изхождайки от пазарното очакване на хората - с цел прекарването и на производителите на "зелена енергия" (освен хората с високата цена на тока)! - и понеже там цените са договорени и подписани, а целта не е да се плащат неустойки а да не им се дават пари изобщо, то ще има нови и специални Допълнителни данъци!Лошото е, че хората са ЗА, без да разбират, че освен прекарването на производителите на "зелена енергия", то за тях полза няма да има, защото ВЕЧЕ са им установени високите цени на тока /тази цел също е изпълнена/!Дори и хората които се имат за умни , не виждат по-високо от държавата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
Brun
преди 10 години
А субсидирането на перки и соларки не изкривява ли пазара?Там Няма Пазар ! Всичко е Уредено Предварително .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
А субсидирането на перки и соларки не изкривява ли пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още