IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са руските интереси на Балканите?

Те са от една страна икономически, а от друга целят предотвратяване на влизането на държавите в НАТО, смята Димо Гяуров

16:16 | 29.04.18 г. 36
Какви са руските интереси на Балканите?

Играта на Русия на Балканите е многопластова. Тя в никакъв случай не е проста, лесно предвидима и лесна за противодействие, защото интересите на Москва са от една страна икономически, а от друга целят предотвратяване на влизането на държавите в НАТО, особено след приемането на Черна гора миналата година.

Това каза ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира думите на председателя на руския сенат Валентина Матвиенко, която отправи предупреждение, че разширяването на НАТО на Балканите застрашава стабилността в региона.

"Нейните изказвания са елемент от едно цялостно поведение на Русия по отношение на региона и стремежа й за влияние", подчерта Гяуров.

По думите му отношението към приемането на част от държавите в ЕС обаче не е същото,

"Русия гледа на влизането в ЕС на тези държави като вкарване на свой "троянски кон". Много вероятно е това да бъде последвано от политика на разделение в съюза в бъдещ период от време", каза той, допълвайки, че от тази гледна точка Сърбия е обект на най-голям интерес в момента.

В хода на подобряването на отношенията между Русия и Турция ген. Гяуров заяви, че можем да очакваме събиране на интересите им по отношение на Балканите.

Той коментира и българското председателство, чийто приоритет е интеграцията на Западните Балкани.

"Част от българите останаха с впечатление, че Западните Балкани са били напълно забравени и изоставени от Европа. Това не е така - и Австрия, и Германия, и други държави винаги са държали под око този регион, защото той им е стратегически важен", каза Гяуров.

Според него страхът на европейците от засилващото се руско влияние също е благоприятстващ елемент за увеличаването на инвестициите в страните от региона.  

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

15
rate up comment 12 rate down comment 18
comet
преди 6 години
Там не се споменават факти като: 95%ГМО храни в САЩ и почти никакво ГМО в Русия; умопомрачително напечатани пари без покритие (долари и евра); в пъти по-висок дълг (западняците са с 300% дълг, докато руският е около 30%); по-добро качество на образование (руското и китайското в сравнение със западното); ... .Отделно, медията която си цитирал си позволява и ето такива статии:https://bultimes.com/zashto-ruskinite-razhdat-a-balgarkite-ne/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 15
ABBA
преди 6 години
Условия на живот: в какво Русия превъзхожда САЩ?https://bultimes.com/%d0%a3%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%a0%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%85/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 19
ABBA
преди 6 години
Руснаците може и да имат много мюсюлмани, но няма анклави, където руски крак да не може да стъпи.Втората чеченска война свърши бързо, когато раздадоха на обикновените селяни в Чечня и Дагестан калашници, да се отбраняват от международните наемници (доказано спонсорирани от Саудитска арабия и Великобритания) !Това нещо да ти говори? Не? Няма проблем, аз не бързам за никъде.Апропо днес в един краен квартал едни сссиганета се държаха нагло и безотговорно. Ама какво старци могат да им направят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 16
comet
преди 6 години
Днес говорих с един обикновен възрастен овчар в едно малко селце, който ми се оплакваше че му крадат животните докато ги пасе и дори са в кошарите. Човека си спомняше с умиление как преди 25 години по селата не се крадеше и хората дори не си заключваха къщите. ... Говорихме как за 25години у нас избуяха лъжата и ненаказуемата кражба, а човекът кълнеше политиците ни на прехода. Каза че ще спре да гледа животни, защото нямал вече сметка. Аз пък се сетих за прясното мляко в Брюксел, което имаше гаранция на кутиите от няколко месеца. Та те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
По-добре е русофоб, отколкото русороб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 15
GiRo
преди 6 години
М-да, а един мармот сгъва шоколад :DА къде ще бъде руската икономика след 2030? Нека да оставим САЩ и да обърнем внимание на ключовите опорни думички в последното ти изречение: "*** халифат". Да видим как стой Русия тук: - относно "ценностите":https://***.actualno.com/asia/8-000-000-narkomani-v-rusija-news_36244.htmlhttp://***.mediapool.bg/ruskiyat-grad-ekaterinburg-obyavi-epidemiya-ot-hiv-news256086.htmlhttp://***.mediapool.bg/rbk-kak-aptechniyat-alkoholizam-pokoryava-rusiya-news257020.html - относно "халифата"https://topnovini.bg/node/766021Избухливия ти нрав - няма да коментирам. Типично за *** ...http://***.svobodata.com/page.php?pid=13577&rid=29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 4
data
преди 6 години
Интереси много , кинти малко - е те това са руските интереси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 25
ABBA
преди 6 години
Или не сте чували, че в ЕС вече има много мюсюлмански анклави, де евро-полицията я е страх да стъпи? Ако не - жалко за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 28
ABBA
преди 6 години
Не бързам бе русофоби. След 2030 г. САЩ ще са икономика след Индия, ако не и по-долу (ако не гръмне зеления балон), а вашето безоблачно бъдеще ще влезе на таран с ЕвроГейския халифат - до 2050 гарантирано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Последната квалификация на Русия е "мнимата сила". Та каквито и интереси да има, като няма пари да ги подплати няма нищо. Вижте Меркел как я слушат, но знаят който слушка папка. Даже Вучич и в фен и затова няма да присъства на инаугурацията на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още