IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужен ли е кеш в 21-ви век?

С развитието на технологиите кибер разплащанията ще навлизат все по-широко, твърди експерт

12:14 | 19.08.16 г. 40
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Виртуалните пари са една абстрактна разменна стойност, за която в момента никой не гарантира, за разлика от гаранциите в банковия сектор. В бъдеще обаче, с развитието на технологиите, кибер разплащанията ще навлизат все по-широко. Това каза проф. Георги Димитров от фондация "Право и Интернет" пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира информацията, че докато в скандинавските страни кешовите плащания са по-малко от 10% от всички трансакции, в други големи икономики като Германия и Италия хората са по-скоро недоверчиви към съвременните технологии за разплащане.

От технологична гледна точка използването на виртуалните пари е много по-сигурно, отколкото при други методи за трансакции, отбеляза Димитров.

„Истината обаче е, че несигурността е в съзнанието ни, защото не знаем как точно работят виртуалните пари, докато в банковия сектор има необходимите гаранции“, каза той. 

Манталитетът в една държава е основният определящ фактор по отношение на навлизането на безналичните плащания, смята експертът. Влияе също степента на развитие на технологиите в дадена държава – там, където технологиите са навлезли по-широко, там хората по-лесно са пречупили мисленето си по отношение на методите за разплащания. Волята на държавата за справяне със сивата икономика също е фактор за по-широко навлизане на виртуалните пари.

Предимството на кибер парите е, че цената за разплащането с тях е много ниска, пренебрежимо малка, каза проф. Димитров в коментар, че между 0,5% и 1% от БВП отиват за поддържане на паричната система. Поради тази причина те не са благоприятни за банките, тъй като те "от това живеят", допълни той.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 8
misanthrope
преди 7 години
Минал съм,но все още има чукундури като теб, които приемат само кеш,Плочкаджии разни, общаци.... кво да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
ТИМ
преди 7 години
Я ами тоя кеш от къде идва, нали пак от банките или вашите си ги държите в буркани ли ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Липсата на КЕШ е само масло в машината на банките и тотален контрол над обществото . Разбира се има много заблудени които мислят че могат да са от страната на манипулаторите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
ТИМ
преди 7 години
е ти ли не знаеш, НАЛИ НА ВРЕМЕТО ОТ СССР СА ИДВАЛИ ВАГОНИТЕ С РУДА, А ВИЕ СТЕ ИМ ДАВАЛИ ТОНОВЕ ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ!!???аххахаха Ей така, бартер... за какво са ви пари, КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИТЕ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
ТИМ
преди 7 години
Вие нямате нужда и от хартиени пари, нали най ви пасва БАРТЕРА!!!!Толкова Ви е акъла за това, КОН ЗА КОКОШКА!!! ТАКА ЛИ Е????? КАКВО ВИ ПРИЧИНИ ТОВА КОЛЕКТИВНО МИСЛЕНЕ, СЪМ ПОТРЕСЕН.ТО ПО ГРОЗЕН И ГАДЕН ГЕНОЦИД НЕ СЪМ ВИЖДАЛ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Михале, брат толко си ***, че ще се разплача
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 2
Trustcrusher
преди 7 години
За малко ме изпревари за втората разлика :-) Още заглавието си е тенденциозно. Какво общо има 21-ви, 25-и или 637-ми век тук? Въпросът е нужен ли е кеш, или не! Естествено, че е нужен, и честно казано според мен по-скоро в противовес на това, колко лоша е алтернативата (а тя е доволно лоша). Освен индивидуалното следене и профилиране на всеки човек, с безналичните пари се спестяват разходи, наистина, ама само на крадците (вкл. институционалните). А пък нека момченцата с ай-***, смешните бради и г.ейските дрешки да се тупат по гърба колко са "фьешън", понеже си управляват всичките пари от най-лесното за крадене/хакване устройство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 1
unicornblade
преди 7 години
И наличните и безналичните пари са си все пари - инфлацията ще се генерира на същия принцип, разходи по поддръжка пак ще има, но от различен тип, банките ще си печелят пак толкова, но по различни дейности.Разликите са две:Първо - въвеждането на отрицателните лихви става възможно при липса на кеш. Силвио Гезел ги е описал още началото на миналия век и нещата леко -полека вече три години на там се движатВторо - ще се реализира концепцията за "прозрачния човек" - няма да има нужда да ни чипират. Това дори контролира по-добре от чипирането, понеже чипа само казва къде си, а това казва къде си, какво правиш, какви са ти нагласите, предпочитанията и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Невъзможно е да бъдат спасени всички овце, а всички вълци избити.А и не е природно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Ем си прав, ем не си.Не кеш-а е свобода, а оръжието което заплашва политиците ако решат да го печатят безразборно.Кеш-а е най-лесния начин да обереш ***-а чрез инфлация.Проблема за "обирджиите" идва постфактум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още