IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли печеливш икономически сектор от война в Сирия?

Дори и акциите на компаниите от отбранителния сектор отчитат спадове

11:05 | 29.08.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли печеливш икономически сектор от война в Сирия?

Американските бойни кораби са в Средиземно море, а министърът на отбраната Чък Хейгъл обяви готовност за атака. Сега американските военни чакат само заповедта за атака на Барак Обама. Въпреки това обаче последиците от едно евентуално нападение остават неясни, а на Wall Street и по световните борси курсовете падат. 

Допълнителен притеснителен фактор - за света и за Wall Street, е, че последиците от военен удар по Сирия са неизчислими. Експертите предупреждават, че такъв удар не може да има добри последствия.

Началник-щабовете вече обясниха през изминалата седмица, че гражданската война в Сирия се базира на сложни обединения на многобройните групировки, които не могат да бъдат просто лесно отстранени. Журналистът от САЩ Бил Мойърс също цитира експерти от Близкия изток, които предупреждават за масивно натрупано химическо оръжие, чиито координати обаче не са известни. Това го прави по-трудно атакуваеми и увеличава риска за застрашаване на цивилни обекти с бомбардировките.

Самият Мойърс предупреждава, че в Сирия "няма добра страна", която да се поддържа официално. По-скоро при падане на Асад страната била заплашена от вакуум във властта, които ще бъдат изпълнен с най-голяма вероятност от екстремисти, което също не е сценарий, който да увеличи стабилността в региона.

Циниците обаче успяват да намерят и ползи за някои области на корпоративна Америка в случай на въоръжен конфликт – разбира се, преди всичко за сектора на отбраната. Но дори и акциите на тези компании са под огромен натиск.

Защото в сегашната политическа среда във Вашингтон разходите за отбрана в момента се намаляват, вместо да се увеличават - независимо от Сирия. Конфликтът в Близкия изток идва в момент, в който в САЩ отново се разгара спорът за тавана на дълга. Не без последици ще е той и за доставчиците на Пентагона.

Вижте във видеото на Bloomberg какво заяви американският президент Барак Обама по време на първото си официално интервю след предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 36 rate down comment 9
SSIW
преди 10 години
Покрай тези събития, все по-натрапчиво ми се явяват картини на света , който ни готвят : еднополюсен модел с една военна и политическа супер сила и тръпки ме побиват ... нищо, че навън все още е топло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 8
drakobg
преди 10 години
Абе те ако имаха пари сирийците "Росворъжение" знае какво да прави, ама пусто немотия.Бих се радвал да гледам МиГ -31Е срещу крилати ракети, ама няма да е този път, може би с иранската офанзива след година-две, ако все пак Русия не измисли начин да охлади 'Мриканските амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 16
zdravko1
преди 10 години
Руските военни технологии са на светлинни години зад американските! Не случайно 95% от учените в света живеят и работят в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 46 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
В шаха има един момент, в който всеки от играчите е построил фигурите си според някаква стратегия - единият в атака, другият в отбрана. От там нататък започва истинската битка - размяна на фигури, като се започва обикновено от пешките. Следват тайно замислени комбинации от ходове с тежките фигури и ако единият е допуснал грешка още в разгръщането на позициите, партията бързо приключва. Ако не - дълга и изтощителна гоненица по оголялата дъска, докато единият пак сгреши.и загуби.В Сирия първоначалната размяна на пешки премина доста равностойно. Чакаме тежките фигури - непокътнати и на позиция.btw, руснаците нещо са необичайно спокойни и мълчаливи, този път! А китайците пък изобщо не се чуват! хахаКолкото по темата: ще спечели този, който остане пак да възстановява Европа от войната... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 10
KostaBee
преди 10 години
Също и американските строители след войната ще заблажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 48 rate down comment 8
albobo76
преди 10 години
Сирия е платформа към Иран и трасе за Катарския петрол и газ до Средиземно море недостъпни, докато Асад е на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 55 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Този уж вътрешен конфликт в Сирия е толкова екзистенциален за Запада, че чак почва да ме е страх от мащаба на залозите там!С Башар на власт няма да мине тръбата с катарски газ да до терминал в Средиземно море. Ако Европа не се докопа до катарски газ, остава заложник на руския и ирански газ. Това не е икономически проблем, защото и на Катар пак ще се плаща, хем по-скъпо! Тук проблемът е, че янките и Европа не искат парите, които ще се дават за газ, да отиват в хазната на Русия! В момента основната доктрина на САЩ е "НЕ на руския газ в Европа!" Така разчита да свалят единствения си военен опонент на колене.Западър постепенно остава без колонии, без евтини суровини и работна ръка! От тук нататък - само бавна агония! Единственият шанс е по някакъв начин да бъде завладяно и усвоено по предназначение онова огромно петно на картата на света от Полша до Япония. После Китай е по-лесен, или поне така мислят стратезите.Китай обаче също ги знае тези неща, затова се държи с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 10
Императорът
преди 10 години
Разбира се - производството на шмайзери и бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 12
hemilio
преди 10 години
Той нямал интерес от конфликт в Сирия :))))))))))))), ей ще ме скъсат от смях тези Янки-как нагло и безочливо лъжат простите хорица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още