IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите страни спират подкрепата си за новите ТЕЦ

Предприетата стъпка е част от борбата с глобалното затопляне

21:32 | 06.08.13 г. 12
Богатите страни спират подкрепата си за новите ТЕЦ

Най-богатите страни в света намаляват правителствената подкрепа за новите топлоелектроцентрали в опит да се борят с глобалното затопляне. Американската Export-Import Bank, Световната банка и Европейската инвестиционна банка обещаха, че спират финансирането на електроцентрали, използващи въглища зад граница.

Общо 10 млрд. долара са налели трите банки в подобни проекти в последните пет години. Решението ще доведе до затруднения за ТЕЦ в развиващите се страни, както и за основния ресурс за добив на енергия в света.

Според някои доклади близо 40% от електроенергията в глобален мащаб се произвежда от въглища. По данни на Световния институт по ресурсите в целият свят е предложено създаването на нови 1200 ТЕЦ, като повече от 75% от тях са планирани само на територията на Китай и Индия.

Китай може да финансира проектите си самостоятелно, а Индия досега е разчитала много рядко на чуждестранно финансиране. В резултат последните промени вероятно ще засегнат други страни в Африка и Азия, които нямат същия достъп до финансови ресурси.

/Джонатан Феро, Bloomberg, Лондон/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 11
kane
преди 10 години
Браво!Но е малко като след дъжд качулкаВсе пак е положително решениеБравопс.РБ да се поучи и да закрие Мариците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още