IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Звукозаписните компании срещу AI музиката - нова съдебна главоблъсканица

На този етап нито едно дело не е показало накъде ще се развие казусът

15:22 | 06.08.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Най-популярната песен в Spotify на кънтри певицата Тифт Мерит – „Travel Alone”, е балада с текст, разказващ за самотата и открития път.

Подтикнат от Ройтерс да създаде „американска песен в стила на Тифт Мерит“, музикалният уебсайт с изкуствен интелект (AI) Udio незабавно генерира „Holy Grounds” – балада с текст за „шофиране по стари странични пътища“, докато „гледате полетата“.

Мерит, номинирана за „Грами“ певица и автор на песни, коментира пред Ройтерс, че „имитацията“, създадена от Udio, „не би попаднала в нито един мой албум“.

„Това е чудесна демонстрация на степента, в която тази технология изобщо не е трансформираща“, посочва Мерит. „Това е кражба“.

Мерит, която е дългогодишен защитник на правата на артистите, не е единственият музикант, който бие тревога. През април тя се присъедини към Били Айлиш, Ники Минаж, Стиви Уондър и десетки други изпълнители в отворено писмо, предупреждаващо, че генерираната от изкуствен интелект музика, обучена върху техните записи, може да „саботира творчеството“ и да измести хората артисти.

Големите звукозаписни компании също са притеснени. През юни Sony Music, Universal Music Group и Warner Music заведоха дело срещу Udio и друга музикална AI компания, наречена Suno, отбелязвайки навлизането на музикалната индустрия в битки за авторски права с високи залози, свързани със съдържание, генерирано от AI, което тъкмо започва да си проправя път през съдилищата.

„Поглъщането на огромни количества творчески труд, за да се имитира, не е креативно“, казва Мерит, независим музикант, чиято първа звукозаписна компания сега е собственост на UMG. Певицата твърди, че не е финансово ангажирана с компанията. „Това е кражба, за да бъдеш конкуренция и да ни заместиш“, допълва тя.

Запитани за коментар, Suno и Udio препращат към свои стари публични изявления, защитаващи тяхната технология. Те са подали първоначалните си позиции в съда в четвъртък, в които отричат всякакви нарушения на авторските права и се аргументират, че съдебните дела са опити за задушаване на по-малките конкуренти. Те сравняват протестите на звукозаписните компании с минали опасения на индустрията относно синтезаторите, дръм машините и други иновации, заместващи хората музиканти.

Неясна територия

Компаниите, които са привлекли рисков капитал, казват, че забраняват на потребителите да създават песни, изрично имитиращи топ изпълнители. Но според новите съдебни дела Suno и Udio могат да бъдат подтикнати да възпроизвеждат елементи от песни на Марая Кери, Джеймс Браун и да имитират гласове на изпълнители като ABBA и Брус Спрингстийн, което показва, че те са злоупотребили с каталога на звукозаписните компании със записи, които имат защитени авторски права и с които са обучили своите системи.

Мич Глейзър, главен изпълнителен директор на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA), твърди, че съдебните дела „документират безсрамното копиране на множество записи, за да наводни пазарът с евтини имитации и да се крадат слушания и приходи от истински хора творци и автори на песни."

„AI обещава много, но само ако е изграден върху здрава, отговорна, лицензирана основа“, коментира Глейзър.

Помолена да коментира тези случаи, Warner Music насочва Ройтерс към RIAA. Sony и UMG не са отговорили на запитванията за коментар.

Последна актуализация: 15:22 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още