IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

В противен случай двете компании няма да могат да работят в страната

11:43 | 07.05.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

Международните компании за кредитни карти са изправени пред "сериозни последици" за операциите си в Русия, след като Москва прие нов строг закон в отговор на замразяването на обслужването от страна на Visa и Mastercard на някои банки, пише The Guardian.

Във вторник президентът на Русия Владимир Путин подписа новия Закон за създаване на национална разплащателна система, алтернативна на тези на Visa и Mastercard, които обслужват близо 90% от безналичните трансакции в Русия.

Припомняме, че на 21 март двете компании спряха да работят с клиенти на санкционираната от САЩ банка "Россия", известна още като "Банката на Путин", а после и с банка СМП на братята Аркадий и Борис Ротенберг, близки на руския президент и станали милиардери за много кратък срок. 



Visa описа регламентите като "безпрецедентни", а Mastercard заяви, че може да изпита затруднения, съобщава руското списание Snob.

Според новия закон руската система трябва да заработи до 1 юли, а на всички останали оператори се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията. За да се гарантира, че няма да има прекъсвания, те ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на трансакциите, минаващи през тях за две денонощия.

И тъй като всеки ден Visa and Mastercard извършват в страната преводи на 1,9 млрд. долара, това значи, че от тях се изисква да депозират 3,8 млрд. долара в Русия, съобщава Moscow Times. Тази сума трябва да се внесе на 8 тримесечни вноски, започвайки от 1 юли. Ако някоя чуждестранна система за плащания едностранно замрази операциите си за руски клиенти, държавата автоматично ще си прибира по 10% от въпросния депозит за всеки ден, в който услугата не се извършва.

Представители на Visa смятат, че обезпечението е твърде голямо. Visa не коментира темата, но в изявление по-късно заяви, че е готова да си сътрудничи с Русия за решаване на въпросите, свързани с новия закон.

„Няколко разпоредби в закона са безпрецедентни и ще имат по-силно въздействие върху пазара на разплащания в Русия - особено на картодържатели, финансови институции и търговци", се казва в изявлението. „Възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с правителството, за да се разрешат тези проблеми".

„Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи" - не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина“, заяви Владимир Тихонов, анализатор в инвестиционната банка „Откритие“.

„Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и Mastercard", казва още Тихонов. „Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добавя анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
а направените от тях досега инвестиции-------------------------------------------------------------------------------Инвестициите се отписват на нула ако не носят печалба! Няма такъв ***, който да е склонен дългосрочно да работи на загуба само защото преди това е правил някакви инвестиции! Това се нарича политически риск и фирмите инвестирали в Русия трябва да са наясно, че там могат да си изгубят 100% от инвестираните пари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis
преди 10 години
колега уморявам се от такива тинейджъри кат mitkooo, за ко си хабиш пратроните, поне на кирилица да пишеше, погледни го "amerikanskata ikonomika nabira sili s vseki izminal den" набира сили на баба му хурката ... или учи в 5 вечерно знам ли ги вече и кви занятия им препродават в училищата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
а направените от тях досега инвестициимомче младо си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
а направените от тях досега инвестициимомче младо си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Виза и Мастер ще си работят колкото искат, но при нови условия, а целта на закона е да не се допусне блокиране плащането на заплати, стипенидии и пенсии в Русия от страна на Вашингтон.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------Санциите срещу определи руски лица от Вашингтон са факт! Ако виза и Матеркад им позволят да се разплатят ще нарушат санкциите, ако обаче им блокират транзакциите ще загубят тези 3,8 милиарда долара и ще са на загуба от работа си в Русия. Много по изгодно им е изобщо да не внасят тези пари и да преостановят операциите в Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 8
deant
преди 10 години
Ахам така е. Направо хвърчи. И добре че Обама махна тавана на дълга, щото щеше да се разбие в него. САЩ, а не Русия, правят нещата едностранно напук на останали свят. И това е така още откакто са излезли от бретан-уудското споразумение, мамейки изтощените от войни европейски нации, знаейки, че никой неможе копче да им каже, когато им обират златото. Същото става и сега, обирайки всички останали граждани на света за собственото си благоденствие. Както и да е. Кланяйте се на САЩ колкото искате, аз приключих с това преди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Абе, момче мило!!!!!Виза и Мастер ще си работят колкото искат, но при нови условия, а целта на закона е да не се допусне блокиране плащането на заплати, стипенидии и пенсии в Русия от страна на ВашингтонВиза иска да работи и ще работят и Виза и МастерСпокойно, укроти топката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 15
MZ/X
преди 10 години
Браво ! Давай напред и смачкай масонската пирамида !!------------------------------------------------------------------------------------Това е реално самосанкциониране на Москва, защото ще доведе до реално спирането на операциите на Виза и Масртекард в Русия и нито чуждите туристи ще могат да плат в Русия, нито руснаците ще могат да плащат в чужбина! Естествено има държави като Северна Корея, които се оправят без Виза и Мастеркард! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
mitkooo
преди 10 години
XAXAXAX da samo deto rusiq otiva v recesiq a amerikanskata ikonomika nabira sili s vseki izminal den puka im na visa i masteracard v cql svqt operirat nai dobre idi si jivei v rusiq seki den moje da im se klanesh tam EIIIII izumqvate me radvaite se 4e sme v evropeiskiq saiuz shtoto ina4e i subsidii za zemedelcite i evropeiski programi nishto nqmashe da ima ai zaminavaite v velikata rusiq nai bednaga strana ...... 0.5% sa bogatite i to v moskva naroda im e umrql ot glad
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 16
Бате Пешо
преди 10 години
Браво на Путин.Желая му успех.Всички се молим да смаже еврейско американската чума.Всички мислещи и почтени хора са с Путин.Долу мръсния *** съюз и американската хунта,Вън на третия пол и кръвосмешението.Победа Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още