IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободата на медиите е под заплаха в цяла Европа

Политическата намеса и концентрацията на собствеността поставят под риск независимостта и разнообразието на медиите, сочи анализ

22:20 | 30.03.16 г. 14
Свободата на медиите е под заплаха в цяла Европа

Независимостта и разнообразието на медиите в Европа са под заплаха заради политическа намеса и концентрираната собственост, пише в анализ на Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото, цитиран от Politico.

Няма държава в ЕС, в която медийният плурализъм да не е поставен под риск, е записано в доклада. Проверката обаче обхваща 19 държави от общността. Проучването е спонсорирано от Европейската комисия. Останалите девет държави от ЕС, включително и България, са анализирани през 2014 година.

От докладае видно, че като рисков фактор за медиите у нас са посочени концентрацията на собствеността в медиите, докато социо-политическите рискове са на средно ниво.

Организацията подчертава, че журналистите в ЕС като цяло са в "несигурна ситуация" - те са зле заплатени, не са добре защитени на работното си място, липсва им професионална подкрепа и силни етични кодекси. Често журналистите са обект на заплахи, допълват още анализаторите.

В доклада обаче се изразява голямо притеснение относно собствеността на медиите. Често контролът се държи от ограничен брой играчи, а на много места не е ясна собствеността на телевизионните канали или вестниците.

Липсата на прозрачност означава, че гражданите не могат да преценят доколко пристрастна е поднесената в медиите информация. Пет са държавите, в които има голям риск за това, свързан с неяснотата на собствеността на медиите - Полша, Испания, Финландия, Люксембург и Литва. По-ограничена е заплахата в Чехия, Германия, Ирландия, Латвия, Холандия, Португалия, Румъния и Швеция.

Докладът повдига и въпросът за независимостта на медиите от политиците. Като "среден" се оценява рискът за това в 12 държави, сред които Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Полша, Малта, Литва, Ирландия и Испания. В тези държави има медии, чиито собственици имат силни политически връзки, посочват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
A свободата на мнение Инвестора ще изкоментира ли нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
еми тъй е, да не се чудят наще, че "изказвам недоволство тука" и в повечето пъти все по грубия начин и затова ме банват 60 пъти ..... World Class Journalist Spills the Beans, Admits Mainstream Media is Completely Fakehttp://***.globalresearch.ca/world-class-journalist-spills-the-beans-admits-mainstream-media-is-completely-fake/5516749
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Немски Журналист: ЦРУ Контролира Медиите в Европа - https://***.facebook.com/bultimes/videos/504308229721932/Британските служби в интернет: Пропаганда, манипулации, следене и армия от *** - https://alterinformation.wordpress.com/2015/12/30/851891691691/ - Наред с другите неща,документът излага и тактитките, които агенцията използва за да манипулира общественото мнение,научни и психологични изследвания, за това как човешкото мислене и поведение може да бъде повлияно Води се информационна война - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Статията е хубава - http://glasove.com/categories/interviuta/news/za-svobodata-na-slovoto-i-za-slovobludstvoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
В книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009добре е обяснено ,че банкстерите и т.н. олигархия държат ''4-власт'' с която може да се манипулират гражданите Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за банките - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmГоспод Иисус Христос е казал ''ЗА ВСЯКА ПРАЗНА ДУМА КОЯТО КАЖАТ ЧОВЕЦИТЕ ЩЕ ОТГОВАРЯТ В СЪДНИЯТ ДЕН'' ,и съм обяснил ,ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОКАЯНИЕ А НЕ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Цар Соломон вторият син на цар Давид го е казал в книга Премъдрост глава 6 стих 5 - ''...и съдът над управниците е строг, защото малкият заслужава милост, а силните ще бъдат силно мъчени''Под ''силни'' се разбира предимно държавните ни и недържавни служители(банкери и т.н. олигархия) включително и ''4-власт'' защото.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
I
преди 8 години
Фамилията Ротшилд от осоло 100 години е собственик на Reuters в Лондон, Havas във Франция, и Wolf в Германия. А в днешни дни Reuters притежава Associated Press (AP), а Ротшил притежава Reuters.Затова не се учудвайте на новините от медиите в Европа и Западния свят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хахахахаха:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Тази статия я разбирам като тънък намек от стрaна на колектива - "Ний си ви пишем статии, ама вий имайте едно на ум" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Какво става да не започват да говорят истината вече ?!? :))) Че до сега само Ленински Съботници и Работническо Дело ни пускаха/те .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
pinoccio
преди 8 години
Друже, има много пряка връзка между политическата класа и тези, които държат медиите. Политическата класа е последната брънка от една верига на задкулисно управление, което е инспирирано именно от частни кръгове, които притежават и притежателите на медии, и самите политици. Те са задкулисни, но не и незнайни, защото не се афишират и със своите пари управляват и ВПК, и медии, и политици, и кмета Ценко Чоков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Най-големия риск за медиите винаги е била политическата класа, а не концентрацията на собственост в частни ръце. Политиците имат навика да използват медиите с цел не просто информиране на публиката, а с цел налагане на определени "ценности". А сега става е много ясно кой промотира идеологии като мултикултурализма, прогресивизма, феминизма и много други такива идеологии и с чии пари го прави... И не ми минавайте с номера, че било било имало частни кръгове, които били печелели от тези идеологии, кои са тези кръгове и как точно печелят??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още