IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната доходност от инвестиция в жилище в София надвишава 5%

Новото строителство и имотите в южните квартали могат да донесат и над 6 на сто доходност, според експерти

11:01 | 02.12.15 г. 17
Средната доходност от инвестиция в жилище в София надвишава 5%

Средната доходност от жилищата в София достига 5,4% към момента, изчислява консултантската компания Bulgarian Properties на базата на актуални оферти за продажба на апартаменти, подходящи за отдаване под наем, съпоставени с месечните наемни нива и потенциалния доход от наем.

В анализа са включени и общите разходи за покупката на имотите (офертна цена, всички допълнителни разходи за покупката и ремонт и обзавеждане, когато това е необходимо), поясняват от компанията.

Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро. При тристайните наемните цени варират между 400 и 800 евро на месец, а многостайните са от 900 евро на месец нагоре, показва статистиката, обобщена от агенцията.

Според експертите доходност от над 6 на сто е постижима в южните квартали като Витоша, различни части на Младост, Манастирски ливади, а също и в престижните квартали в полите на Витоша.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като Лозенец, който традиционно генерира голямо търсене, както и Хиподрума, Бели брези, районът около Медицинска академия и Стрелбище.

Тези квартали се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. „България“ в столицата, както и близостта им до Южния парк.

Инвестиция в жилище ново строителство би генерирала доходност от порядъка на 6-6,5% в зависимост от апартамента, изчисляват още експертите. Жилищата в нови сгради все още се предлагат на по-изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция за повишение. Същевременно те са по-търсени на пазара заради някои допълнителни удобства – например гаражите, и все по-функционалното им разпределение.

Същевременно предлагането остава ограничено, затова и са постижими по-високи наемни нива при жилищата ново строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Ако решим да платим данък, годишната сметка се увеличава с поне 240 евра, а доходността пада вече доста под 4---И това е при имагинерната 100% уплътняемост на наема, което НИКОГА не се случва. самото търсене на наематели отнема по 3-4 месеца... И като теглиш чертата - вкарваш се в една страшна , при това рискова "занимавка", за да изкараш 2-3% отгоре на година ?! Струва ли си?! Бухай на влог за 1-1.5% и си прибирай парите без да правиш НИЩО! малка печалба, но и малък риск и малки грижи! Малко, но ТВЪРДО И СИГУРНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Уважавам имотите, но: това е абсолютизирване.Дългосрочно перспективите са съмнителни: демографски срив и хъхризация в същото време. А *** наем не плащат.Ликвидност: трудна. Частична ликвидност: невъзможна.Ако инвестираш в дом - трябва ного внимателно да избереш местоположение в съотношение с цена, да оцениш самата сграда и т.н. Въобще - не е лоша инвестиция, ама когато се прави от разбиращ човек: както всяка инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 11
bulgarian lev
преди 8 години
За да е сметката още по-добра помни че нито наема, нито стойността е постоянна величина. След 5 години наема може да не е 300 евро. Хипотетично, но то затова е инврстиция, а не механична компютърно изчислена и фиксирана сметка. Ми че ако строиш завод откуде си сигурен че след 3 години ще имаш дпговори за продукцията си, ми инфлация, свръхпотребление, заплати, заеми, нововъведения...Освен това по вероятно е да имашни капиталова печалба, но дори да нямашни цените на имотите да замръзнат за 5 години, не си си оставил парите в трезори дето са ги раздали на мафиоти нямащи намерение никогабда ги върнат. И трезора е заминал. Твоите пари в чужд джоб. Това ли е по-добро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Хайде да посмятаме. купуваме двустаен 65 кв. на цена 900 евра за кв. в приличен квартал. 58500 евра. Ще опитаме да изчислим доходност при условна инфлация 0% за 15г. Слагаме държавни такси - около 1500 евра + 3% комисионна - 1755 евра. Тази сума я удвояваме, понеже след 15г. искаме да излезем от инвестицията. Такса смет и данък - около 125 евра. на година. Обзавеждане - пералня, хладилник, мебели - при смяна по на 7г - около 275 евра на г. Леки ремонти - 1500 лв. на всеки 3г. - още 256 евра на г. Приемаме, че имаме наем 300 евра на месец ( и сменяме наемателите на 3 г. - имаме 1/2 наем комисионна 150 евра за 3г или 50 евра на г. и Така - допълнителни годишни разходи - 1140 евра а приходите - 3600 евра. Приемаме, че сме в сивия сектор и не плащаме данъци - остават 2460 евра, което дори при това оптимистично 100% запълване, липса на "завличания" от наематели и др. дава макс. 4.2% Ако решим да платим данък, годишната сметка се увеличава с поне 240 евра, а доходността пада вече доста под 4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Доста измислени експерти ей!Аз за себе си съм стигнал до генерален извод- като сложиш разходи, данъци, занимавка, доходността от жилището под наем е равна на банков влог (дългосрочно, в момента е по-добра, но пък преди година беше по-зле, а това е инвестиция за години не за няколко дена) След това, ако жилището си повиши цената и го продадеш по-скъпо, това вече е чиста печалба. Ако си я понижи.. си вътре. Пример: Купуваш апартамент за 50 000 и го даваш под наем 10 год.След 10 год, ще си изкарал от него толкова ЧИСТИ пари, колкото щеше да ти е лихвата по влога. Сега ако изтеглиш главницата от влога, тя ще си е 50 000е ако продадеш апартамента за 60 000, значи си 10 000 напред (главницата ти е 60 000 а не 50 000)Ако го продадеш за 40 000, значи си 10 000 вътре - главницата ти е станала 40 000 а не 50 000)Това е сметката и тя си е горе долу такава от много години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
leviatan
преди 8 години
Поредната платена статия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
lareman
преди 8 години
Къде ги видяхте тези удобни връзки около бул.България,който е задръстен перменентно.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още