IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските собственици на имоти у нас все по-често остават и през зимата

През миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв.

13:09 | 03.01.15 г. 44
Руските собственици на имоти у нас все по-често остават и през зимата

Все по-често руснаците остават в България и през зимата, съобщи bTV.

По данни на генералното консулство на Руската федерация руски граждани притежават около 500 хил. имота в Източна България. Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

За руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове, България е привлекателно място за закупуване на втори дом,  писа британският всекидневник Financial Times в началото на декември. Според данните на изданието около 400 хил. руснаци притежават имоти в България, а броят на пребиваващите в страната целогодишно се увеличава.

Обемът на руски корпоративни капиталовложения в българската икономика през последните 10 години е почти 2 млрд. долара. А през миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., както изисква българското законодателство, съобщи още bTV.

Руските граждани са основна група купувачи на ваканционни имоти в България. 

Според някои експерти след срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква и колапс в търсенето на ваканционни имоти у нас от страна на руснаците.

Според други обаче след санкциите на ЕС и срива на рублата интересът на руснаците към имоти у нас не само не спрял, но дори се засилил. Причината е, че виждали у нас спасение за спестяванията си, тъй като искали да вложат в нещо материално парите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 10
sisi333
преди 9 години
с повече от 60% . Много от инвеститорите в Сл.бряг Влас Равда Несебър Поморие Созопол незапочнаха строителство на подготвените нови проекти защото знаят че немогат да ги продадат. Почти всеки апарамент в Сл.бряг Влас Равда Несебър Поморие собственост на Руснаци се продава. Обявените цени след позвъняване и проява на интерес веднага падат с 35% , ако сте малко по настоятелен могат да ви свалят и с 50%. Така че госпожо Попова както и англичаните така и Руснаците останаха крайно разочаровани първо от отношението на нашето правителство към Русия и второ от големите лъжи за дората инвестиция която щяла да си възвърне парите след 3 години чрез преотдаване под наем! Оказа че това преотдаване под наем лятото неможе дори да покрие таксата подръжка с която нашите алчни инвеститори мислят че ще забогатеят много бързо. Тази такса варира от 10 до 18 евро на кв/м в различните комплекси. В крайна сметка се получи така че Руснаците си купиха апартаменти а преотдаването им под наем не е достатъчно-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 14
sisi333
преди 9 години
Поредната драскача на стаии която не е в час! Госпожо Попова надявам се че нямате роднинска връзка с другият ваш преписвач Бойчо Попов който плагиаства и бълва тук валшива и неверна информация. Като експерт в областа на недвижимите имоти работеща по цялото Българско крайбрежие мога смело да уборя неверната информация която сте лепнали тук лекомислено! 1-во имотите акупени от Руски граждани са много повече но статистиката е такава защото защото те са броено по БУЛСТАТ номера! Всеки втори Руснак притежава по няколко апартамента а някои дори по цели етажи 5-6 апарт. Второ -след кризата в Украйна от миналата година руските купувачи не намаляха а просто изчезнаха . След негативната политика на България към Русия и след обвиненията на Плевнелиев че Русия е агресивна държава започна масова продажба на закупените вече апартамети! Позната история както с Англичаните дойдоха купиха обидиха се на Българи я продадоха всичко с 50% по евтино. Сега обаче трагедията е по голяма цените ще паднат -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още