IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на земеделските земи ще продължат да се вдигат

Пазарът е атрактивен и динамичен, отчита анализ

08:17 | 18.02.14 г. 26
<p>
	Евросубсидиите остават основен фактор, от който зависи динамиката на пазара на земеделска земя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евросубсидиите остават основен фактор, от който зависи динамиката на пазара на земеделска земя. Снимка: Ройтерс

През 2013 г. се отчита активност на пазара на земеделски земи и в Североизточния район на страната. Сключени са 20 697 сделки за земя за 208 904 дка. Тези показатели са съотносими към равнището на 2012 г. Анализът сочи, че през 2013 г. се отчита изключително високи ръст на пазарните цени в района. Средната пазарна цена е 555 лв./дка и спрямо 2012 г. увеличението и с 14 на сто. В област Добрич отново се отчита най-високата средна пазарна цена – 775 лв./дка и тя е близо 3,6 пъти по-висока от най-ниската постигната цена, която е отчетена в област Габрово. Област Варна също отчита високи пазарни цени – 578 лв./дка за 2013 г.

В Югоизточния район на страната намалява броят на сключените сделки и продадената земя през 2013 г. в сравнение с 2012 г. През 2013 г. са сключени 21 237 сделки за 210 368 дка земя. В сравнение с 2012 г. земята обект на покупко-продажба е с 36 на сто по-малко спрямо 2012 г. Равнището на пазарни цени се стабилизира и отчетената пазарна цена е 404 лв./дка. Активното търсене на земеделски земи в област Ямбол определя и постигнатата най-висока цена за региона – 421 лв./дка за 2013 г.

Без особена промяна е активността на пазара на земеделски земи в Югозападния район. Сключените през 2013 г. сделки са 2 853, на брой което представлява малко отклонение спрямо 2012 г. Обект на продажба са били 22 869 дка, което нарежда района на последно място по обем на продажбите. Средната пазарна цена също е най-ниската отчетена за страната – 301 лв./дка - спад спрямо 2012 г. със 17 на сто. Близо 50 на сто от продадената земя е в област София, като средната пазарна цена за реализираните близо 10 хил. дка е на цена от 236 лв./дка.

През 2013 г. не е отчетена динамика в пазара на земеделски земи в Южния централен район. Сключените сделки са 20 497 на брой за 144 673 дка земеделска земя. Средната пазарна цена отчита повишение и за 2013 г. и е 372 лв./дка - ръст спрямо 2012 г. с близо 9 на сто. Близо 60 на сто от сключените сделки се отчитат в област Пловдив. Продадени са 63 161 дка земя при средна цена от 487 лв./дка.

Прогнозата е, че тенденцията на повишение на цените на земеделските земи ще продължи и то най-вече в райони, в които средните пазарни цени са с 25-30 на сто под средните за страната. Сравнително по-ниската пазарна цена в Северозападния район на страната ще определи активно търсене и през 2014 г., което ще доведе до цялостна промяна на ситуацията за региона. Североизточният район на страната е изчерпал капацитета, тъй като предлагане почти няма, пазарните цени за условията на страната са достигнали своя пик и прогнозата е, че през 2014 г. в този район на страната не се очакват съществени промени и колебания в достигнатите пазарни равнища.

Последна актуализация: 09:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
И то няма ръст на цената-ако и статиите тук да твърдят друго. Освен в някои крайно подценени райони, като например видинско, където имаше землища с цена 250 лв. А прости ми-ама и тогава и сега съм съгласен-поне от средата на миналата година цените ако не падат, то се задържат. Това е от как стана ясно за цените на продукцията, ако съм имал друго мнение(което, кълна се не помня), то е било преди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 10 години
е , аз още лятото писах че при 40 % спад на цените на пшеницата няма как да имаме ръст на цената на земята . Тогава календара не беше много съгласен с мен но виждам че си е сменил мнението . Прогнозите в момента са за задържане на цените , апропо те се успокоиха на нивата от 2008
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Колеги, ако наистина основните купувачи са земеделските производители (у нас основно зърнопроизводители), цената ще зависи освен от всичко друго и от случаен фактор, като времето, т.е. реколтата. Ако тази или следващата година реколтата е лоша или цените на пазара на зърно паднат, от къде основната група купувачи ще вземат парите, та да си купят земя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 10 години
Спекулативните купувачи се по изтеглиха и в момента единствените реални купувачи са арендаторите - а те нямат спекулативен интерес , даже напротив !Това съчетано с спада на цените на земеделската продукция през 2013 и факта на разпокъсаните парцели няма как да не натискат цената на земята надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Това не е мнение на юрист, а и в реалността никой не говори подобни неща-това можеш да го видиш само в нета. Закон за комасация само по себе си е само заглавие. Вероятно става въпрос за търговията с идеални части, където вярно има нужда от по-лека регулация-ситуация, единият е в чужбина от 62ра година и държи 2 дка, от 150 и за това другите не могат да продадат си е напълно възможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
За какъв закон за комасация говори тоя!? Егати и наглостта! Земята ще си се уедри на пазарен принцип! И аз искам да съм едър замевладелец но нямам парите нито властта. Явно тези дето настояват за такъв закон също нямат парите но искат да се възползват ползвайки властта. Тарикати! Да не бяха я раздробявали навремето!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
и от кой точно ще го събираш тоя данък и как ще я определяш тая пазарна цена. Над половината земи(спекулирам, не знам колко са, като процент, но са адски много) са с недоизяснена собственост-оставени са просто да висят н-ци на някой си. И пазарната цена коя ще е? Кой ще казва каква е, след като хората в бранша не са сигурни какво значи това-цената на която се изповядва? Данъчната оценка:)? Цената, която и взимат на земята след като комасират? Цената без аренден договор или с 10 години аренден договор? А и динамиката е по-голяма от колкото при апартаментите-т.е. тая година си е сменила цената поне 2-3 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Мик, къде го балона, че не го виждам:)http://***.fao.org/fileadmin/user_upload/Europe/documents/Events_2013/TAIEX/2.1_Keith_en.pdfИмай предвид, че чернозем (на английски chernozem soils) има две големи петна в света-а това е най-богатата на хумус почва(някой ако разбира повече от почви да даде пояснение-аз съм си чел само за себе си)-сиреч най-плодородната. В ЕС само ние и Румъния имаме чернозем. И сега погледни цената на земите в линка дето съм ти го дал. Кое му е балона??? Балон е на запад заради субсидиите ние имаме да наваксваме с цените и то яко, но това пак казвам-няма да стане, докато не си коригират рентите арендаторите, което пък е свързано с цената на зърното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Данъкът трябва да зависи от пазарната цена на имота. Например 1% от цената на имота. Това е данък 10% върху дохода от имота, когато нямаме балон. Така се гарантира, че цената няма да хвръкне прекалено много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
mick
преди 10 години
Там където има данъчно изкривяване, т.е. липса на данъци.. там се заформя балон рано или късно. Трябва всички имоти - сгради, земи, земеделски, гори.. да имат нормален данък.. щото иначе се заформя балон в цените на активите. Най-унищожителният балон в една държава - просто защото всичко зависи от имотите. Всеки един бизнес. Да не говорим, че както стана 2008ма .. заради бързото покачване на цените всички зарязаха това което можеха да правят и се засилиха да купуват .. надявайки се след това да продадат на много по-висока цена - без да работят..Няма по-унищожителен балон от този в цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още