IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на земеделските земи ще продължат да се вдигат

Пазарът е атрактивен и динамичен, отчита анализ

08:17 | 18.02.14 г. 26
<p>
	Евросубсидиите остават основен фактор, от който зависи динамиката на пазара на земеделска земя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евросубсидиите остават основен фактор, от който зависи динамиката на пазара на земеделска земя. Снимка: Ройтерс

Цената на земеделската земя в България ще продължи да се повишава, въпреки отчетения през 2013 г. спад в броя на сделките. Това е изводът в анализ за пазара на земя през 2013 г., публикуван от агроминистерството, по данни са на Системата за агропазарна информация (САПИ), автор е проф. Светла Бъчварова.

Според авторите на анализа пазарът на земеделска земя в България продължава да бъде един от най-атрактивните и динамично развиващи се. Причините са прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС и непрекъснато растящият размер на субсидиите. През последните 3 години най-активни на пазара са били земеделските производители.

Чрез придобиване на собственост те решават много от проблемите, свързани с наемането на земи и съответно в участието в схеми за подпомагане по линия на еврофондовете. Изследванията на САПИ от 1998 г. насам сочат динамично увеличение както на броя на сделките, така и на пазарните цени, а също така и на рентните плащания.

За периода 2007-2009 г. са продадени 3,6 млн. дка ниви, а сделките са близо 374 хил. Средната пазарна цена в края на периода достига до 300 лв./дка. В периода 2010-2013 г. броят на сделките е 494 хил. за 5,153 млн. дка. Средната цена достига до 382 лв./дка - ръст от 27 на сто спрямо предходния период.

За периода 2010-2013 като цяло се отчита изключително активен пазар на земеделски земи, както и тенденция цената да расте. В началото на периода средната пазарна цена за страната е 321 лв./дка, а през 2013 г. е отчетен ръст от 34 на сто. Остава значителна диференциация в цената на земята по региони. Налице е сравнителна стабилност при наемните договори. Равнището на ренти плащания се увеличава, но в по-бавни темпове, спрямо динамиката при сделките.

Пазарът през 2013 година

През 2013 г. са сключени 117 727 сделки за 1 165 287 дка. В сравнение с 2012 г. сделките са с 20 на сто по-малко. Средната пазарна цена за страната е 429 лв./дка и това представлява ръст от 4,6 на сто спрямо 2012 година.

Най-много сделки за периода са сключени в Северозападния район на страната – 31 267 на брой за 331 486 дка. Средната пазарна цена за региона е 380 лв./дка.

В област Враца е отчетен изключително активен пазар на земеделски земи – продаден са 107 129 дка земя при средна цена от 485 лв./дка. Прогнозата е, че през 2014 г. пазарът на земя в региона ще продължи да се активизира.Северният централен район също отчита активност. Сключени са 21 176 сделки за246 987 дка. В сравнение с 2012 г. е отчетен спад в покупко-продажбата на земя с 31 на сто. Средната пазарна цена за региона е най-високата отчетена за страната – 560 лв./дка и това представлява ръст от 11 на сто в сравнение с 2012 г.

Последна актуализация: 09:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
А относно субсидиите-може да са обвързани с производството например, или даже с броят заети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
А и при наемането на земя там, поне това което съм чел(на английски) ще си намериш само заедно с фермата. Та както казах-просто е различно.Чувал съм за Италия(не съм проверявал-само съм чувал), че над 6000 дка примерно не ги субсидират. За това и пазара им на месо бил основно държан от семейни фирми. Имай предвид, че аз само на английски се оправям, та каквото съм чел все е на английски. А обикновено интересната информация е на местният език-понеже никоя държава няма интерес да си дава държавните субсидии на чужди фермери-в същност това е много по-добър и правилен подход към забраната за продажба на земеделски земи-просто махни националната добавка към физически лица, които не са българи и фирми които не са 100% българска собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Не се смятат по същият начин, както в Бг-то. Почти никъде не се смятат "за декар", или ако са така сметнати, то има други ограничения(не винаги). С две думи-всяка държава си определя сама как ще го прави, а и има и национални доплащания, които правят ситуацията още по-сложна. Но-понеже съм се ровил по темата-във Франция е около 70-80 лв на дка-грубо два пъти над нашите-може и да бъркам, това съм си го изчислявал с някакви примерни параметри за мен(преди две години), с информация от нета. Имай предвид, че нашата земя Е по-доходна-заради производството(по-високо от тяхното, заради качеството на земята), липсата на данъци и ниският разход за работна ръка и същевременно по-евтина с около 30-50%. Още повече, че там земята масово е комасирана и е с капково напояване(500-800 лв на дка). НО! Всеки пазар е различен-по принцип във Франция е много по-скъпо да наемеш земя.Имай предвид и че земята по принцип си върви нагоре и то яко(заради цените на храните).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
календаре колко е субсидията във Франция и колко в Бг ча сравняваме цените на земята на тема добив а не на тема приходи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Великобритания в момента сърбат попарата - наречена скъпи имоти. Добре, че са световен финансов център, че засега удържат положението.Ако имотът ще ти прави под 5% доходност и то без включените разходи по него... Единственото което спасява в момента имотите е че се използват като обект на спекула. Както беше с имотите до 2008ма.. хвърчаха цени просто защото всички си мислеха, че ще се вдигат. Реално обаче - основата задача на един имот е да произвежда. И това трябва да се гледа когато се купува даден имот. Отделно една държава трябва да се стреми имотите и да се използват по предназначение - щото са основния актив на държавата. Вдигнат ли се много цените - държавата става неконкурентна. Щото всичко веднага поскъпва. Всичко зависи от имотите. Ето ако цената на имотите се вдигне на 5000 лева, как ще се върже сметката на един земеделец? На колко ще трябва да продава хляба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Това къде си го чел-в учебниците ли? И друг път съм молил-покажете ми примерен пазар, където тая формула е работела-ама през всичките 10 години. Във Великобритания например възвращаемостта гони 25-30 години. Това не е такси, което ще изхвърлиш след 10 години, а ще можеш да реализираш приходи от имот в продължение на столетия-ако го поддържаш правилно. Та тая формула е тотална глупост. Макар, че по принцип да смесваш сегментите е огромна грешка. Огледай цените на земеделските земи(в ония линкове в началото) потърси из нета да видиш продукция на дка колко е в България(в сравнение с Франция например) и сметни колко пъти са ни занижени цените(по сравнително пазарният метод).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Всъщност данъкът върху земеделската земя/гори ще съживи селата. Щото тогава те ще се видят с пари и ще могат да си оправят инфраструктурата. Освен, че ще държи цените по-нормални. Щото сега - там в селата е мизерия, и разруха. Въпреки, че селата имат много земи, гори, ливади в своите землища - не получават нищо от там. И реално стоят и чакат държавата да им отпусне стотинки, за да могат да си закърпят улиците. А при един нормален данък щяха да имат пари даже и за училища, охрана и т.н.Та мисълта ми е, че в момента се подценява значението на данък имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Обикновено цената на даден имот е 10 пъти годишният доход от него. Плюс минус малко. Отнася се и за земеделските земи. Ние преди наваксвахме и с цените на сградите. Някой реши, че като в Париж, Мюнхен и т.н цените са едни, то и в България трябва да са такива. Само дето никой не обърна внимание, че тук нито имаме качествена инфраструктура, нито имаме такива доходи като в другите държави. Та мисълта ми е, че това, че цената някъде е една, то не може автоматично да се каже, че и тук трябва да е същата. Сега субсидиите и липсата на данъци надуват балона. Сега земеделието е едно от идеалните места за пране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Това съчетано с спада на цените на земеделската продукция през 2013 и факта на разпокъсаните парцели няма как да не натискат цената на земята надолу"======Хубаво....:)))) ще поживеем и ще видим! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
Интересното ще стане когато видим на къде ще поеме инфлацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още