IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volvo и Daimler Truck напредват със създаването на съвместно предприятие

Компаниите планират да разработят базирана на софтуер платформа за изграждане на цифровизирани тежкотоварни превозни средства

11:50 | 28.10.24 г.
Главният изпълнителен директор на Daimler Truck Карин Радстрьом. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Daimler Truck Карин Радстрьом. Снимка: Bloomberg L.P.

Volvo и Daimler Truck потвърдиха, че напредват по работата около новото съвместно предприятие, което ще разработва базирана на софтуер платформа за изграждане на цифровизирани тежкотоварни превозни средства, съобщава Wall Street Journal.

Очаква се новата компания да бъде със седалище в Гьотеборг, Швеция.

Цифровата архитектура е от решаващо значение за производството на превозни средства, които разчитат на софтуер. Автомобилната индустрия преминава към така наречените софтуерно дефинирани превозни средства, които могат да бъдат адаптирани към новите технологии и индивидуалните нужди на клиентите по-лесно от конвенционалните автомобили, автобуси и камиони.

И двете компании ще използват платформата, за да произвеждат свои собствени управлявани от софтуер камиони и автобуси, като предприятието ще предлага услугата и на други производители.

„Софтуерът и хардуерът от това съвместно предприятие ще бъдат от решаващо значение за постигане на безпрецедентни нива на безопасност, комфорт и ефективност за нашите клиенти“, изтъква главният изпълнителен директор на Daimler Truck Карин Радстрьом.

Новата компания ще разработи операционна система и инструменти, които производителите на превозни средства могат да използват като основа за разработване на свои собствени цифрови функции, казаха те.

Volvo и Daimler Truck ще останат конкуренти във всички други бизнес области, подчертават компаниите.

Сделката за съвместното предприятие се очаква да бъде завършена през първата половина на 2025 г., като подлежи на регулаторни одобрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още