IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Tesla изненада с прогнозата за продажбите и ефективността на разходите

Акциите на компанията поскъпнаха с над 12% в следборсовата търговия, прибавяйки пазарна капитализация от около 80 млрд. долара

08:48 | 24.10.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск очаква продажбите на превозни средства на компанията да нараснат с 20% до 30% през следващата година. Той също така увери инвеститорите, че производителят подобрява основния си бизнес – да продава на печалба електромобили, съобщава Ройтерс.

Прогнозата, основаваща се на целта за „лек ръст“ на доставките през тази година, тласна акциите на компанията нагоре с 12% в следборсовата търговия в сряда. Благодарение на това Tesla пазарната капитализация се увеличи с около 80 млрд. долара.

Спадът в разходите за производство също е успокоение за инвеститорите, след като дългоочакваното представяне на т. нар. роботаксита на компанията по-рано през октомври не успя да ги впечатли.

„Никоя компания за електромобили дори не е печеливша“, каза Мъск в сряда. „И доколкото ми е известно, не е имало подразделение за електрическа мобилност на никоя компания, на която и да е съществуваща автомобилна компания, което да е печелившо. Така че е забележително, че Tesla е печеливша въпреки многото предизвикателства в автомобилния сектор“, коментира той.

Мъск каза още, че Tesla ще пусне своите автономни превозни средства, предлагащи платени пътувания, през следващата година, след като компанията получи регулаторно одобрение в Калифорния и Тексас.

По думите му продажбите на софтуера за автопилот на компанията са се увеличили значително след събитието, на което бе представено роботаксито.

Компанията каза в изявление по-рано, че остава фокусирана върху разширяването на гамата си от автомобили, намаляването на разходите и извършването на ключови инвестиции в проекти с изкуствен интелект (AI) и производствен капацитет.

„Добро решение“

Маржът на печалбата на Tesla за третото тримесечие от продажби на превозни средства, без да се включват регулаторните кредити, е нараснал до 17,05% от 14,6% през предходния период, според изчисления на Ройтерс. Очакванията бяха за 14,9%, според 24 анализатори, анкетирани от Visible Alpha.

Но финансовият директор на Tesla Вайбхав Танеджа заяви, че ще бъде „предизвикателство“ да се поддържат тези маржове през четвъртото тримесечие.

От компанията посочват, че разходите за труд и материали за производството на един автомобил са намалели до най-ниското си ниво от около 35 100 долара. Коригираната печалба от 72 цента на акция през третото тримесечие надмина средната оценка от 58 цента.

Цените на суровините, използвани за производството на батерии, спадат и от Tesla посочват, че разходите ѝ ще се понижат в резултат на това през тази година, като ефектът отслабва с времето.

Танеджа прогнозира капиталови разходи за над 11 млрд. долара за следващата година.

„Подобряването на данните като цяло сигнализира, че компанията може би най-накрая е намерила добро решение на уравнението за ценообразуването спрямо производствените разходи“, казва Томас Монтейро, старши анализатор в Investing.com. „Докладът също така намалява необходимостта от по-евтин модел“, допълва той.

Доставки

След като намали цените миналата година, Tesla започна да предлага изгодни опции за финансиране тази пролет, за да стимулира търсенето.

Компанията вече е доставила 1,29 млн. автомобила през първите девет месеца на годината. Сега трябва да е готова с още 514 925 превозни средства, за да бие миналогодишния си рекорд.

Приходите за тримесечието от юли до септември са 25,18 млрд. долара при прогнозирани 25,37 млрд. долара, според данни от LSEG. Бяха отчетени продажби за 23,35 млрд. долара през съответното тримесечие на 2023 г.

Tesla заяви, че е отчела и  второто си най-добро тримесечие, що се отнася до приходите от регулаторни кредити. Този показател е нараснал с 33% на годишна база до 739 млн. долара, което обаче е спад спрямо 890 млн. долара през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 16
рускиблата
преди 1 ден
До: Ckъcaнa_Ушaнka///Ку-ку, колко взимате за половин час в тоалетната, която държите под аренда?!Гагагагага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 19
рускиблата
преди 1 ден
"Цените на суровините, използвани за производството на батерии, спадат и от Tesla посочват, че разходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 ден
До: "00", Хаха!-то накрая, какво означава? Че си ХахаВ? Тъй ще да е!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 21
гъбко
преди 1 ден
Не само теслата очаква добри продажби догодина и не само теслата е оптимизирала разходи и/или намерила по-ефективни решения. Разгромът на запада се отлага за по-нататък друзя антиваксъре-газовици-фронтоваци. Форумните апокалиптици ще трябва да насрочат по-далечна дата за край на света и всеобщ разпад на пазарите, особено имотните. Приятен и спорен слънчев есенен ден друзя, фърляйте по едно око на ЕСО, ей така, да видите как се справяме без един хилядник. Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още