IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Stellantis ще тества автопарк от електромобили с твърдотелни батерии

Очаква се превозните средства да тръгнат по улиците до две години, като батериите са предоставени от Factorial Energy, в която Stellantis е инвеститор

21:26 | 23.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis NV планира да тества автопарк от електрически превозни средства, захранвани с твърдотелни батерии, в рамките на две години - стъпка към потенциална комерсиализация на технологията, която е насочена към подобряване на производителността на електромобилите, съобщава Bloomberg.

Автомобилният производител ще пусне демонстрационна група от коли Dodge Charger Daytona, използващи твърдотелни клетки и произведени от Factorial Energy.

„Това е много важна стъпка за тях да тестват батерията в реални условия“, изтъква Сю Хуан , главен изпълнителен директор на Factorial Energy. Компанията има за цел да започне масово производство на своите батерийни клетки най-скоро през 2029 г., добавя тя.

Батериите с твърд електролит предлагат намалено време за зареждане, по-голям пробег и — за разлика от конвенционалните литиево-йонни батерии — понижен риск от пожар. Но нито един автомобилен производител все още не е започнал да продава електромобили с твърдотелни батерии, като тестовете остават ограничени по мащаб.

Stellantis, който е инвеститор във Factorial, обяви по-рано планове за въвеждане на твърдотелна батерия през 2026 г., но не предостави повече подробности. Mercedes-Benz Group AG също е инвеститор във Factorial, която досега е набрала 250 млн. долара, заедно с южнокорейските Hyundai Motor Co. и Kia Corp., посочва Хуан.

Планираните полеви тестове на превозните средства на Stellantis – започвайки с Dodge, но разширявайки се до някои други електрически модели на групата – трябва да се проведат в САЩ, но Factorial не уточнява къде или колко превозни средства ще бъдат включени в проекта.

Най-новата батерийна клетка на стартъпа има енергийна плътност от повече от 390 ватчаса на килограм, което е повече от кондензираната твърдотелна батерия Qilin на китайския пазарен лидер Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL), представена през 2023 г.

Германската автомобилна група Volkswagen AG заяви по-рано тази година, че е постигнала положителни резултати с прототип на превозно средство, задвижван от твърдотелна батерия, предоставена от партньора QuantumScape Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 ден
До: "00", Пирон след пирон се набива най-вече в дървената ти и куха тикква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
гъбко
преди 2 дни
Пирон след пирон в дървеното пардесю на дизела! От около 100 рафинерии в Европа към 2020г, началото на комерсиализацията на електричките, досега са затворени 6, мисля че още една трябва да се добави. Ама айде да не съм толкова лош ... :))) ... Годишно се затварят по около 5000 бензиностанции. Само Shell (тошко да провери правописа) ще затворят догодина 1000. А в следващите 10 години ще бъдат затворени половината бензиностанции. Светло бъдеще се очертава друзя антиваксъре-газовици-фронтоваци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още