IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Qualcomm и Google ще разработват съвместно AI технологии за автомобили

Mercedes-Benz вероятно ще бъде един от клиентите на автомобилните чипове, които позволяват разработката на уникални за всяка компания гласови асистенти

22:30 | 23.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Qualcomm се обединява със звеното на Alphabet, Google, за да разработят комбинация от чипове и софтуер, които ще позволят на автомобилните производители да създадат собствени гласови асистенти с изкуствен интелект (AI), използвайки технологии и от двете американски компании, съобщава Ройтерс.

Чиповете на Qualcomm са в основата на мобилните телефони с операционната система Android на Google, като компанията се разширява в автомобилния бизнес с полупроводници, които могат да захранват както интерактивното табло на превозното средство, така и системите за автоматизирано управление, използвани от General Motors и други концерни.

Във вторник Qualcomm заяви, че работи с Google за създаване на версия на Android Automotive OS, която ще работи безпроблемно на чипове на Qualcomm.

Въпреки че много потребители са запознати с Android Auto и Apple CarPlay, които свързват смартфона с приложението от превозното средство, Android Automotive OS на Google е предложение, което автомобилните производители използват за захранване на изчислителните системи на колите.

Qualcomm и Google посочват, че автомобилните концерни ще могат да използват съвместното предложение и AI технологията на Google, за да създадат гласови асистенти, които са уникални за съответната компания и могат да работят, без да разчитат на телефона на водача.

„Обикновено работим заедно, но независимо – планираме много неща заедно, но отиваме при клиентите поотделно“, изтъква Накул Дугал, мениджър „Автомобили
 в Qualcomm, коментирайки връзката между Qualcomm и Google. „Решихме, че трябва да мислим за това по различен начин, защото така ще ограничим търканията и объркването“.

Във вторник Qualcomm представи два нови чипа - единият наречен Snapdragon Cockpit Elite, който ще бъде интегриран в арматурните табла, и друг, Snapdragon Ride Elite, осигуряващ функции за автономно управление.

Компанията добавя, германският концерн Mercedes-Benz Group планира да използва чипа Snapdragon Elite Cockpit в своите бъдещи превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още