IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Електрификацията при колите ще има широко въздействие върху икономиката

Процесът ще окаже влияние на инвестициите, производството, международната търговия и заетостта в световен план, изтъква Фондът

20:40 | 22.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният преход към електрически превозни средства ще има "широко" въздействие върху инвестициите, производството, международната търговия и заетостта, обяви Международният валутен фонд (МВФ) като част от актуализираната си прогноза за глобалния икономически растеж.

Анализът, цитиран от Ройтерс, беше включен в последната Световна икономическа перспектива на МВФ, която беше публикувана на фона на срещата на представителите на международната институция и Световната банка във Вашингтон тази седмица, за да обсъдят ангажимента за стимулиране на глобалния растеж, справянето с растящия дълг и финансирането на декарбонизацията.

„Ускореното навлизане на електрическите превозни средства представлява фундаментална трансформация на глобалната автомобилна индустрия. Това ще има далечни последици“, изтъква МВФ в доклада.

Преминаването към електромобили се ускорява през последните години и се разглежда като ключов начин да се помогне на страните да постигнат целите си в областта на климата.

През 2022 г. транспортът генерира 36% от емисиите на парникови газове в САЩ, 21% в Европейския съюз (ЕС) и 8% в Китай, подчертава МВФ.

Широкото приемане на електромобилите беше подкрепено от целта на ЕС за намаляване на емисиите от автомобили с 50% за периода 2030-2035 г. спрямо нивата от 2021 г., докато правителството на САЩ предостави субсидии за електромобили и зарядни станции.

МВФ отбелязва, че глобалната автомобилна индустрия се отличава с високи заплати, силни печалби, големи експортни пазари и използване на множество напреднали технологии.

Ускоряването на прехода към електромобили ще преобрази този пейзаж, особено ако Китай запази сегашното си предимство в производството и износа спрямо американските и европейските конкуренти. При реалистични сценарии за навлизането на електромобилите на пазара, брутният вътрешен продукт (БВП) на Европа ще намалее с около 0,3% в средносрочен план, прогнозира МВФ.

„При тези сценарии заетостта намалява в автомобилния сектор, като работната сила се пренасочва постепенно към по-малко капиталоемки сектори (с по-ниска добавена стойност на работник)“, изтъква Фондът.

Както САЩ, така и ЕС наложиха мита върху произведените в Китай електромобили, за да противодействат на това, което според тях представляват несправедливи субсидии от Пекин за китайските концерни.

Миналия месец администрацията на президента на САЩ Джо Байдън въведе 100% мито върху китайските електромобили, а междувременно страните членки на ЕС подкрепиха митата върху вноса на произведени в Китай електромобили.

Китайските производители на електромобили досега предлагат по-ниски цени за своите модели от конкурентите - решаващо предимство, като се има предвид, че електромобилите в момента остават по-скъпи от аналозите с двигател с вътрешно горене в световен мащаб.

Френското правителство обяви по-рано този месец, че ще намали подкрепата си за купувачите на електромобили, присъединявайки се към Германия, която прекрати схемата си за субсидиране в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
гъбко
преди 3 дни
Един куп други индустриални отрасли страдат от недостиг на кадри. Гладни нема да има, освен недоносените копейкопоклонници списващи опорките на митрофанова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още