IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офертите по листването на Hyundai в Индия надхвърлят шесткратно предложените акции

Това е най-голямото IPO в историята на страната, като стойността на офертите достига 5,51 млрд. долара, или над два пъти стойността на емитираните акции

16:40 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакваното листване на местното звено на южнокорейската автомобилна компания Hyundai Motor Co. в Индия привлече оферти, които надхвърлят шесткратно предложените за инвеститорите акции, съобщава Bloomberg.

Наблюдава се засилен интерес от страна на големите институционални инвеститори, докато присъствието на инвеститорите на дребно остава скромно. Продажбата на акции привлече оферти на стойност 5,51 млрд. долара, което е над два пъти повече спрямо стойността на предлаганите акции.

Очаква се емитирането на акции да помогне на Hyundai Motor India Ltd. да набере 3,3 млрд. долара. Общият брой акции се равнява на дял от 17,5% от компанията.

Индийското подразделение се оценява на около 19 млрд. долара, като акциите му трябва да започнат да се търгуват на 22 октомври.

Нивото на оферти беше значително по-ниско през първите два дни на приемане на предложения поради охлаждащото се търсене на автомобилния пазар. Все пак темпът на постъпване на оферти се ускори значително в четвъртък, предимно от институционални инвеститори, компенсирайки слабото присъствие на инвеститорите на дребно.

Първоначалната мудност рязко контрастира с поредицата впечатляващи листвания по-рано тази година, което направи Индия най-интересното място за IPO-та в света. По-широката фондова борса на страната се представя по-слабо през последните седмици, тъй като вниманието на инвеститорите се измества към перспективите около китайските икономически стимули.

Hyundai заяви в началото на седмицата, че е разпределил акции на стойност 83,2 млрд. рупии (990 млн. долара) между 225 основни инвеститора с цена от 1960 рупии на брой - най-високата в целевия диапазон. В списъка с купувачи изпъкват BlackRock Inc. и Baillie Gifford.

Най-големите първични публични предлагания в Индия. Графика: LSEG Workspace Най-големите първични публични предлагания в Индия. Графика: LSEG Workspace

Всички приходи от листването ще отидат за компанията майка, която не е изяснила как ще бъдат използвани. Това може да е подтикнало инвеститорите на дребно да не наддават „агресивно“, коментира Прашант Тапсе, анализатор в базираната в Мумбай Mehta Equities.

С листването на звеното на Hyundai Индия ще отчете над 12 млрд. долара, набрани от местни IPO-та, с което ще засенчи общите обеми от последните две години. Въпреки това страната ще изостане от отчетените през 2021 г. 17,8 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

Сред другите предстоящи пазарни дебюти изпъкват имена като доставчика на храна Swiggy Ltd. и подразделението за възобновяема енергия на държавната компания NTPC Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още