IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕИБ предоставя 34 млн. евро на германски стартъп за дистанционно управляеми коли

Дистанционното управление е следващата технология, която може наистина да революционизира всички аспекти на транспорта без никаква автономия, изтъква Vay

16:07 | 17.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската компания Vay е получила 34 млн. евро финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да внедри своята технология за дистанционно управление на превозни средства в Европа и да разшири своя екип, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Томас фон дер Ое посочва, че нисколихвеният, дългосрочен, преференциален заем на ЕИБ ще помогне на базираната в Берлин Vay да стартира търговски услуги или в Хамбург, където вече е провела тестове, или в Белгия, където е създала партньорство с доставчика на споделени автомобили Poppy.

По-рано тази година Vay пусна първата си търговска услуга в Лас Вегас, където дистанционен оператор предоставя краткосрочно под наем електрически автомобили.

Т.нар. теледрайвъри - дистанционни шофьори – седят в специална кабина, от която управляват от разстояние превозните средства, разполагайки с волан, педали и друг вид автомобилен хардуер. Действителното обкръжение на автомобила се възпроизвежда чрез сензори на камерата и се предава на екраните в кабината.

Досега Vay е набрала около 110 млн. долара от инвеститори, включително шведската Kinnevik, Coatue и френската Eurazeo.

Компанията използва общо 20 автомобила в Лас Вегас, предоставяйки услуга, която струва на потребителите наполовина по-малко от тази на Uber за едно пътуване, изтъква Фон дер Ое.

В момента Vay разширява автопарка си в Лас Вегас до 100 коли.

Стартъпът планира постепенно да въведе функции за автономно управление в своя автопарк, тъй като набира информация от камерите, включени в неговите превозни средства, които са много по-евтини от сензорите LIDAR и радарната технология, използвана от повечето разработчици на автономни превозни средства.

Но Фон дер Ое казва, че макар широкото търговско приложение на изцяло автономните коли да остава далеч в бъдещето, технологията за дистанционно управление има голям потенциал за развитие.

„Вярваме, че дистанционното управление е следващата технология, която може наистина да революционизира всички аспекти на транспорта без никаква автономия“, изтъква Фон дер Ое.

Той добавя, че макар услугите за споделяне на автомобили да са основният бизнес на Vay, компанията работи върху технология за дистанционно шофиране за камиони и развива партньорство със Stellantis за доставки чрез микробуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още