IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белият дом призова Stellantis да изпълни инвестиционните ангажименти към профсъюза UAW

Групата е обещала през 2023 г., че ще инвестира 1,5 млрд. долара, за да отвори отново нефункциониращия монтажен завод в Илинойс, припомня администрацията на Байдън

10:15 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският производител на автомобили Stellantis трябва да изпълни своите ангажименти към профсъюза United Auto Workers (UAW) от 2023 г., касаещи общности, засегнати от закриването на заводи в САЩ, предупреди Белият дом компанията майка на Jeep и Dodge.

Споразумението, постигнато между мощния профсъюз и Stellantis, включва „ангажимент за повторно отваряне и разширяване на производството в общности, които бяха засегнати от предишни закривания на фабрики“, посочва говорителят на Белия дом Карин Джийн-Пиер, цитирана от Ройтерс.

„Това, което искаме да видим, е Stellantis да изпълни със сигурност тези ангажименти към UAW и към общностите“, добавя тя.

Stellantis обяви през 2023 г., в рамките на договора с UAW, че ще инвестира 1,5 млрд. долара, за да отвори отново нефункциониращия монтажен завод в Белвидеър, Илинойс, и ще изгражда нови, средноразмерни пикапи там до 2027 г. като част от общите инвестиционни планове на стойност 19 млрд. долара. През август групата призна, че забавя някои инвестиции поради икономическите условия, но заяви, че „твърдо стои зад ангажимента си“.

Президентът на САЩ Джо Байдън пътува до Илинойс през ноември 2023 г., за да акцентира върху споразумението.

Stellantis не коментира въпроса с призивите на Белия дом.

През последните седмици групата заведе множество съдебни дела срещу UAW и местните му звена, заявявайки, че профсъюзът е нарушил договора, като заплашва да стачкува заради закъсненията при планираните инвестиции.

Джийн-Пиер не отговори директно на въпрос относно новината, че Stellantis планира да премести част от производството на пикапи Ram в Мексико. В момента компанията обмисля други варианти за тези превозни средства.

UAW заяви миналата година, че Stellantis заплашва да премести производството на Ram 1500 от района на Детройт в Мексико.

В края на септември групата понижи годишните си насоки за печалбата, като заяви, че ще похарчи повече пари от очакваното, позовавайки се на влошаващите се тенденции в индустрията, по-високите разходи за преразглеждане на бизнеса в САЩ и китайската конкуренция при електромобилите.

Така Stellantis се присъедини към BMW, Mercedes и Volkswagen, които понижиха насоките си за печалбата по-рано поради същите причини.

Компанията изтегли за края на 2024 г. целта си да ограничи запасите при дилърите на не повече от 330 хил. превозни средства. За тази цел Stellantis ще намали доставките за Северна Америка през второто полугодие с повече от 200 хил. коли на годишна база, двойно повече спрямо предишните насоки. Групата ще предлага по-високи стимули за коли от тази моделна година, както и за по-стари модели, като същевременно ще инвестира в подобряване на производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още