IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Toyota ще разработва съвместно с Hyundai хуманоидни роботи с изкуствен интелект

Партньорството ще съчетае експертния опит на Toyota Research Institute в обучението на големи поведенчески модели за машини с хуманоидния робот Atlas на Boston Dynamics

19:43 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Развойният отдел на Toyota Motor Corp. и Boston Dynamics, част от Hyundai Motor Co., обединяват усилията си, за да ускорят разработките на хуманоидни роботи с изкуствен интелект (AI), съобщава Bloomberg.

Партньорството ще съчетае експертния опит на Toyota Research Institute (TRI) в обучението на големи поведенчески модели за машини с хуманоидния робот Atlas на Boston Dynamics.

Базирани в Бостън екипи от TRI и Boston Dynamics ще извършват проучване на случаите на използване на обучени с AI роботи в области като взаимодействието човек-робот.

Toyota заяви, че е направила пробив с AI в обучението на роботите, а Boston Dynamics, която беше купена от Hyundai през 2020 г., постигна търговски успех със своето роботизирано куче-пазач и мобилната роботизирана ръка за складова дейност.

Тяхното сътрудничество може да представлява потенциално предизвикателство за други компании, разработващи за интелигентни ботове, като робота Optimus, показан миналата седмица от конкурента Tesla Inc. Редица стартъп компании за хуманоидни роботи също привличат вниманието - както и милиарди долари капитал.

Сътрудничеството между Toyota и Boston Dynamics ще се съсредоточи върху фундаментални изследвания с поглед към евентуална търговска употреба, но ръководителите на компаниите отказаха да посочат график или бюджетите за проекта. 

„Този ​​вид технология прави огромна заявка за бъдещето“, изтъква Гил Прат, един от ръководителите в TRI.

Според него целта е в крайна сметка роботите да бъдат поставени на производствените линии във фабриките и в домовете за грижи за възрастни хора.

Производителите на автомобили са начело при усилията за автоматизиране на повече процеси в заводите, за да намалят разходите за труд и да подобрят безопасността сред работниците. Автомобилната индустрия е на второ място след производителите на електроника при внедряването на роботи във фабрики в световен мащаб, като са отговорни за около една четвърт от новите инсталации през 2022 г., показват последните налични данни на Международна федерация по роботика.

Сръчността на роботите на Boston Dynamics, съчетана с поведенческото ноу-хау на Toyota, е ключов фактор за постигане на преднина пред усилията на други компании да създават интелигентни роботи, посочва Арън Сондърс, главен технологичен директор на Boston Dynamics.

„Това ще подготви сцената за изпълнение на обещанието, което много хора дават в момента, като представят хуманоидни роботи на света в мащаб“, добавя той.

Сондърс казва, че Boston Dynamics планира да разположи хуманоидни роботи с тясно фокусирани задачи във фабриките на Hyundai „през следващите години“, докато продължава съвместното проучване с Toyota за по-дългосрочната цел за роботи с активиран AI, които ще изпълняват широк спектър от задачи.

Hyundai, който вече развива пилотна програма с технологията на Boston Dynamics в автомобилен завод на марката Kia в Южна Корея, купи 80-процентен дял в компанията от японската SoftBank Group Corp., която запази останалите 20 на сто.

Развойният институт на Toyota експериментира с големи поведенчески модели, за да позволи на робот да изпълнява множество задачи. Целта е да се изгради машина, програмирана да чупи и разбърква яйца, да може да се справя и с много други неща, като сгъване на дрехи, посочва Ръс Тедрак, професор от Масачузетския технологичен институт и ръководител на отделя за изследвания в областта на роботиката в TRI.

„Напредваме по този въпрос“, подчертава Тедрак. „Това е нещо, върху което работим много бързо, много агресивно, опитвайки се да покажем тази нова способност“, добавя той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още