IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BYD предупреди ЕС да не залага на митата за китайски електромобили

Шефът на Leapmotor междувременно призна, че търговските бариери ще повлияят и на изгражданите в Полша модели на компанията

20:58 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен производител BYD разкритикува митата на Европейския съюз (ЕС) върху произведените в Китай електромобили, като заяви, че планира да произвежда почти всички коли, които ще продава в Европа, на местно ниво, присъединявайки се към редица китайски компании, ускоряващи плановете за производство в региона, съобщава Ройтерс.

BYD, вторият по големина производител на напълно електрически автомобили в световен мащаб след Tesla, планира да произвежда компоненти в Европа и да сглобява батерийни пакети в своите европейски заводи в Унгария и Турция, като внася клетки от Китай, обяви вицепрезидентът Стела Ли в кулоарите на автомобилното изложение в Париж.

Компанията все още не е решила дали да прехвърли тежестта на митата върху потребителите или да поеме удара, добавя Ли. Тя добави, че не очаква BYD да продава електрически модели в Европа на цена под 30 хил. евро.

„Не сме съгласни с митата... това не е справедливо решение“, каза Ли. „Политиците трябва да стоят далеч от митата, като така само добавят повече разходи към автомобилното производство и объркват автомобилната индустрия“.

Междувременно изпълнителният директор на Leapmotor International JV Тиеншу Син заяви, че митата на ЕС могат да повлияят на продажбите на електромобили на компанията, които изгражда съвместно със Stellantis в Полша, но е твърде рано да се каже кои модели ще бъдат засегнати.

На въпрос дали компанията ще прехвърли разходите по митата на потребителите, Син каза, че няма окончателно решение по темата, но Leapmotor е в състояние да поеме някои разходи, тъй като 60% от разработката на превозни средства се извършва вътрешно.

Запитана за европейските производствени планове на BYD, Ли каза, че компанията ще произвежда почти всички електромобили в Унгария и че ще „купува максимума от европейски доставчици“ по отношение на своята верига на доставки, като същевременно с това ще купува от други китайски доставчици, които създават търговски центрове и капацитет в Европа.

Износът е основна част от стратегията за растеж на компанията, която гради производствен капацитет по целия свят, от Бразилия до Узбекистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още