IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов удар по европейската индустрия – EVBox се готви да преустанови дейност

Компанията майка Engie все още не е решила какво ще прави с обектите на звеното, което отчете общо 800 млн. евро загуби, откакто беше придобито

22:45 | 14.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нидерландският оператор и разработчик на електромобилни зарядни станции EVBox се готви да прекрати дейност, след като отчете общо 800 млн. евро загуби, откакто беше придобит от френския енергиен гигант Engie, съобщава Electrive.

Engie, която закупи EVBox през 2017 г., потвърди това пред медиите в Нидерландия. Освен в страната, действията по приключване на дейност засягат и клонове и служители на компанията в Германия и САЩ. Само 30 от около 700 работни места ще бъдат запазени.

Вестникът Het Financieele Dagblad първи съобщи новината.

Engie търси купувач за EVBox от няколко месеца, като за момента са получени две оферти. Но френската енергийна компания все още не е взела окончателно решение по въпроса.

Продадена е само фабриката на EVBox в Бордо. Компанията пое производствената база през 2018 г. и я модернизира напълно. От 2019 г. там се произвеждат станции за бързо зареждане.

Купувачът на завода обаче не е посочен в статията - следователно не е ясно дали там ще продължат да се произвеждат зарядните станции. Също така не е ясно как ще се гарантира поддръжката и работата на вече инсталираните продукти за зареждане EVBox.

От основаването си през 2010 г. компанията е доставила най-малко 500 хил. зарядни пункта по целия свят. Коридорът за зареждане на камиони между Париж и Лион, който беше открит миналата седмица, използва, наред с други устройства, 480-kW станции на EVBox.

Тъй като бизнесът на EVBox до голяма степен е към своя край, консолидацията на пазара за зареждане на електромобили продължава. През юли австрийският производител на зарядни станции с постоянен ток EnerCharge трябваше да подаде молба за защита от фалит и оттогава бизнесът беше поет от Keba. Базираната в Бранденбург ME Energy, която се специализира в разработката и доставката на бързи зарядни станции, също е обявила неплатежоспособност.

Това, което е ясно обаче, е, че индустрията за зарядни станции е подложена на нарастващ натиск, тъй като в някои страни пазарът не се развива с очаквания темп или програмите за финансиране са отменени. Тъй като компаниите все още са принудени да инвестират, за да покрият очаквания в бъдеще растеж, но не знаят точно кога този растеж ще бъде отразен в собствените им баланси, това в някои случаи може да доведе до икономически неблагоприятна ситуация. Появиха се и предупреждения за свръхкапацитет и високи нива на запаси. Освен това новите изисквания като AFIR изискват допълнителни инвестиции в хардуер и софтуер, което натоварва по-специално по-малките доставчици.

В случая с EVBox политиката може също да е изиграла определена роля: нидерландските медии твърдят, че Engie не е третирала еднакво френските и нидерландските обекти на компанията. Френската държава е основен акционер в енергийното дружество. Твърди се, че Engie е дала твърде голям приоритет на „националните интереси“, когато е търсила решение за EVBox. Фактът, че само заводът в Бордо е прехвърлен на нов собственик и че обектите в Нидерландия, Германия и САЩ ще бъдат затворени, може да подкрепи тази теория - дори ако точната оценка все още не е възможна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още