IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Polestar започва преглед на бизнеса след разочароващи продажби

За първите девет месеца общите доставки на концерна възлизат на 32 300 броя, което е с 23% по-малко спрямо същия период на 2023 г.

21:29 | 11.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият главен изпълнителен директор на Polestar Automotive Holding UK Plc Михаел Лохшелер започна преглед на дейността и стратегията, след като изпитващият затруднения производител на електрически автомобили отчете по-ниски от очакваното доставки, съобщава Bloomberg.

Шведският производител ще развие търговските си възможности, за да може да премине към „активна продажба на автомобили“, изтъква Лохшелер, който в миналото ръководи германската марка Opel.

Коментарите му придружават данни за доставките, които не отговарят на прогнозите на анализаторите. Polestar достави 11 900 коли през третото тримесечие, с 15% по-малко от същия период на 2023 г.

Компанията заяви, че очаква приходите за тази година да бъдат подобни на резултата от 2023 г., достигайки положителен марж на брутната печалба през четвъртото тримесечие. Polestar потвърди целта за постигане на рентабилност на паричните потоци до края на следващата година, но при по-ниски нива от предишните цели.

Контролираната от китайския милиардер Ли Шуфу Polestar се сблъсква със закъснения при пускането на нови модели, докато конкуренцията се засилва в Китай, пазар, към който концернът се стреми да расте.

Производителят на премиум електромобили загуби по-голямата част от пазарната си стойност, откакто се отдели от Volvo Car AB преди две години с листване на борсата Nasdaq.

Polestar обяви през август, че Лохшелер ще замени бившия шеф Томас Ингенлат, който не успя да ограничи загубите и да коригира оперативните проблеми. Лохшелер официално започна да изпълнява задълженията си в началото на месеца.

Възприемането на по-активен модел на продажби вече носи плодове, изтъква той.

За първите девет месеца общите доставки на Polestar възлизат на 32 300 броя, което е спад с 23% спрямо същия период на 2023 г.

Производителят заяви през август, че остава уверен, че представянето на неговите модели Polestar 3 и 4 ще подкрепи продажбите през втората половина на годината.

Компанията добави, че е осигурила до 300 млн. долара допълнително външно финансиране под формата на едногодишен револвиращ срочен заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още