IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Stellantis прави рокади в ръководството, за да умилостиви инвеститорите

Засегнати са и марките Maserati и Alfa Romeo, където начело застава шефът на бизнеса на групата в Италия Санто Фичили

11:57 | 11.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis заменя финансовия си директор като част от цялостна промяна в управлението - драматична стъпка от автомобилния производител в опит да си върне доверието на инвеститорите и да стабилизира затруднения си бизнес, съобщава Bloomberg.

Главният финансов директор Натали Найт ще напусне компанията и ще бъде заменена от Дъг Остерман. Найт, която се присъедини към автомобилния производител миналата година, се сблъска с негативна реакция след понижената перспектива за печалбата от миналия месец, което беше направено само седмица след като тя определи целта за маржа на компанията за цялата година като „амбициозна“.

Найт беше първият представител на ръководството на групата, който алармира за влошаващото се представяне на Stellantis в края на април.

Концернът е разтърсен от охлаждащия се и по-конкурентен автомобилен пазар и забавянето при пускането на нови модели, поставяйки главния изпълнителен директор Карлос Таварес под силен натиск. Инвеститори, дилъри и профсъюзи го държат отговорен за спадащите продажби, остарялата продуктова гама в САЩ и трупащите се запаси.

Уве Хохгешурц, главен оперативен директор за европейския регион, също ще напусне компанията. Stellantis прави промени и в ръководния екип за Северна Америка, както и при марките Maserati и Alfa Romeo. Това се случва след двудневно заседание на борда на директорите на групата.

Промените „вероятно няма да успеят да успокоят тревогата сред инвеститорите“, изтъкват анализатори на Bernstein. По-скоро Stellantis трябва „ясно да адресира грешките и предизвикателствата“.

Bloomberg съобщи в сряда, че Таварес обмисля мащабна промяна в ръководството в отговор на затрудненията на автомобилния производител, като възможните промени засягат финансовия отдел и регионалните ръководства до тези на отделните марки. Неговият договор като изпълнителен директор изтича в началото на 2026 г., като бордът вече търси наследник.

Като част от рокадите, Антонио Филоза е назначен като главен оперативен директор за Северна Америка в допълнение към ролята си на главен изпълнителен директор на марката Jeep. Той заменя Карлос Зарленга, чиято следваща позиция „ще бъде предмет на допълнително обсъждане“, информира Stellantis. Санто Фичили, който ръководи бизнеса на концерна в Италия, е назначен за главен изпълнителен директор на Maserati и Alfa Romeo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още