IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската Chery ще сглобява коли в три завода в Русия за продажба на местния пазар

Концернът ще внася полуготови автомобили, които ще подлежат на окончателен монтаж

21:45 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на автомобили Chery започна да сглобява автомобили в Русия, като готовите превозни средства ще са предназначени за местния пазар, съобщава Ройтерс.

Компанията ще използва три завода, преди принадлежали на западни концерни, включително Volkswagen и Mercedes-Benz, разкриват източници, запознати с плановете на Chery.

Китайските производители на автомобили вече държат повече от половината от руския автомобилен пазар по отношение на продажбите, откакто голяма част от западните конкуренти напуснаха страната след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Сега китайските марки разширяват присъствието си, като вече съставляват по-голяма част от вътрешното производство на Русия, подчертавайки как влиянието на Пекин в икономика на Русия продължава да расте след старта на войната в Украйна.

В допълнение към вноса на готови автомобили в Русия, Chery, която представлява почти една пета от продажбите на леки автомобили на руския пазар, ще внася почти готови автомобили, които ще сглобява на местно ниво в трите завода.

Най-големият износител на автомобили в Китай вероятно ще заложи на силното търсене в страната, тъй като вътрешният пазар на Русия страда от ограниченото производство и недостатъчно използвания производствен капацитет, добавят източниците.

Chery посочва, че снабдява руския пазар с леки автомобили, но не планира да строи или купува заводи там. Марката не коментира новината на Ройтерс относно монтажната работа във фабриките.

Русия повишава митата върху вносните автомобили, потенциално насърчавайки чуждестранните компании да локализират производството.

Глобалните планове на Chery за разширяване предвиждат компанията да навлезе на повече от 60 нови пазара през следващите три години, заяви юли вицепрезидентът Шон Сю.

След решението на Европейския съюз (ЕС) да въведе мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, електромобилите на Chery ще бъдат обект на допълнителни налози.

Плановете ѝ да произвежда някои модели в Русия са получили одобрение за съответствие със стандартите за безопасност, показват руски документи, видени от Ройтерс.

Окончателен монтаж

В Калуга, южно от Москва, дилърът на автомобили AGR Automotive сглобява кросоувърите на Chery Tiggo в малки количества в завод с годишен капацитет от 225 000 автомобила, разкриват източници, запознати с въпроса.

Михаил Погонов, бранд мениджър за новите автомобили на Chery в представителството на ASC Group близо до Москва, казва, че моделите на марката вече се сглобяват в Калуга, по-специално кросоувърите Tiggo, под надзора на инженерите на Chery.

Chery, заедно с марките, които притежава, като Exeed и Omoda, успя да увеличи почти четворно продажбите на нови автомобили в Русия до малко над 200 000 броя през 2023 г., в сравнение с 2022 г., въз основа на данни от руската консултантската фирма Autostat.

В Есипово, Московска област, друг завод произвежда Exeed VX на Chery, луксозен кросоувър. Всекидневникът „Комерсант‘ първи съобщи за плановете за производство на Exeed във фабриката.

Заводът, продаден от Mercedes-Benz на Avtodom през април 2023 г., разполага с годишен капацитет от 25 000 превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още