IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Northvolt се разминава с гаранция за заем в размер на 1,5 млрд. долара

Спирането на разширителната дейност на концерна в Шелефтео блокира тази помощ, изтъкват от службата за национален дълг на Швеция

20:45 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Службата за национален дълг на Швеция изключи възможността за активиране на гаранции по кредит в размер на 1,5 млрд. долара за Northvolt AB, които бяха обвързани с вече спряното разширяване на основната фабрика на производителя на батерии, съобщава Bloomberg.

Northvolt спря разширяването на своя завод в Северна Швеция миналия месец, тъй като се опитва да рационализира дейността си, докато се сблъсква със задълбочаваща се ликвидна криза.

Затрудненият концерн така и не успя да използва гарантираните средства, като по-рано тази седмица обяви фалит за своето звено, управляващо проекта в Шелефтео.

„Заемите, които щеше да покрие нашата гаранция, са предназначени за финансиране на разширяването на Шелефтео, което компанията вече спря“, изтъква генералният директор на службата за национален дълг Каролина Екхолм.

Northvolt понижи плановете си за растеж и заяви, че сега ще се съсредоточи върху увеличаване на производството в основния си завод, Northvolt Ett, в Шелефтеа. Главният изпълнителен директор на съоръжението Марк Дюшесн се оттегли, нанасяйки пореден удар по плановете на концерна за разширяване.

Компанията изпитва сериозни затруднения да намери финансиране, което да укрепи ликвидността ѝ и да я задържи над повърхността.

Държавните гаранции от Швеция бяха част от пакет от 5 млрд. долара зелени заеми – един от най-големите по рода си – предоставен на Northvolt през януари. Той включваше финансиране за разширяването на завода Northvolt Ett и рефинансиране на дългов пакет от 1,6 млрд. долара, осигурен през 2020 г.

Група заемодатели на Northvolt избраха инвестиционната банка PJT Partners съвети относно опциите пред концерна и неговия дълг.

Екхолм посочва, че кредиторите могат да предоставят заеми за други цели, „но нашата гаранция се отнася конкретно до разширяването в Шелефтеа и не може да се прилага за финансиране на съществуваща дейност без нашето одобрение“.

Службата за национален дълг е отворена за нови искания, стига те да отговарят на разпоредбите на Швеция относно кредитните гаранции за зелени инвестиции, добавя Екхолм.

Тези правила могат да представляват пречка за Northvolt, тъй като забраняват осигуряването на гаранции за компании, определени от Европейския съюз (ЕС) като „фирми в затруднение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още