IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Висш мениджър напуска Volvo след понижаване на перспективите за електрификация

Оттеглянето на Бьорн Анвал предизвика поредица от рокади в ръководството на концерна

12:41 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на Volvo Car AB е разтърсено, след като стана ясно, че главният търговски директор и заместник-главен изпълнителен директор Бьорн Анвал напуска шведския производител на автомобили, съобщава Bloomberg.

Ролята на заместник главен изпълнителен директор ще бъде премахната на фона на промяната в управленската структура, изтъква компанията.

„В един бързо променящ се свят трябва да гарантираме, че нашата организация е готова да се справя с по-предизвикателния пазар“, изтъква главният изпълнителен директор на Volvo Джим Роуън.

През септември Volvo понижи прогнозата си за печалбата, позовавайки се на несигурната глобална икономика и повишените мита върху електрическите автомобили, произведени в Китай, където концернът изгражда някои свои модели.

Автомобилният производител, собственост на китайската Geely, също се присъедини към други европейски концерни, забавяйки своя преход към електрическа мобилност, като обяви, че вече не планира да продава единствено електрически автомобили до края на десетилетието. Вместо това компанията ще продължи да изгражда хибридни модели на фона на слабото търсене от страна на потребителите на по-скъпите автомобили, захранвани изцяло с батерии.

Трудностите около автомобилния производител са отразени в цената на акциите му, която се е понижила с 40% през последните 12 месеца.

Анвал няма да има директен заместник, добавя компанията. Ерик Северинсън ще добави търговската стратегия към своето портфолио от задължения на главен продуктов и стратегически директор, а Арек Новински ще ръководи международните пазари, докато Гретхен Саег-Флеминг ще ръководи отдела за обслужване на клиентите и маркетинга. Оскар Бертилсон Олсборг ще стане директор на глобалните търговски операции, информира Volvo.

Роуън заяви, че Анвал е изиграл „основна роля“ в листването на компанията на фондовата борса, старта на прехода ѝ към електрическа мобилност и разширяването на нови пазари.

Volvo беше една от водещите европейски компании, които призоваха през септември Европейската комисия (ЕК) да  е придържа към плана за прекратяване на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

„Електрификацията е най-важното действие, което нашата индустрия може да предприеме, за да намали своя въглероден отпечатък“, казва Роуън в заявление по темата. „Целта за 2035 г. е от решаващо значение за привеждането на всички заинтересовани страни в това пътуване и гарантирането на европейската конкурентоспособност“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още