IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Rivian понижи прогнозата си за годишното производство заради недостига на части

Сега компанията очаква производството за цялата година да бъде между 47 000 и 49 000 автомобила, което е спад от предишната прогноза за 57 000 автомобила

21:00 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Rivian коригира в посока надолу своята прогноза за производството за 2024 г., след като обяви, че е доставила през третото тримесечие по-малко превозни средства, отколкото очакваха анализаторите, заради недостига на части и забавящия се растеж на търсенето на електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Компанията казва, че недостигът на части, използвани в нейните модели R1 SUV и R1T, както и в микробусите ѝ за доставка, се е усетил през третото тримесечие и се е задълбочил през последните седмици.

Сега Rivian очаква производството за цялата година да бъде между 47 000 и 49 000 автомобила. Предишната прогноза беше за 57 000 автомобила. Понижената прогноза показва, че сега компанията очаква да произвежда по-малко превозни средства, отколкото през миналата година.

Ръстът на търсенето на електрически превозни средства се забавя, защото американците отказват да купуват скъпите модели, притиснати от високите лихвени проценти. Лидерът на американския пазар Tesla също изостана от прогнозите си, когато представи данни за тримесечните доставки по-рано тази седмица.

Подкрепената от Amazon.com Rivian преустанови работа в единственото си производствено съоръжение в Нормал, Илинойс, за три седмици през април, за да опрости производствения процес и да намали разходите за производство. Намаляването на разходите е от решаващо значение за Rivian, тъй като компанията се стреми да преодолее забавянето на търсенето и да увеличи производството, докато се подготвя да изгражда R2 от 2026 г.

Компанията заяви, че е предала 10 018 превозни средства през тримесечието, приключило на 30 септември, в сравнение с очакваните 12 078 броя.

Rivian потвърди прогнозата си за годишни доставки от 50 500 до 52 000 автомобила за тази година. Анализатори, анкетирани от Visible Alpha, очакват доставката на 53 491 превозни средства.

Volkswagen обяви по-рано тази година, че ще инвестира до 5 млрд. долара в Rivian като част от съвместното им предприятие за споделяне на електромлбилна архитектура и софтуер. Инвестицията ще помогне на Rivian да увеличи своите парични резерви и да отчете положителен паричен поток. Компанията се стреми да реализира първата си брутна печалба през последните три месеца на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още