IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Waymo ще разшири своя автопарк от роботаксита с коли на Hyundai

Електромобилите на южнокорейската компания ще бъдат произведени в САЩ

18:30 | 04.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на Alphabet Inc. за автономни превози Waymo ще разшири своя автопарк от роботаксита с електромобили на южнокорейската компания Hyundai Motor Co., изградени в САЩ, съобщава Bloomberg.

Сензорите и софтуерът на Waymo, пакет, известен като Waymo Driver, ще бъдат вградени в модела Ioniq 5 в „значителни обеми“ в нов завод на Hyundai в Джорджия, изтъкват двете компании в съвместно изявление.

В момента ситуацията с роботакситата в САЩ остава несигурна, тъй като стартъп компаниите, които все още изгарят пари, се затрудняват да преминат от тестовия етап към по-широко комерсиално използване на своите превозни средства.

Waymo, която сега използва автопарк от модернизирани електромобили Jaguar, се радва на известна инерция и в момента предлага своята платена услуга в малък брой градове, включително Сан Франциско и Финикс.

Основният конкурент на Waymo в САЩ, Cruise, звено наGeneral Motors Co., действа в подобен мащаб и предлага платени пътувания с роботаксита.

Zoox, собственост на Amazon.com Inc., предприема много по-бавен подход на разширение, изграждайки свое роботакси с обърнати навътре седалки и без контрол.

Полевите тестове на електромобилите на Hyundai ще започнат в края на 2025 г., като превозните средства ще бъдат прибавени към автопарка на Waymo през следващите години. Компаниите преговаря и за други възможности извън споразумението за доставка на електромобили, посочва главният изпълнителен директор на Hyundai за Северна Америка Хосе Муньос.

Компаниите не разкриват финансовите условия около сделката, нито производствения график.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още